Zal ik het even cru zeggen? Mensen die dieren eten zijn géén dierenvrienden. Ze doen aan specisisme (soortisme). Dieren eten is in een welvaartsland, waar zoveel keuze is aan andere voedingsmiddelen, moreel onaanvaardbaar. Je kunt er tienduizend excuses tegenaan gooien om het voor jezelf goed te praten dat je meedoet aan een industrie waar moord de normaalste zaak van de wereld is, maar je weet diep in je hart ook dat de veganist gelijk heeft. Punt.

Quote van een facebooklid in een discussie over vegetarisme/veganisme

Drie belangrijke maatschappelijke aspecten

e197f79ebb916f235f91655b77ff9cddNDE3MV9Xb3VsZF95b3VfZWF0X21lX2J5X2xleGlkaF8xLmpwZw==.jpg_500x500
Bron: google

Waarom zou men ervoor kiezen om veganist of vegetariër te worden? In discussies heb ik al vele redenen voorbij zien komen:

  1. Doe het voor de dieren! In de huidige voedingsindustrie worden dieren misbruikt en volgens sommigen gemarteld om in onze vlees- en zuivelconsumptie te voorzien. Veganisten geven ook aan dat dieren als producten gezien worden voor de consumptie van schoenen, kledij en andere etenswaren. Ook zeggen sommige dat je ze als ‘product” aanziet wanneer je hen aanschaft als huisdier, een zoo bezoekt of wanneer ze vanuit biologisch opzicht gehouden worden.
  2. Doe het voor de hongerigen! Strikt genomen gaat er enorm veel voeding naar dezelfde varkens, koeien en het andere vee dat wij op ons bord krijgen. Natuurlijk moeten al die dieren gevoed worden, maar de cijfers zijn hallucinant. Het voedsel dat naar de veestapel gaat die net de Westerse wereld kan voeden, is eigenlijk voldoende om de hele wereld te voeden. Als we minder dieren zouden kweken om in de Westerse vleesconsumptie te voorzien dan zou de hongersnood mogelijk uit de wereld geholpen kunnen worden.
  3. Doe het voor het milieu! De productie van een hamburger is even vervuilend als een ritje met een Hummer. Je kan je de impact op het milieu wel voorstellen. En niet alleen de vlees- en zuivelproductie vervuilend, maar ook alle nevenactiviteiten zijn behoorlijk vervuilend. Het maken van kleding van dierlijke producten, alsook de productie van leer.

Bericht aan de vegetariër/veganist die me weer probeert te overtuigen

Zoals jullie lezen, weet ik heus wel waarom ik beter geen vlees zou eten. Ik weet uiteraard ook dat het hypocriet is om flexitariër te zijn in de hoop dat ik daarmee ‘waarden’ uitdraag. Strikt genomen leef ik niet naar mijn eigen waarden en normen. Ik ben namelijk tegen dierenmishandeling op welke wijze dan ook. Wanneer ik de koeien of varkens naar het slachthuis zie gaan, gaan mijn haren recht overeind staan. Neen, ik ben absoluut niet ethisch verantwoord bezig.

Maar als ik heel eerlijk ben, dan ben ik ook jullie manier van overtuigen stilaan beu. Ik heb er heel bewust voor gekozen om geen vlees meer tussen mijn brood te leggen. Ik eet nu salades als lunch. Ik besloot heel bewust om twee maal in de week vegetarisch te eten. De rest van de week is mijn menu heel bewust opgesteld zodat ik samen met mijn Lief een stuk vlees deel zodat ik niet meer dan nodig eet.

Toch vinden jullie het nodig om je moreel superieur op te stellen. Want jullie hebben er bewust voor gekozen om nooit meer vlees te eten of enig ander dierlijk product. Jullie kleren zijn niet gemaakt van dierlijke producten en jullie schoenen en tassen zijn ook diervrij. Maar diezelfde kleren die jullie dragen zijn mogelijks gemaakt door kinderen Afrika. Ook die kleren zijn vervuilend voor het milieu en ongelofelijk anti-sociaal. De groenten die jullie eten komen van overal in de wereld, per boot of per vliegtuig. En de bank waar je loon op wordt gestort, leent jouw geld gewoon uit aan een of andere multinational die vlees produceert.

Er is geen keuze meer mogelijk in deze wereld. Jullie zijn niet moreel beter dan ik. De wereld wordt geregeerd door de grote bedrijven en de banken. Zelfs onze politici hebben niets meer te zeggen. Dus als je werkelijk gelooft dat je een verschil kan maken: overtuig de mensen dat ze geen keuze hebben. Vraag hen om daar tegen in opstand te komen. Want zolang Nestlé, Monsanto, Unilever en Goldman and Sachs de wereld regeren, dragen jullie water naar de zee!

Let’s agree to disagree, please?

6 Replies to “Vegetarisme/veganisme: waarom?”

  1. Amen! Weet je wat ook lullig is? Het voedsel van de dieren eten! 😉 En juist flexitarier zijn is de toekomst, omdat als je 1 dag per week geen vlees eet (en iedereen dit zou doen dan natuurlijk, maar verandering begint bij jezelf) een groot voedselprobleem al is verholpen. Je laat door flexitarier zijn zien dat je stilstaat bij wat je eet en je ervan bewust bent. Maar het menselijk lichaam is gebouwd op vlees eten. Volgens mij is het vele malen ongezonder om die belangrijke voedingsstoffen te gaan ‘vervangen’. Daarvan krijg je pas problemen….. 😉

  2. Hélemaal gelijk! Het is een discussie waar ik niet eens aan wil beginnen, omdat ik me toch alleen maar zou irriteren. Ik snap dat mensen bepaalde normen en waarden hebben, maar dat wil niet zeggen dat iedereen dezelfde normen en waarden heeft, en dat wil ook niet zeggen dat anderen geen gelijk hebben. Geen dierenvriend zijn omdat we vlees eten, kom op zeg. Ik vind het ook mooi dat mensen roepen dat je het milieu ermee redt. Het zijn dezelfde mensen die elke dag in de auto stappen en de kachel aanzetten in de winter…

  3. Ik vind één of twee dagen in de week geen vlees eten ook een ideale oplossing. Consequent kun je toch nooit zijn. Ik ken overigens maar twee echte vegetariërs en die hebben allebei wat gezondheidsproblemen… Ik denk dat het heel moeilijk is om op een correcte manier vegetariër te zijn in die zin dat je alle noodzakelijke vitaminen en voedingsstoffen binnenkrijgt. Het kan waarschijnlijk wel, maar dan moet je heel bewust koken en daar zou ik nog het meest tegenop zien.

    1. Ik ben het nu even aan het proberen om vegetarisch te eten, maar ik ben het eigenlijk al na een paar dagen zat. Er is zeker bewustzijn van het dierenleed en de impact op het milieu enzo, maar pffff, ik wil kunnen eten wat ik lekker vind. En dat gaat nu niet zo makkelijk meer… Geen karakter joh en zo verslaafd aan vlees en vis 😛

  4. Ik ben vegetariër en heb juist precies van het omgekeerde “last” (ik kan niet echt zeggen dat ik er last van heb): mensen die vlees en vis eten vinden het altijd nodig om te vertellen waarom het niet nodig is om vegetariër te zijn. Het interesseert mij persoonlijk geen hol of iemand liever een appel en een peer eet of een biefstuk. Dat is een persoonlijke keuze. Het lijkt mij niet dat alle vegetariërs of veganisten constant iedereen proberen te overtuigen om hetzelfde te doen.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.