Vegan is geen vegetarisme. In onze Nederlandse taalzone betekenen deze twee woorden totaal iets anders – in Engelse teksten zal je ‘vegan’ en ‘vegetarian’ door elkaar zien staan. Een vegetariër eet geen vlees en vis, een veganist eet niets van dierlijke oorsprong. Dus ook geen zuivel, eieren of honing. Maar waarom?

Melk is voor het kalf

images

De stelling dat koeien toch niet lijden als wij ze melken en de koe haar melk geeft is eigenlijk een verkeerde stelling. Koeien geven hun melk niet vrijwillige af. Wij, mensen, stelen het van haar en vooral van haar kalf. Het is daarnaast uiterst onnatuurlijk om moedermelk te drinken als volwassene. Voor mezelf had ik al voor de veganchallenge uitgemaakt dat zuivel eigenlijk geen ‘goed’ product was. Ik had al testen gedaan met plantaardige melk om die reden.

Het verhaal achter melk is nogal gruwelijk: een koe moet meerdere keren in haar leven zwanger worden om haar melkproductie op gang te houden. Het is ook niet onlogisch dat melkkoeien kalfjes op de wereld moeten zetten, aangezien er natuurlijk vervanging moet komen voor de melkkoe eenmaal zij naar de andere kant vertrekt. Het kalfje mag in de bio-industrie echter niet bij zijn moeder blijven. Kalfjes drinken namelijk de melk die de boer wil hebben om te kunnen verkopen aan de klanten.

Het kalf wordt – in veel gevallen – dus weg gehaald bij de moeder, in een hok apart gezet en opgevoed met ‘kunstmelk’. Je kan je wel inbeelden welke taferelen dat met zich mee brengt: een moederkoe die haar kalfje roept en een kalfje dat om zijn moeder roept. Exact zoals moeders en baby’s bij ons, mensen.

Na vele zwangerschappen en melksessies zal deze koe haar einde vinden in het slachthuis, waar zij dan nog niet eens goed wordt bevonden voor het gebruik van haar vlees. Zij is een ‘restproduct’ dat nog goed is om bouillon van te maken…

Bron

Haantjes zijn geen kippen

Chicken-and-Egg-620x348

We kunnen ons allemaal wel de gezellig ‘tokkende’ kippen voorstellen die de aarde omwoelen en waarvan we eitjes uit een nest van stro kunnen halen. Er zijn genoeg zo’n taferelen te vinden bij de mensen die kippen houden thuis of bij kinderboerderijen.

Ondanks dat de wetgeving is veranderd en legbatterijen niet meer mogen, is het nog altijd geen rozengeur en maneschijn in de nesten van de legkippen. Veel uitloop hebben ze niet. Door slechte hygiëne en verveling hebben de kippen kale plekken en sluipen ziektes rond. De snavels van de kippen worden afgebrand om ervoor te zorgen dat ze elkaar niet kunnen kwetsen wanneer gevechten uitbreken door een tekort aan ruimte.

Om de opvolging van de legkippen te verzekeren worden er eieren bevrucht en uitgebroed in broedmachines. Net zoals bij mensen is het resultaat van een leg ongeveer helft man en helft vrouw. Maar de boeren hebben enkel de kippen nodig. De haantjes worden dus, zodra men zeker is dat het haantjes zijn, levend in de versnipperaar gegooid. Hen wordt niet eens een leven gegund.

Dan maar gelukkige kippen in de tuin? Een haan zal je waarschijnlijk ook niet kopen. Al eens nagedacht waar die haantjes dan blijven? Verkocht als paaskuiken om de dood te vinden of … in de versnipperaar.

Bron ‘waardeloze haantjes’ ;
Bron ‘kippen in de tuin’

En honing dan?

honeybee-620x345

Honing leek mij zo’n product dat veganisten niet eten, omdat het dierlijk is. Ik zag er persoonlijk geen kwaad in om eens een lepeltje honing in een baksel te verwerken. Toch is honing ook niet helemaal onschuldig.

De imker die zijn werk doet met respect voor de bijen is ook niet zo talrijk meer te vinden. Tegenwoordig worden oude volken verbrand, kunstmatige inseminatie toegepast, vleugels afgeknipt. De bij die het meeste gehouden wordt, is natuurlijk de honingbij waardoor andere – minder populaire soorten – veel makkelijker ten prooi vallen aan de veranderende factoren van onze wereld en stilaan uitsterven.

Uiteindelijk is ook het verzamelen van honing uitbuiting van een dier. Wat in de winkel verkocht wordt, is niet met respect voor het levend wezen verkregen.

Bron

In the end…

Wat we vaak beschouwen als ‘minder erg’, omdat het niet over dode dieren gaat, is in wezen vaak gruwelijker dan het consumeren van vlees. Vele dieren zien hun kinderen nooit. Ze zien ze niet opgroeien, zien ze niet na de geboorte en de energie die zij steken in het op de wereld zetten van hun nakomelingen is in veel gevallen verloren. Hun voeding wordt hen afgenomen en ze worden mishandelt of verminkt.

In het totaalplaatje van de consumptie van vlees, eieren, zuivel en honing wordt er op geen enkele manier nog met respect voor het dier gewerkt. Alles draait om winsten en eigenbelang. Het is een wereld, een systeem waar ik liever geen deel van uitmaak.

3 Replies to “#veganchallenge : zuivel, eieren en honing”

  1. Maar als je de honing bij een lokale imker haalt en de eitjes wel van je eigen kipjes komen die op hun beurt dan ook goed zijn opgegroeid… hoe zit het dan met het vegan idee voor jou? Waarom iets mijden en dan niet bij de lokale imker halen bijvoorbeekd? Zo ondersteun je ook die kleine, ja wat zijn het, ambachten? En hoe zit het dan op je werk? Is dat ook niet een onderneming die gaat om winst? Of kies je daarin ook bewust voor iets wat niet in dat systeem zit? Gewoon even wat vragen hoor 🙂

    Melk voor koeien, helemaal mee eens. Het is ook nog eens ongezond voor de mens 🙂

    1. Het gaat voor mij niet over de winst, maar over uitbuiting en mishandeling. We staan dat niet toe bij mensen, waarom dan wel op zo’n manier bij dieren. Cruelty free, daar denk ik nog over na. Het is wel een van de dingen waar ik tegenaan loop. Ik schrijf er nog wel een stukje over en ook mijn eigen idee over vegan na de challenge 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.