De vorige posts gingen over de ideeën die bij veganisme kwamen, kijken. Vandaag even een update na drie weken Vegan Challenge!

Wanneer ik blogs en posts lees over de Vegan Challenge lijken al die mensen zo succesvol in hun streven. Ik ga heel eerlijk zijn: zolang als ik binnen in mijn eigen huisje blijf, valt het heus mee. Maar zodra ik buiten kom of een blik werp op het internet gaat mijn haar recht staan van deze challenge.

Om te beginnen woon ik in West-Vlaanderen. In mijn eigen stad heb ik een aantal van de klassieke supermarkten. Wij winkelen om de twee weken in de Colruyt en toegegeven daar hebben ze al een aantal producten die perfect in mijn dieet passen. Ik kook ook graag vers dus aan de kant-en-klare-verpakkingen zal ik mij niet branden. Maar is het is niet makkelijk om een natuurwinkel te vinden of een andere winkel waar je producten vind die vegan proof zijn. Mijn zondes bestaan dus meestal uit chips en laat ik daar nu net niet zo voor zijn. Koekjes en snoepjes zijn in de meeste gevallen uit den boze. En laat ik nu net gek zijn op mayonaise bij de frietjes!

Ten tweede gaan ik en mijn Lief graag uit eten. We hebben de frituur ondertussen ingeruild voor een hamburgerrestaurant waar de eigenaar er een sport van maakt om de heerlijkste hamburgers aan te bieden, zo vers mogelijk! Ze hebben er een uitgebreid vegetarisch aanbod en als ik een beetje oplet kan ik er ook wel een ‘per-ongeluk-vegan-burger’ vantussen plukken. Maar in elk ander restaurant is er nauwelijks een vegetarische variant, laat staan een veganistische variant.

Deze dame hier is dan ook zo van ‘compromissen sluiten’ en ‘niemand lastig vallen’. Dus ik bestel wel eens gewoon kaaskroketten, maar daar houdt mijn keuzemogelijkheid dan ook op. En heel af en toe heeft een mens dan eens zin in een stukje vis.

En dan zijn er die ‘verborgen ingrediënten’. Waarom moet er zo hoognodig melk zitten in de curry die ik nu al een aantal weken gebruik? Waar komt de noodzaak vandaan om ei in vegetarische balletjes te proppen? En wie heeft het geweldige idee gehad om lactose in de meest idiote bereidingen te verwerken?

10712755_10205229615488994_2340772568353232729_n

Vegan Challenge, allemaal goed en wel, maar ik vind het hartstikke moeilijk om mijn weg te vinden als vegan. Zeker in dit deel van het land waar ze graag zo normaal mogelijk doen. Soms heb ik gewoon zin om het op te geven.

Maar ik blijf bij mijn standpunt: ik protesteer gewoon lekker door tegen de verkrachting van onze planeet, het misbruik van de dieren en de afbreuk in ons sociaal systeem dat veroorzaakt wordt door ons eetpatroon. Het mag dan af en toe even niet goed gaan, de vegan challenge geef ik nog steeds niet op!

4 Replies to “#veganchallenge – help!”

  1. Alle begin is moeilijk, onlangs had een kennis van me, na 20 jaar vegan, zelfs nog een fout gemaakt door verborgen ingrediënten. Volledig vegan zijn is praktisch onmogelijk… maar als je bewust vegan kiest, ben je gewoon vegan… los van hoeveel ‘fouten’ je per ongeluk maakt. Blijf zo verder doen!!

  2. Leuk om te lezen dat je het doorzet! Misschien helpt de gedachte dat je met het laten staan van vlees, vis, zuivel en ei de meeste impact hebt qua dierenleed. Het is een mooi streven om alle dierlijke toevoegingen te mijden, maar niet per definitie van toegevoegde waarde als dat het voor jou lastiger maakt om in de basis plantaardig te eten. Blijf er overal naar vragen though! 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.