Per 1 oktober besloot ik plots om echt wel deel te nemen aan de Vegan Challenge. Ik had mij op de website ingeschreven met als idee in mijn achterhoofd dat ik de recepten dan in mijn mailbox kreeg en het leuker was om op die manier verder te gaan dan enkel vegetarisch te eten.

Veganisme schrikte me eigenlijk voornamelijk af omdat ik het moeilijk achtte om verborgen ingrediënten te mijden. Kaas eet ik ook al graag en mijn Griekse yoghurt aan de kant zetten? Daarnaast zijn veel ontbijtkoeken dan ook verboden terrein en eigenlijk is het niet verstandig om zomaar ergens brood te eten ook.

De redenen waarom ik over de streep getrokken werd om vegetariër te worden heb ik al in een vorige post opgesomd. Waarom zou ik daar nog extremer in worden, zoals een aantal van mijn vrienden wel eens vragen.

Om de simpele reden dat het dierenleed me eigenlijk wel aan het hart gaat. Een dier doden is in mijn ogen dan misschien nog minder erg dan wat er gebeurt voor het verkrijgen van melk en eieren. De twee redenen waarom ik geen onbekende melk meer wil drinken of onbekende eieren meer wil eten?

  1. Om de productie van melk op gang te brengen moet een koe een kalf krijgen. Natuurlijk is het na de geboorte van dat kalf niet interessant voor de boer om het kalf bij de koe te laten staan. In veel gevallen wordt het kalf van de koe weg gehaald waarbij het met kunstmelk wordt opgevoed om daarna zelf melkkoe of slachtvee te worden. Bedenk je eens het leed dat dit teweeg brengt, zowel bij moeder als kind?
  2. Legkippen hebben de kans om veel eieren te leggen en de regels zijn helemaal niet zo scherp als wij wel eens denken. Ok, de legbatterij is afgeschaft, gelukkig! Maar een legkip is een kort leven beschoren omdat haar leg na een tweetal jaar verminderd en niet meer winstgevend is. Dit worden dan onze soepkippen. Natuurlijk moeten er nieuwe legkippen voorhanden zijn. Bevruchte eieren worden van de kippen weg gehaald en in een broedmachine uitgebroed. Zoals bij mensen is het resultaat uiteindelijk ongeveer helft vrouw en helft man. Maar enkel de vrouwelijke kuikens zijn interessant. De mannelijke kuikens worden na geboorte gescheiden van de vrouwelijke en verdwijnen in de versnipperaar.

Dit waren voor mij de twee redenen om veganisme serieus te gaan overwegen. Een projectje in de maand oktober waarbij je de kans krijgt om dat veganisme uit te proberen lijkt mij dus de ideale gelegenheid. Ik ben geen vegan – nog niet – maar neem wel deel aan de vegan challenge.

Wordt vervolgd!

2 Replies to “VeganChallenge – but why?”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.