Dit is het tweede boek dat ik lees van de shortlist van de Gouden Boekenuil. Het is vreemd om een boek vast te nemen waarvan je verwacht dat het een roman is, om dan op de achterflap te lezen dat het een bundel essays is. Een beschouwing over deze ‘Vechtmemoires’.

vechtmemoires

Mijn gevoelens over dit boek slingerden alle kanten op tijdens het lezen. Waar het goed begint met een essay over ironie en de veranderende moraal omtrent ironie in onze samenleving raakt Joost de Vries mij kwijt bij zijn essays over seks. Waar ik dan weer enthousiast was over de omschreven ideeën over preutsheid, ben ik moeilijk warm te krijgen wanneer het over dictators verder gaat.

Wanneer ik aan deze review moet beginnen, weet ik eigenlijk niet goed wat ik moet schrijven. De essays houden niet altijd met elkaar verband, waardoor de rode draad door het boek nogal moeilijk te vinden is. Tenzij het opnoemen van films en boeken om een punt te maken over onze huidige samenleving de rode draad te noemen is. Er wordt behoorlijk veel aan namesdropping gedaan, zonder dat ik daar werkelijk een meerwaarde bij zie. Of ligt dat dan weer aan mijn onbekendheid met veel genoemde boeken, films en eventueel series? De Vries heeft duidelijk meer kennis van de moderne literatuur en filmgeschiedenis dan ik. Dat kunnen we hem dan wel weer meegeven.

De schrijfstijl van Joost de Vries weet mij dan wel weer te bekoren. Het is de enige reden waardoor ik zo vlot door dit boek kon komen en toch de inhoud mee had. Leesplezier heeft deze bundel mij zeker wel bezorgd. Af en toe verscheen er een glimlach op mijn gezicht bij het inventieve taalgebruik. Het leest vlot en door die flow raakte ik toch vrij makkelijk door het boek. Ik blijf echter in dubio of dit nu een aanrader is, of niet…

Vechtmemoires is uitgegeven bij Uitgeverij Prometheus, Amsterdam. Het telt 239 blz. en is te koop in de boekhandel voor €17,95.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.