Wat zijn wij moderne mensen graag ‘druk’. Steeds meer valt het mij op dat mensen i.p.v. ‘goed’ te antwoorden op de vraag ‘hoe gaat het?’, antwoorden met ‘druk’. Druk bezig zijn, is het teken dat je iets betekent in onze samenleving. Het geeft aan dat je een rijk leven hebt, stilaan is het een statussymbool geworden. Jess Lively maakte er zelfs een podcast over: ‘The Glorification of Busy’. Naast het feit dat we graag druk bezig zijn, is ook uitputting steeds meer deel geworden van dit statussymbool. En ook daar zijn vragen over te stellen.

Maak ik me er ook schuldig aan? Absoluut. Op dit moment ben ik werkzoekend, maar mijn dagen zijn hopeloos gevuld met allerlei belangrijke dingen. Toen ik een maand geleden nog werkte, was dat nog erger. Ik draaide veertig-uren-weken, had hobby’s, moest ook nog eens sociale verplichtingen vervullen en dan waren er nog de huishoudelijke taken. Zelfs tijdens de verbouwingen waren er sociale verplichtingen waaraan we moesten voldoen. Ik antwoordde steevast met ‘druk’ als iemand me vroeg hoe het met me ging.

Pas wanneer de verbouwingen echt elk beetje energie van ons opslorpten, waren we in staat om aan mensen aan te geven dat we niet aan sociale verplichtingen konden voldoen. We hadden echt geen tijd, want na het werk zaten we in het huis nog een aantal zaken te regelen en de weekends werden er ook door opgeslorpt. Er waren vaker wel eens dagen van meer dan tien uur werken. En slaap? Nou, daar valt ook nog wat over te zeggen!

Standaard staan we in de week op rond zes uur om ons rustig te kunnen klaar maken voor het werk. We vinden het belangrijk om tijd te nemen om te ontwaken, te douchen, te ontbijten en de honden uit te laten. Maar ’s avonds willen we ook nog een heleboel doen. Tijdens de werken nog meer dan anders, maar een dag eindigt vaak echt niet voor elf uur. Dat betekent dat we gemiddeld zeven uur slapen. Op zich is dat voldoende, maar in het weekend ging de wekker op den duur ook om zes uur en dan eindigde de dag niet echt rond elven, maar veel later. Hierdoor hebben wij zeker wel een slaapschuld opgebouwd.

Slaapschuld zorgt voor uitputting

Slaapschuld is een term die gebruikt wordt in onderzoek om het tekort aan slaap aan te geven. Wanneer je een nacht niet genoeg slaapt, dan bouw je een slaapschuld op. Je lichaam wil deze slaap recupereren, maar een schuld weegt natuurlijk zwaarder door dan wanneer je gewoon genoeg geslapen had. Je kan het een beetje zien alsof je lichaam een soort intrest eist. Jonge mensen hebben daar vaak minder last van, maar ook zij zullen het merken.

Denk maar aan dat nachtje dat je langer ging stappen en je ouders of je kinderen haalden je vroeger uit bed dan je eigenlijk gewild had. Wanneer de nacht dan maar een uur of vier heeft geduurd voor jou zal je de dag die erop volgt daar niet zoveel van merken, maar de dag daarna voelen veel mensen het vaak des te meer. Een nacht tien uur slapen haalt de schade dan vaak niet in. Meestal moeten een paar nachten goede nachtrust volgen.

Wie dat echter gedurende een lange periode doet, bouwt een enorme slaapschuld op en kan weken het gevoel hebben dat hij/zij niet uitgerust is. Dat is wat ik en mijn Lief op dit moment aan den lijve ondervinden. De laatste maand lukte het ons telkens om met het laatste restje moed een kortere nachtrust te verdragen, maar de schuld begint stilaan zijn tol te eisen. Ons lichaam eist een terugbetaling. Het wordt elke dag moeilijker om uit bed te raken en dat terwijl het zomer is!

Uitputting is niet zonder gevolgen

Met onze levensstijl geloven we dat korte nachten weinig invloed zullen hebben op ons functioneren. De samenleving vraagt ons om door te draaien en we draaien door. De stemmen in ons hoofd blijven ons overtuigen dat ‘een uurtje doorwerken geen kwaad kan’, ‘dutjes voor watjes zijn’ en ‘doorzetten wel lukt, je kan het best aan’. Maar een tekort aan slaap kan volgens het CDC, het Amerikaans centrum voor ziektebestrijding en – preventie, leiden tot een aantal chronische ziekten en aandoeningen, zoals diabetes, hartklachten, overgewicht en depressie. Daarnaast is ook bekend dat vermoeidheid tijdens het autorijden even gevaarlijk is als rijden onder invloed. Vermoeidheid haalt je concentratievermogen en je reactiesnelheid naar beneden, net als drugs of alcohol!

En toch zien veel mensen uitputting nog steeds als een statussymbool en slaap als luxe. Men neemt een pilletje om beter te kunnen slapen, maar drinkt daarna de hele dag door cafeïnerijke dranken om wakker en gefocust te blijven. Over de gezondheidsgevolgen van dat gedrag zal ik het hier niet hebben, maar ze zijn ons allen maar al te goed bekend (ook al negeren we ze graag).

Rust en slaap zijn broodnodig

Soms moet je over grenzen gaan en een schuld opbouwen. We mogen echter niet vergeten dat we daarvoor altijd de rekening betalen. En die rekening krijg je liever vroeg dan laat gepresenteerd, omdat je dan de schade nog kan beperken. Daarom is het ontzettend belangrijk om voldoende rust in te bouwen. Doe de dingen waar je rustig van wordt, waar je van ontspant en doe af en toe eens een dutje als het nodig is. En vergeet vooral niet om eens lekker te spelen!

Hoe kijken jullie naar slaap en het idee dat uitputting een statussymbool is?

13 Replies to “Uitputting als statussymbool, is dat wel een goed idee?”

 1. Leerde ik net de nieuwe term ”binge watchen”, nu leer ik weer een nieuw woord: slaapschuld. Zoals je vast zult weten heb ik er totaal geen last van op dit moment en dat hoop ik ook zo te houden in de toekomst. Uitputting als statussymbool…. Ik zie het eerder als niet goed genoeg voor jezelf zorgen. Maar, I know, ik heb makkelijk praten op het moment!
  Marion onlangs geplaatst…Stroomstoring. Of zoiets.My Profile

  1. Makkelijk praten Marion? Ik denk dat jij op de harde manier hebt geleerd dat blijven doorgaan geen optie is om een gezond en gelukkig leven te lijden. Jouw verhaal is er ook een van luisteren naar de innerlijke stemmetjes en tot het uiterste gaan. Dus ik denk niet dat je makkelijk praten hebt. Je hebt, zeg maar, een lesje geleerd, niet?

 2. Als statussymbool, nah, dat lees ik voor het eerst, het kan zo zijn, maar hier ga ik toch liever voor slaap omdat het gezond is en gewoonweg nodig is. Al slaap ik heel erg raar op dit moment. Afgelopen nacht weer klaarwakker, vandaag werken voor mij vanmiddag, en daarna, nog even energie en vermoed ik dat ik ergens dat dutje doe wat mij weer helemaal opkalefatert, en zo gaat het al weken, op andere tijdstippen slapen dan de rest doet. Wel haal ik gewoon de 8 uur als ik ze bij elkaar ga rekenen op een dag…

  X

  1. Voor jou is dat duidelijk niet van toepassing, maar ik denk dat je ook al heel bewust met een aantal ding omspringt om de kwaliteit van je leven omhoog te halen. Maar ik durf wedden dat er mensen in jouw omgeving zeker wel in die val trappen van ‘blijven doorgaan’.

 3. Ik had het zo nog nooit bekeken maar inderdaad zo lijkt het wel… Mensen die heel laat op blijven om alles rond te krijgen en heel vroeg beginnen om ook weer alles rond te krijgen. En vaak koken mensen dan nog niet elke dag omdat ook dat moet inboeten voor het gejaagde leventje. Terwijl dat heel essentiële zaken zijn: gezond eten en voldoende slapen.

  1. Wat je aanhaalt over voeding is zeker waar. We vinden het maar niet meer dan normaal om snel wat in de oven op te warmen omdat het een drukke werkdag was. Daarom vind ik de hype van de kookprogramma’s niet altijd slecht. Mensen worden er toch door toe aangezet om het allemaal wat ‘verser’ te doen dan de kant-en-klaar-maaltijden. Gezond eten is ook een belangrijk onderdeel van een kwalitatief leven.

 4. Teveel willen en teveel doen wat ten koste gaat van je slaap is eigenlijk een best ernstig probleem. Slaap en goed eten is essentieel om het vol te kunnen houden. Vaak pakken we alleen de symptomen afzonderlijk aan zonder te kijken naar het achterliggende probleem. Jammer dat het zo moet gaan tegenwoordig!
  Anita onlangs geplaatst…Vakantiepost update #1My Profile

  1. Heel vaak worden symptomen inderdaad aangepakt i.p.v. de oorzaken. De moderne geneeskunde werkt vaak zo, omdat mensen het gewoon van hen verwachten. Terwijl de oorzaak aanpakken zoveel beter is!

 5. Heel herkenbaar! In mijn omgeving zie ik heel veel mensen die zich hier schuldig aan maken. Op de een of de andere manier proberen vriend en ik om dit dan wel binnen de perken te houden. Maar het is een enorme valkuil die altijd op de loer ligt. Daarom zorg ik er ook voor dat ik genoeg rust krijg voor mijn lichaam door aan de nodige uurtjes te komen 😉

  1. De valkuil is absoluut groot. Ik heb dat zelf ook al vaak gemerkt. Hoe bewust je er ook mee om wil gaan, blijkbaar is het heel verleidelijk om mee te gaan op de stroom van ‘zoveel mogelijk doen’!

 6. Ik herken dit heel erg. Zeker in de studentenwereld lijkt het alsof je succesvoller bent als je heel lang kan leren en dan na ern nacht van een paar uur weer doorgaan. Ik las al eerder iets over the glorification of busy en dat heeft wel mijn ogen geopenend. Ik was ook altijd maar druk en zag dat als een teken dat ik goed bezig was. Echter was ik ook altijd moe, wat dus aangeeft dat het niet goed voor me is. Ik probeer nu bewuster rust in mijn dag/week te plannen. Uiteindelijk krijg ik meer voor elkaar als ik genoeg slaap en pauzes neem, dus het is het is zeker de moeite waard!

  1. Dat laatste klopt zeker! Wie uitgeslapen en fris is, is meer gefocust en volbrengt taken efficiënter en vooral correcter. Dat is gewoon een win-win-situatie. Mooi dat je dat zo ontdekt hebt en ermee aan de slag bent gegaan!

 7. Ik herken het zeker ook wel. Soms moet (en wil) ik mezelf echt vertellen: ik hoef niet mee te doen. Ik mag op mijn eigen tempo leven, wat langere nachten maken omdat ik die nou eenmaal nodig heb, etc. Meedoen met de gekte is soms erg verleidelijk, omdat het lijkt of alle succesvolle mensen met de gekte meedoen. Want de definitie van ‘succesvol’ is meestal toch rijk met een goede baan en veel leuke spullen – gelukkig is mijn definitie van dat woord al een eind verschoven.
  Jantine onlangs geplaatst…Netgalley Review| ‘I Don’t Want to Talk About It’ van Jane LoveringMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.