Terwijl ik van mijn vroege eerste koffie geniet – meestal begin ik maar met koffie rond half tien, vandaag was dat half negen – zit mijn hoofd eigenlijk nog volledig bij het afgelopen weekend en de prachtige vieringen die ik mocht meemaken. De overgang van april naar mei is voor mij altijd een speciale gelegenheid, op twee vlakken: ideologisch en een religieus. Wanneer de meimaand begint, begint voor mij ook het echte actieve deel van het jaar. Februari, maart en april zijn de voorbereidingen, vanaf mei vliegen we er weer volledig in.

Beltaine

beltaine

Als wicca is de overgang van april naar mei het moment om de vereniging van de God en de Godin te vieren. We vieren de liefde tussen twee mensen, de tijd van zaaien die is aangebroken, de natuur die eindelijk in volle bloei komt te staan en de verbintenissen die mensen aangaan. Het is een ideaal moment om huwelijken te sluiten, relaties te beginnen en te genieten van alles wat de liefde te schenken heeft.
Traditioneel wordt er met Beltaine rond de meiboom gedanst, een heerlijk moment. Maar Beltaine is ook een feest dat – als het weer meezit – voor het eerst buiten kan worden gevierd. Zelf vind ik dat een van de mooiste momenten van Beltaine, weer buiten te kunnen staan en daar de tempel op te richten. Het symboliseert voor mij echt de ommekeer: in plaats van binnen te blijven zitten, trekken we naar buiten. En zo gaat het stilaan ook voor ons gevoelsleven.

Feest van de Arbeid

IMG_20160501_124845

Al gaat het feest van de Arbeid oorspronkelijk eigenlijk over de arbeiders, in moderne tijden gaat het vooral over solidariteit en rechtvaardigheid. Veel mensen geven dagelijks het beste van zichzelf, of zij nu in loondienst werken of op zelfstandige basis, maar staan steeds meer in de kou wanneer het even niet meer lukt. Rekeningen swingen de pan uit en veel mensen kunnen dingen, die wij als basisbehoeften beschouwen, niet meer betalen.
De dagen van betogingen en gevechten op de eerste mei zijn voorbij. Tegenwoordig vieren we de verdiensten van de socialistische partijen op een veel aangenamere manier. Overal worden grote en kleinere evenementen georganiseerd. Ook bij ons is er een etentje, een bingonamiddag en een kort optreden voorzien. Maar vooral een heleboel gezelligheid!

Hebben jullie het begin van mei gevierd?

2 Replies to “Een Beltaine met twee betekenissen”

  1. Echt gevierd heb ik het niet dit jaar, wel eromheen gewerkt in huis en gewoon het gevoel was daar, het hoeft niet altijd groots te zijn, soms is het ook in activiteiten terug te vinden op zo’n dag, dat weet ik nu, is voor het eerst overigens dat ik het anders heb gevierd dan voorheen.

    Ook mooi, en heerlijk, en ja dat actieve dat zit zo in mij in nu, zelfs met de hoofdpijn van gisteren, hahaha

    X
    Morgaine onlangs geplaatst…Creatief #5: In kannen en kruikenMy Profile

  2. Hier hebben we het dit jaar ook niet gevierd met uitgebreide rituelen en dergelijke. Wel zijn we voornamelijk creatief bezig geweest en de vibes waren er zeker. Zoals je beschrijft is die ommekeer er, en je voelt dat de zomer er weer aan zit te komen. Heerlijk!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.