Een woord. Sommige mensen vatten hun jaar samen in één woord. Daar heb ik altijd bewondering voor. Er zijn zoveel woorden om mijn jaar te omschrijven, zoveel dingen die ik geleerd heb dit jaar of waar ik dankbaar voor ben.

De jaaroverzichten zullen je de komende weken om de oren vliegen. Alle bloggers zullen op een of andere manier lijstjes maken, doelen evalueren of … Dus twijfelde ik dit jaar of ik dat ook weer wilde gaan doen. Voor mij geen dertien in een dozijn meer wanneer het over mijn blog gaat. Ik schrijf graag over de dingen die mij nauw aan het hart liggen, dingen die mij inspireren. Toch is er ergens de behoefte om op het afgelopen jaar terug te blikken alvorens fris het nieuwe jaar in te gaan.

Het mailtje in mijn inbox deze morgen inspireerde mij om deze post te schrijven: Twaalf Heilige Nachten. Deze nachten beginnen in de Germaanse traditie vanaf de Winterzonnewende, de langste nacht van het jaar. Wie dan even een rekensommetje maakt op zijn kalender merkt dat de laatste nacht van deze Twaalf Heilige Nachten de overgang is tussen Oud en Nieuw.

De Twaalf Heilige Nachten zijn astrologisch gezien bijzonder, omdat zij de dagen van ons zonnejaar laten aansluiten op het maanjaar dat uit twaalf maanden bestaat. Een maancyclus duurt namelijk 29,5 dagen. Twaalf maanden van 29,5 dagen zijn 354 dagen, terwijl een zonnejaar uit 365 dagen bestaat. Dat maakt een verschil van elf dagen! Elf dagen extra tijd in het zonnejaar om te bezinnen, om even gas terug te nemen en misschien zelfs om terug te blikken.

En hoewel we na de langste nacht zouden verwachten dat de dagen meteen weer gaan lengen, lijkt het wel alsof de zon ook even in een rustperiode zit. De dagen na de Winterzonnewende zien we dat de lengte van de dagen vrijwel constant blijven.

Het lijkt alsof de aarde helemaal in rust is gedurende die dagen, maar eigenlijk is dit maar schijn. Diep vanbinnen maakt ze zich klaar voor het nieuwe leven. De voorbereidingen zijn in volle gang voor de komende lente. Die zogenaamde rust is er dus ook om alle borrelende nieuwe dingen voor te bereiden.

Twaalf Heilige Nachten en elf blogjes om terug te kijken, plus een blogje op 1 januari om het nieuwe jaar te verwelkomen. De komende twaalf dagen trakteer ik jullie op persoonlijke blogjes over het afgelopen jaar. Blogjes die gaan over dingen die mijn hart sneller doen kloppen, die ik geleerd heb afgelopen jaar, dingen waar ik dankbaar voor ben. Stuk voor stuk zaken die ik ook graag zou meenemen naar het komende jaar.

En omdat sommige mensen hun jaar kunnen omschrijven in één woord, zal ik dat dit jaar doen in twaalf woorden. Of eigenlijk, twaalf woorden met een blogje er achteraan! Een kleine uitdaging voor mezelf voor we het nieuwe jaar uiteindelijk ingaan. Een uitdaging die de komende twaalf dagen net iets magischer kunnen maken.

6 Replies to “Twaalf nachten”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.