Aan het begin van 2015 besloot ik om voor mezelf een aantal doelstellingen voorop te stellen. Een beetje meer uitdaging in het nieuwe jaar steken en zo toch slagen in het realiseren van goede voornemens. We zitten ondertussen op de helft van het jaar en dat leek me een fijn moment om de doelenlijst even te overlopen, de balans op te maken en de doelen waar nodig bij te stellen. Daar gaan we!

Werken aan jezelf

De doelen die ik mezelf had gesteld:

 • Meditatie inlassen, minstens een keer per week een moment nemen om ‘te zijn’;
 • Communicatie, op een andere manier gaan communiceren. Geweldloos, opkomend voor mezelf, zonder daarbij de behoeften van de ander te negeren;
 • Lief zijn voor mezelf en de wereld. Ik leg mezelf hoge eisen op en daar is niets mis mee, maar ik moet zachter en liever met mezelf omgaan als ik aan mijn eigen eisen niet kan voldoen. Het zijn in de meeste gevallen trouwens toch veel te hoge en onmogelijke eisen;
 • Tijd nemen voor mijzelf en mijn man, omdat zorgen voor anderen maar kan als je goed zorgt voor jezelf!

De balans opmaken:

Meditatie en communicatie stonden heel erg centraal het eerste deel van het jaar. In januari rondde ik de Mindfulnesstraining af en kort daarna deed ik mee aan de Meditation Challenge. Dagelijks mediteren werd een belangrijke routine, waarbij ik wekelijks makkelijk een extra lange meditatie inlaste. Ik moet echter bekennen dat het er de laatste maand bij heeft ingeschoten met de verbouwingen. Slapen heeft de meditatie vervangen, maar de intentie blijft er nog steeds!

Over mijn communicatie kreeg ik feedback op mijn werk. Ik ben vrij rechtstreeks in mijn communicatie en kan moeilijk mijn mening voor mezelf houden. Dat zorgde er voor dat ik soms te hard over kwam bij mensen. Mijn focus kwam dus wel bij de communicatie te liggen en daar hou ik hem ook. Ik probeer nog steeds bewust om te gaan met hoe ik dingen zeg. Het floept er vaak nog uit, zo ben ik nu eenmaal, maar ik ben me er bewuster van waardoor ik dingen kan relativeren of in perspectief plaatsen.

Zelfcompassie was een thema dat ik de laatste maand onder de loep nam en waar ik in de helweek (en de week daarna) meer aandacht aan wil besteden. Ik las het boek ‘Zelfcompassie’ van Kristin Neff en wil met de meditaties van David Dewulf verder aan de slag hiermee.

Zorgen voor mezelf en tijd spenderen met mijn man lukt steeds beter. We zijn hier beiden ook heel bewust mee bezig en eigenlijk is het zo goed als normaal geworden.

Daarmee kan ik eigenlijk zeggen dat ik de vier gestelde doelen eigenlijk reeds heb behaald!

Verandering?

De dingen waar ik aan wilde werken heb ik tot nu toe allemaal aangepakt, maar zeker het thema ‘zelfcompassie’ is er eentje dat ik nog meer wil verdiepen. Op mijn lijst staan o.a. nog het volgen van een compassietraining en het werken met de meditaties van David Dewulf. Ik heb namelijk het boek ‘Jezelf accepteren met Mindfulness en compassie’ nog op mijn to-read-lijst staan en daar zitten twee cd’s bij met meditaties per hoofdstuk.

Geen veranderingen in mijn doelen dus, maar ik ga me wel verder verdiepen in dit ene thema!

Bloggen en schrijven

 

De doelen die ik mezelf had gesteld:

 • Dankzij de laptop die binnenkort geleverd wordt, wil ik er eens werk van maken om te gaan bloggen via een eigen domein;
 • Mijzelf verder ontwikkelen in het werken met html en de verschillende apps die bij de software van wordpress passen;
 • Lekker verder gaan op hetzelfde tempo, met dezelfde kwaliteit en op mijn eigen manier!

De balans opmaken:

Sinds 28 januari blog ik op mijn eigen domein. Ondertussen ben ik ook van host veranderd, omdat mijn oorspronkelijke host niet de service leverde waar ik tevreden mee was. Technisch ben ik niet zo onderbouwd en ik heb ook niet heel veel zin om me daarmee bezig te houden. Bij de nieuwe host betaal ik dan wat meer, maar ik heb altijd heel snel antwoord op mijn vragen!

Mijn blog draait zoals ik dat graag wil. De apps die ik heb geïnstalleerd werken ook goed. Aan html of andere heb ik mij echter nog niet gewaagd. En eigenlijk vraag ik mezelf nu ook af of ik dat werkelijk wil. Op dit moment zijn er andere dingen waar ik me veel liever mee bezig hou…

Wat het schrijven betreft, neen, dat is niet meer dagelijk en de kwaliteit van mijn blogs schiet er ook soms bij in. Alhoewel dat eerder gaat over de onderwerpen waar ik de laatste tijd over schrijf. Ik geef mezelf hier echter een heleboel krediet, want ik blog wel nog terwijl ik het enorm druk heb met ons huis. Het is een doel dat het hele jaar nodig heeft voor evaluatie, dus eind dit jaar spreek ik me pas uit over hoe goed ik het heb gedaan volgens mijzelf.

Verandering?

Het doel ‘werken met html’ ga ik tussen haakjes plaatsen. Het is iets wat me wel interesseert, maar waar ik niet persé naar hoef te streven dit jaar.

Spiritueel

De doelen die ik mezelf had gesteld:

 • De maan iets meer aandacht geven door verder te gaan met mijn maandagboek;
 • Zoveel mogelijk aanwezig zijn bij jaarfeesten en lessen;
 • Ten volle genieten van alles wat op mijn pad komt;
 • De mogelijkheid om boomwandelingen mee te pikken benutten;
 • En niet te vergeten: die lieve heks die bij mij in de buurt woont en die ik leerde kennen op het einde van het jaar meer ontmoeten!

De balans opmaken:

Mijn maandagboek heeft al veel kansen gekregen dit jaar, maar het schiet er toch steeds weer bij in. Ik ben me wel bewust van de maanfase. Ik doe er alleen voorlopig niet echt iets actiefs mee. Ik bekijk het een beetje, want ik wil me eigenlijk ook op een ander punt focussen.

Ik heb een jaarfeest gemist, omwille van de werken, verder ben ik naar alle vieringen geweest. Lessen miste ik enkel als er iets tussen kwam waar ik niet aan kon doen (zoals overwerk). Mijn opleiding is voor mij wel belangrijk. Daarom wil ik ook meer aandacht gaan besteden aan de levensboom en hoe deze in elkaar zit.

En met die lieve heks uit mijn buurt heb ik al regelmatig lunchafspraken gemaakt. Wat mij betreft blijven we gewoon lekker afspreken op momenten dat het ons uitkomt!

Verandering?

Volgende doelen wil ik eigenlijk schrappen, omdat ze mij niet meer van nut zijn:

 • De maan iets meer aandacht geven door verder te gaan met mijn maandagboek;
 • De mogelijkheid om boomwandelingen mee te pikken benutten.

Ik wil echter het volgende doel toevoegen aan het lijstje:

 • Aandacht besteden aan de levensboom en de nodig kennis hierrond verwerven.

Professioneel

De doelen die ik mezelf had gesteld:

 • Actieplan opmaken om mijn taken op een goede manier uit te voeren met alle veranderingen die eraan komen;
 • Slagen voor het examen om zo mijn vast contract te bemachtigen;
 • De goede relatie met mijn collega’s behouden.

De balans opmaken:

Voor het eerste en laatste punt ben ik wel geslaagd. Mede dankzij de feedback die ik kreeg, heb ik de relatie met mijn collega’s verder kunnen uitbouwen en ook naar mijn taken toe krijg ik de indruk dat alles vlot loopt. De maandelijkse overname van de transportplanning loopt zonder problemen. Voor mij is de uitdaging op mijn werk voornamelijk om mijzelf verder expert te maken in de materie en mijn takenpakket verder uit te diepen.

Voorlopig is het tweede punt voor mij echter ook een vraagteken. Ik blijf dus nog even in spanning afwachten of het nodig is om mijn doelen bij te stellen.

Verandering?

Voorlopig stel ik mijn doelen nog niet bij. Eerst weet ik graag de uitslag van de sollicitatieprocedure die ik nu doorloop.

Persoonlijk

De doelen die ik mezelf had gesteld:

 • Opnieuw gaan trainen met Luna. Deze hond heeft echt een activiteit nodig, dus zou ik graag terug met haar gehoorzaamheidstraining gaan volgen. De trainer die wij kennen en waar ik heen wil gaan, kan die dame wel een uitdaging bezorgen;
 • Ons eigen huisje. Ik vermeldde het al in mijn jaaroverzicht van 2014 dat we op het einde van het jaar een huisje hadden gevonden dat ons volledig aanstond. Hopelijk kunnen we het dit jaar verbouwen en aanpassen aan onze eisen zodat we kunnen verhuizen en er onze eigen thuis van maken;
 • Zin in lezen! Vaak zijn social media zo verleidelijk, terwijl ik eigenlijk veel liever mijn tijd zou steken in het lezen van boeken. Iets om in het achterhoofd te houden als mijn facebookaccount weer naar me lonkt;
 • Creativiteit: op mijn vrije dagen lijk ik mijn haaknaald telkens terug tegen te komen, maar in het weekend en op werkdagen vergeet ik ze al weer gauw. Graag zou ik wat meer tijd daarvoor maken. Al is dit een wens en minder een plan waar ik iets mee moet.

De balans opmaken:

Begin dit jaar ging ik opnieuw trainen met Luna. Ook werd een wandeldag ingelast. Uiteindelijk gingen we op dinsdagavond wandelen, op zondagmorgen trainen en regelmatig werd er op zondagmiddag ook gewandeld. Ook hier hebben de verbouwingen (en ja, hier staat dit ook als doel) een stokje tussen gestoken. Ik probeer nog wandelingen in te lassen, maar de trainingen zijn al een hele tijd niet meer doorgegaan… En dat net wanneer het mooier weer begon te worden.

Over ons huis hoef ik geen evaluatie te maken, want dat hebben jullie al ruim gezien! We hebben inderdaad een huis gekocht en zijn bezig met verbouwen. De laatste loodjes wegen het zwaarst en de verhuis is ondertussen ingepland. We gaan ervoor!

Met het lezen gaat het ook goed. Wie mij volgt op goodreads heeft kunnen zien dat ik weer een reading challenge aanging en dat ik vooruit lig op schema. Dankzij mij voornemen om goed voor mezelf te zorgen staat lezen ook centraal, ondanks alle drukte. En persoonlijk vind ik dat een heel goede zaak!

Over creativiteit valt er dan wat minder te schrijven, of net wat meer? Haken en andere creatieve activiteiten zijn fijn om te doen, maar ik merk dat dit duidelijk geen prioriteit voor me is. Hier maak ik dus best een besluit…

Verandering?

Het doel rond creativiteit schrap ik uit mijn doelenlijst.

Hoe ga ik verder in juli?

Ik ben op goede weg met mijn doelen voor dit jaar en daar ben ik trots op. De bijsturingen die ik nu gemaakt heb, zijn ook miniem. Voor juli ga ik geen nieuwe uitgebreide doelenlijst maken, omdat we verder zullen werken in ons huis en de verhuizing ook op het programma staat. Ik heb niet echt tijd om me met veel nieuwe dingen bezig te houden.

Ik geef mezelf echter gewoon nog een extra maand de tijd om de doelen van juni aan te pakken. Ook deze maand zullen deze drie doelen vrij belangrijk voor me zijn, dus ik neem ze gewoon lekker mee!

 • werken aan jezelf: goed zorgen voor mezelf
 • Bloggen en schrijven: blijven schrijven
 • Persoonlijk: project (t)huis

En als extra schrijf ik nog neer: genieten van alle mooie dingen die het leven te bieden heeft!

Al doelen voor de zomer opgemaakt? Of hebben jullie gewoon leuke plannen?

2 Replies to “Tussendoor de balans opmaken”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.