Het was behoorlijk duister in de kamer. Vele lichamen stonden zonder schaamte tegen elkaar gedrumd rondom een tafel met een glazen blad. Daar was het tenslotte te doen, daarvoor hadden ze betaald, dat wilden ze zien.

Een warme hand greep de mijne. Ik keek op en glimlachte naar hem. Terwijl we elkaars hand vasthielden, wachtten we geduldig af. De ruimte werd wat minder vol. De mensen bleven niet lang hangen. Ze hadden gezien waarvoor ze kwamen, maar besteedden er eigenlijk niet veel aandacht aan. De details gingen aan hen voorbij, de uren werk verbleekten toen hun ogen erop vielen, het papier kon zo tot stof vergaan en de doden verdwenen ook in het niets.

Pas toen er wat meer ademruimte was, schoven we aan in de rij. In deze duistere ruimte viel het niet mee om de felle en zorgvuldig aangebrachte kleuren volledig in je op te nemen. Het kunstwerk was wonderbaarlijk. Hoe hadden mensen deze kleuren zo tot leven gebracht, de figuren zo laten spreken? De bladeren waren wonderbaarlijk versiert. De liefde waarmee alles was gedaan spatte er bijna vanaf.

Evenzeer waren de letters zorgvuldig en fijnzinnig gevormd. Daartussen speelden kleine figuren hun spel, omring door kleine rode puntjes die zorgvuldig waren geplaatst. Ik glimlachte even en moest denken aan Goethe’s uitspraak: “De waarnemer ziet wat hij weet,” want ik had de kleine rode puntjes waarschijnlijk nooit opgemerkt als er in de tentoonstelling hiervoor geen uitleg over was gegeven.

Aan The Book of Kells is een fijn en prachtig proces vooraf gegaan. Het mag gezegd: soms brengt geloof ook geweldig mooie en prachtige dingen voort!

Oude bibliotheek van Trinity college waar The Book of Kells zich bevindt.
Oude bibliotheek van Trinity college waar The Book of Kells zich bevindt.

2 Replies to “Tussen de letters”

    1. Ja, het is echt geweldig! Al was het in die donkere ruimte wat moeilijker te zien. Het wordt nogal bewaakt en bewaard ook. Er zou gauw wat aan kunnen gebeuren omwille van de ouderdom… Het uitstallen duurt ongeveer 3 uur wist een zaalwachter ons te vertellen!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.