Op de laatste dag van het jaar lijkt het mij wel toepasselijk om het te hebben over transformatie, meteen ook het voorlaatste woord van 2016. Waarom hoort transformatie in deze rij?

Hoewel het niet zo eenvoudig is om het vast te leggen, maar naar mijn gevoel werd er in 2016 een transformatie afgerond. Misschien kan ik dit het best vergelijken met de vlinder die uit zijn cocon kruipt. Voorlopig zit ik nog even te rusten, laat ik mijn vleugels drogen voor ik echt uitvlieg. Of misschien ben ik al uitgevlogen, maar heb ik het zelf nog niet goed door. Voor mij staat het alleszins vast, dat transformatie echt een ‘thema’ van 2016 was!

van binnen naar buiten

Van binnen naar buiten

Toen ik ooit aan mijn grote reis begon, was het nodig om aan mezelf te denken. Het was levensnoodzakelijk om naar binnen te keren en naar mezelf te kijken. In 2014 en 2015 werkte ik heel hard aan mezelf. Maar dat betekende ook dat ik vrij naar binnen gekeerd was. Ik had vrienden en onderhield sociale contacten, maar ik was vooral bezig met mezelf.

Eenmaal ik vrede vond met mezelf, van mezelf leerde houden, slaagde ik er ook in om terug naar buiten te kijken. Ik weet niet of de mensen om me heen het verschil merken, maar dat doe ik alvast wel. Ik luister en kijk naar mensen op een heel andere manier. Waar hiervoor eigenlijk vooral ‘ik’ en mijn beleving centraal stonden, kan ik me nu veel beter inleven in de ander. Het is een verandering waar ik me zelf steeds beter bij voel.

hard en zacht

Hard en zacht

‘Waarom ben je zo hard?’, was weleens een vraag die me werd gesteld. Ik was nochtans niet harder naar de wereld toe dan ik was naar mezelf. Er zat een harnas om mijn hart en om mijn ziel. Het was gebouwd om mezelf te beschermen en niemand binnen te laten.

Stilaan slaagde ik erin om dat harnas weg te halen. Afgelopen jaar heb ik geleerd wanneer ik het harnas nodig heb en wanneer niet. Dat maakt me een pak flexibeler dan ik mezelf ooit heb gezien. Maar dat maakt ook dat ik zachter geworden ben voor wie mij echt nauw aan het hart ligt!

gedaan met spelen

Gedaan met spelen

Stilaan begint dit gevoel zich echt aan mij op te dringen: nu wordt het serieus, nu is het gedaan met spelen. Natuurlijk was ik ook serieus bezig met mijn leven, maar met een kind op komst is dat toch iets anders.

Het voelt alsof ik nu echt volwassen wordt. En misschien bewaar ik nog wel een beetje van het kind in mij. Het is namelijk niet erg om af en toe de speelvogel uit te hangen. Alleen neem ik andere dingen stilaan toch een stukje serieuzer. Het is een rol waar ik in ben gegroeid en waar ik me nu uiteindelijk klaar voor voel.

Doordat ik persoonlijk sterk gegroeid bent, heb ik ontdekt wie ik ben en waar ik voor sta. Nu kan ik veel beter de balans vinden tussen eens lekker gek doen en serieus de dingen aanpakken. Ik laat veel minder dingen rond slingeren en pak meer aan. Gedaan met spelen is voor mij vooral: het doen alsof is voorbij, nu ben ik klaar voor het echte werk.

5 Replies to “Transformatie”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.