Mensen die wat van honden kennen, zullen het al gemerkt hebben. Mijn hond Luna is een border collie. En wie een beetje iets van rasbeschrijvingen kent, zal ook weten dat zij heel wat aandacht en werk vereist. Dus bedacht ik een nieuw spelletje om te spelen tijdens de koude winterdagen!

Werklust en tomeloze energie

Het karakter van een Border Collie heeft wat opmerkelijke punten. Zo valt hij op door z’n werklust; hij wil doorwerken tot hij er (letterlijk) bij neervalt. Het is die tomeloze energie die hem ook niet altijd geschikt maakt als ideale huishond. Na een (voor de baas) vermoeiende wandeling van een paar uur, zal menig Border bij thuiskomst verwachtingsvol de auto uit springen met een blik van “gaan we nu nog wat doen?”. Bron

Zo, dat is duidelijk! Luna is geen haar beter. Ze gaat vol enthousiasme wandelen, rent aan de zee achter haar maatjes aan, zwiebelt rond in de bossen en na een kwartiertje rusten vraagt ze zich alweer af wat we zullen gaan doen.

Achteraf bekeken was het niet zo’n schitterend idee om als werkend koppel een border collie in huis te nemen. Zeker niet aangezien we beiden ook nog eens een druk sociaal leven hebben.

Het eerste jaar en een half was dat niet echt een probleem. Ik ging naar de puppyklas, omdat ik nog nooit een hond heb opgevoed. Daar bouwden we in de hondenschool ook een sociaal leven op. Wegens persoonlijke omstandigheden zijn we daar echter niet meer heen gegaan.

De volgende stap was de persoonlijke trainer, waar ik nu weer contact mee wil opnemen. Een keer per week hondenschool leek ons een goede uitdaging. Maar door de drukte rond ons huwelijk is die training een beetje in de vergetelheid geraakt en arme Luna – de wandelingen uitgezonderd – dus ook.

Hersenkraker

Sinds mij opviel dat een border collie behoorlijk wat energie heeft en uitgedaagd wil worden, ze zijn namelijk ook nog eens ontzettend slim, werd ik lid van de facebookgroep ‘Hersenwerk’. In deze groep worden allerlei ideeën om de hersenen van honden te doen werken uit de doeken gedaan.

Luna ging wasmanden leeg halen, op zoek naar snoepjes tussen de kussens, kreeg een snuffelmat en ook regelmatig wat zoekopdrachten. Via de facebookgroep deed ik telkens nieuwe ideeën op voor spelletjes. En ik merkte ook dat spelletjes Luna meer uitdaging boden, een betere band schiepen en haar wat energie deden verliezen. In combinatie met een wandeling de ideale dagbesteding voor Luna!

Toen mijn schoonmoeder dus vertelde over de hond die ze op televisie had gezien, begonnen mijn eigen hersenen terug een nieuw spel voor Luna te bedenken. De hond had een verzameling van twintig speeltjes. Op commando haalde hij dat speeltje eruit dat zijn baasje hem vroeg. Heel wat honden zijn in staat om concrete taal te leren begrijpen, dus het verbaasde mij niet en gaf me meteen het idee om dit met Luna ook eens te proberen!

Luna in actie!

Dit weekend begonnen we er dus mee. Luna kreeg een rij met drie speeltjes en ik oefende op de namen van twee speeltjes die ze kent, omdat wij ze regelmatig benoemen.

Ik ging als volgt te werk:

  • De naam van het speeltje zeggen in combinatie met het commando ‘Breng’ (dit kent ze);
  • Wanneer ze in de buurt van het juiste speeltje kwam, enthousiast de naam van het speeltje herhalen;
  • Nam ze het op dan herhaalde ik de naam van het speeltje en gaf nogmaals het commando ‘breng’;
  • Speeltje in mijn hand? Goed zo! Ik herhaalde het commando nogmaals op een bevestigende wijze en gaf haar een snoepje als beloning.

Ze had regelmatig een aanmoediging nodig, want de snoepjes die ze kreeg als beloning waren uiteraard veel interessanter. Deze manier van werken gebruiken wij hier regelmatig om onze honden te trainen: belonen boven alles! Uiteindelijk werd er toch een klein maar fijn resultaat behaald!

 

Luna zit te wachten voor haar rij speeltjes. Wat gaan we nu doen, baasje?
Luna zit te wachten voor haar rij speeltjes. Wat gaan we nu doen, baasje?
Kijk baasje, dit is de Kong! Zoals je gevraagd hebt!
Kijk baasje, dit is de Kong! Zoals je gevraagd hebt!
Hmm, lekker snoepje!
Hmm, lekker snoepje!

3 Replies to “Training | Een nieuw spelletje”

  1. Geweldig dat je dit met haar doet. De meeste honden vinden het alleen maar fijn wanneer ze beziggehouden worden. Ik heb een hond die heel veel woorden kent, gewoon frappant, Maar ik neem aan; net zoals mensen vaak vinden dat ze een hoogbegaafd kind hebben, denk ik ook dat mijn hond extreem slim is, haha. Maar dat zal wel meevallen 😉

    1. Volgens mij zijn honden gewoon slimmer dan wij mensen standaard denken. En wie veel tegen zijn hond praat en hem deen kans geeft om zijn slimme zelf te zijn, die heeft dan een slimme hond. Ik ken een chiuawa die slim is 😛

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.