Ben jij ook zo’n fan van lezen? Hoef je al lang niet meer overtuigd te worden van de voordelen van lezen? Nou, ik ook niet! Jaarlijks verslind ik tussen de vijftig en zestig boeken. Voor ik Hotel Mama verliet, tikte de teller regelmatig eens meer dan honderd aan. Toen had ik natuurlijk geen verplichtingen zoals nu – werk, huishouden en onze twee huisgenoten Wolf en Luna.

Hoewel ik dus fulltime werk, heel wat hobby’s heb naast het lezen, mijn huisje onderhoudt en er ook nog een sociaal leven op nahoudt, slaag ik er wel in om heel wat boeken te lezen op een jaar. Daar krijg ik wel eens vragen over: hoe doe jij dat toch? Daarom geef ik jullie vandaag graag een paar tips mee om weer of meer te lezen!

1. Weg met de televisie!

Tja, ik ben alvast geen fan van televisie. Mijn ontspanning is het lezen van een boek. Ik volg geen series, kijk zelden films en zal eerder nog een paar bladzijden lezen dan dat ik de televisie aanzet wanneer ik even een leeg moment heb. De uren die andere mensen spenderen aan dat flitsende beeldscherm zit ik met mijn neus in de boeken! Probeer zelf ook eens een avond televisie kijken te vervangen door het lezen van een boek. Dat zorgt voor heel wat bladzijden meer op de teller!

Minder televisie is wat mij betreft een van de beste tips om weer of meer te lezen.

2. Neem overal een boek mee

Lezen kan echt overal. Voor mij is de smartphone niet zo’n geweldige uitvinding omdat je er overal mee op facebook of instagram kan – al is dat een fijne bijkomstigheid – maar wel omdat er talloze apps bestaan waardoor je e-books kan lezen. Meestal gebruik ik de Kindle-app of Google Books om de e-books die ik heb te uploaden. Thuis lees ik dan via de tablet of op mijn Kindle, onderweg kan ik er mijn smartphone bijnemen. Even connectie maken met het internet en mijn app weet exact waar ik gebleven ben. En als je toevallig niet in een e-book aan het lezen bent, dan neem je je boek toch gewoon mee!

ten westen van de vrijheid

3. Lees elke dag een paar minuten

Op hele drukke dagen, waarbij ik ook geen tijd zou hebben om televisie te kijken dus, heb ik de gewoonte om voor het slapen gaan nog even wat te lezen. Veel mensen zullen het met mij eens zijn dat je er niet in slaagt om meteen in slaap te vallen als je net met vrienden uit bent geweest of van een vergadering komt. Om tot rust te komen, neem ik er nog even een boek bij en lees een hoofdstuk (of twee, of drie). Soms heb ik dan maar een kwartiertje gelezen, maar als je zeven kwartiertjes in een week optelt, kom je toch een behoorlijk eind verder in een boek!

4. Weet wat het volgende boek is

Zorg ervoor dat je nooit zonder leesvoer zit! Is het ene boek uit, dan ligt het volgende hier al klaar. Regelmatig breng ik een bezoekje aan de bibliotheek om mijn voorraad aan te vullen. En als ik dat dan toch eens vergeten ben, dan is er in mijn eigen verzameling altijd wel een boek dat ik nog eens wil lezen of herlezen. Op die manier ben je geen week aan het twijfelen over je volgende boek waardoor je weer uit de leesflow ligt. En eenmaal in de leesflow heb je minder nood aan tips om meer of weer te lezen.

5. Make it fun!

Zie lezen nooit als een verplichting! Zoveel mensen verplichten zichzelf om een boek uit te lezen dat ze niet eens graag lezen. Ik heb ook wel eens een pil van een boek gelezen waar ik meer dan een maand over deed, omdat de schrijfstijl iets minder vlot was dan ik gewoon ben. Of omdat het verhaal nu eenmaal een hogere concentratie vraagt waardoor het eens trager gaat. Maar iets uitlezen tegen mijn zin? Waarom zou je dat doen? Ligt een boek je niet? Leg het dan weg en neem gewoon een ander. En laat je vooral niet vertellen dat je dat boek toch zou moeten lezen. Smaken verschillen nu eenmaal.

boeken

6. Durf verkennen of herlezen

Wees niet bang om te verkennen of te herlezen. Als je toch in een leesflow zit, is het leuk om nieuwe dingen te leren kennen. Neem er dan eens een totaal ander genre bij, lees een nieuwe auteur, snuister eens tussen de oude boeken van vrienden of de bibliotheek. Heb je een leesdip? Dan is een van mijn tips om meer of weer te lezen om een boek te herlezen waarvan je weet dat dat jou heel veel leesplezier heeft geschonken. Goede boeken zijn het waard om te herlezen!

7. Heil aan de lijstjes

Houd lijstjes bij. Ik hou zelf bij welke boeken ik gelezen heb en welke boeken ik nog graag zou lezen. Daarvoor gebruik ik graag de app van Goodreads, maar ook in een ouderwets schriftje of met apps als Wunderlist kan je dit bijhouden. Het is leuk om te zien hoeveel je reeds gelezen hebt. En als je even niet weet wat gelezen, is het altijd een optie om naar je to-read-lijstje te grijpen.

En wat ook een voordeel is: ik heb nooit toevallig een boek mee dat ik al gelezen heb!

8. Sluit je aan bij een leesclub

Aangezien ik geen televisie kijk, kan ik heel vaak niet meepraten met collega’s of vrienden. Maar door aan te sluiten bij leesgroepen is er een nieuwe wereld voor mij open gegaan. Je kan leesgroepen online vinden, bij bv. Hebban, Goodreads of facebook, maar ook in veel bibliotheken en boekenwinkels worden steeds meer leesgroepen georganiseerd. Kijk zeker eens rond in je stad of gemeente. Met z’n allen een boek lezen om te bespreken is ontzettend motiverend. En het maakt lezen een veel socialere gebeurtenis!

Lees ook 9 redenen waarom een leesclub geweldig is

luisterboeken

9. Luisteren is ook lezen

Ik ben zelf niet zo’n fan van luisterboeken, maar er zijn steeds meer mensen die met luisterboeken de liefde voor woorden weer ontdekken. Luisterboeken hebben trouwens zowat dezelfde voordelen als een boek lezen. Ook hier bestaan weer talloze apps en mogelijkheden voor, zoals Storytel. Hoewel het niet zo lijkt, is luisteren ook gewoon lezen. Aarzel dus niet om een luisterboek erbij te pakken als je zo heerlijke verhalen kan ontdekken!

Met deze negen tips hoop ik jullie te kunnen inspireren om een boek te nemen en jezelf onder te dompelen in een totaal andere wereld. Veel leesplezier!

5 Replies to “9 tips om weer of meer te lezen”

 1. Ah ja lezen, alleen wat jij doet, alvast een ander boek klaar leggen? Ik heb meestal nog wel even tijd nodig om het boek lekker door mijn hoofd te laten gaan en neem dus bewust pauzes voor ik eventueel aan een ander boek start, of de lijn moet het zelfde zijn zoals nu mijn historische romans.

  Maar dan nog, meestal even een paar dagen weer wat andere dingen doen juist.

  En van lezen ga ik doezelen, kortom zoveel lezen in de avond ipv tv, zou betekenen dat ik in de middag al lig te slapen, whahahaha Wel lees ik onderweg ja, in de bus of in de trein als ik erin zit, toch een paar keer per week.

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Wilde BloemenMy Profile

 2. Voor mij zou de laptop minder vaak aan mogen om meer te lezen, haha. Het is wisselend hoeveel ik lees; soms heb ik na tig blogs en studiemateriaal geen zin meer om nog een boek te lezen. Het ene boek is ook het andere niet. Las er afgelopen jaar 1 waar ik een half jaar over deed, omdat ik niet eens elke week een stukje las en het een vrij pittig, diepgaand boek was. Terwijl, afgelopen weekend, had ik zo een 500 pagina’s tellend boek uit. Nou ja… Zo… las ooit 80-100 blz. per uur en nu nog ‘maar’ 30-50 ofzo, hehe.
  Een boek doorlezen wat je niet ligt, werkt inderdaad niet. Heb ook wel een aantal keren een boek weggelegd omdat het me na enkele hoofdstukken nog steeds niet aansprak.
  Overigens, er zijn ook best wat groepen op Facebook waarin je over boeken kunt praten. 😀

  1. Ja, ik ben op Facebook wel lid van zo’n groep.
   Als ik zo’n boek heb wat heftig is, lees ik daarnaast ook altijd iets luchtigs. En zo blijft de flow erin zitten 😉

 3. De laatste weken was er zoveel afleiding (examen-huizenjacht) dat het lezen mij minder afging en toch nam ik overal mijn boek mee… maar toch, de gedachten gingen altijd uit naar andere dingen.
  Het examen is voorbij, huizenjacht wellicht ook… tijd voor wat meer rust in mijn gedachten en meer tijd om te lezen… kijk ik héél erg naar uit!
  Flavie onlangs geplaatst…Teleurstellingen… maar ook een lichtpuntje!My Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.