Borstvoeding is een van de mooiste geschenken die ik mijn dochter geef. Het is een affirmatie die ik in mijn kledingkast gehangen heb toen ik twee maanden moeder was. Ik had er al een behoorlijk hobbelige weg opzitten in mijn borstvoedingsavontuur en had een duwtje in de rug nodig.

Na elf maanden ben ik trots om te zeggen dat ik nog steeds succesvol borstvoeding geef. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat borstvoeding een prachtig geschenk is om je kind te geven. Voor alle mama’s die borstvoeding willen geven of aan het begin staan van hun avontuur heb ik een aantal tips.

1. Informeer jezelf

Borstvoeding geven is jammer genoeg niet langer de norm in onze samenleving. We zijn terug op goede weg, want steeds meer vrouwen maken de keuze, maar we zijn er nog lang niet. Dit heeft als gevolg dat we eigenlijk vrij weinig weten over borstvoeding. Daarom is het interessant om je te informeren. Op de materniteit worden vaak informatiesessies georganiseerd, maar nog interessanter is om eens te informeren bij gespecialiseerde organisaties. In België en Nederland heb je La Leche League die je veel hulp kan bieden. Op de website Borstvoeding.com vind je ook heel goed gedocumenteerde informatie. En je kan ook altijd een lactatiekundige om informatie vragen.

2. Go with the flow

Heerlijk dat je de beslissing hebt genomen om borstvoeding te geven. De eerste stap is gezet. Welke verwachtingen heb je tegenover deze beslissing? Ben je van plan om enkel borstvoeding te geven tijdens je moederschapsverlof, de eerste zes maanden of wil je de WHO-norm halen? Welke ideeën heb je over borstvoeding? Zie jij het gelukkige plaatje voor je als je eraan denkt? Of denk je eerder aan mogelijke complicaties, zoals tepelkloven, stuwingen of zelfs spruw?

Wat je ook in gedachten hebt, probeer realistisch te blijven. In het begin is borstvoeding best hard werken. Je baby kan om de twee uur eten vragen, of elk uur. Soms kan hij vier uur slapen en dan weer ‘open bar’ willen houden. Sommige baby’s drinken lang, andere dan weer kort. In het begin moeten jullie elkaar leren kennen, op elkaar afgestemd raken, soms zelfs een beetje leren hoe dat nu in zijn werk gaat. Het kan lopen als een trein, of er kunnen die beruchte complicaties optreden. Let wel, het kan, maar dat hoeft niet persé. En voor elk probleem is er een oorzaak en dus ook een oplossing.

Wat mij geholpen heeft, is kleine doelen stellen: de eerste week doorkomen, een maand borstvoeding geven, daarna het hele verlof volhouden, dan die zes maanden halen. En plots, geef je elf maanden borstvoeding en loopt alles als een tiet.

borstvoeding Vrijdag

3. Onthoud waarom je borstvoeding wil geven

Het kan zijn dat je tegen obstakels aanloopt in je borstvoedingsperiode. Ik heb overproductie, tepelkloven (dat komt door een verkeerde aanhap) en spruw gehad. Mijn dochter bleek intolerant te zijn voor melkeiwitten. De vrouwen in mijn vriendenkring die borstvoeding gaven, kenden ook elk hun eigen kleine pijnpunten. Het is voor die momenten dat het handig is om voor jezelf heel duidelijk te hebben waarom je borstvoeding wilt geven.

Een paar redenen nodig? In dit artikel leg ik uit waarom ik voor borstvoeding koos.

4. Zorg dat je partner achter je staat

De belangrijkste persoon in dit verhaal is je partner. Je kan natuurlijk niet zomaar de mening van een ander veranderen, maar probeer wel met je partner over dit verhaal te praten. Veel mensen hebben geen goed beeld van borstvoeding. Probeer hem/haar mee te nemen naar infosessies of praat met hem/haar over wat je zelf geleerd hebt over het onderwerp. Twijfelende zielen kan je vaak overhalen door de juiste informatie te geven.

Je borstvoedingsavontuur kan zeker ook slagen als je partner niet met een spandoek langs de zijlijn staat, maar alle steun is natuurlijk welkom!

borstvoeding Pannenkoeken bakken

5 . Zoek morele steun halen bij mensen die hetzelfde doen

Eerlijk? Het slechtste wat je voor jezelf kan doen, is advies vragen aan mama’s die kunstvoeding hebben gegeven. Niet omdat zij slechte mama’s zouden zijn, maar omdat borstvoeding en kunstvoeding totaal verschillend zijn. En de karakters van die kinderen dus ook! Het beste advies kan je nog altijd kregen van mensen die begrijpen wat je doet. En dat zijn mama’s die ook borstvoeding geven.

Voor één keer is facebook dus een goed idee, want daar vind je duizenden lotgenoten. Al deze mama’s kunnen je vertellen dat zij hetzelfde hebben doorgemaakt als jij. Ze kunnen je moreel bijstaan en begrijpen al je frustraties. Heb je een vriendin in de buurt die ook borstvoeding geeft of gegeven heeft? Dat is zelfs nog beter!

6. Schakel een deskundige in

Hoewel ervaringsdeskundigen je met veel kunnen helpen, kan niemand zo goed helpen met bepaalde ‘complicaties’ als een lactatiekundige. In België kan je de consulten van je lactatiekundigen terug betaald krijgen onder het recht op een vroedvrouw. Natuurlijk is een vroedvrouw ook gewoon leuk, maar als zij/hij lactatiekundige is, dan heb je gewoon een expert in huis.

Je kan natuurlijk ook gewoon zien hoe het loopt en indien nodig nog een lactatiekundige inschakelen. Hier kan je alvast (voor België) vroedvrouwen terugvinden die ook lactatiekundige zijn.

borstvoeding Slapen

7. Wees lief voor jezelf

Maar het allerbelangrijkste: wees lief voor jezelf. Een baby krijgen is een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Het is intens, zwaar en zoveel meer. Borstvoeding geven is echt het mooiste wat er is voor jezelf en je kindje. Verwacht echter ook niet teveel van jezelf. Je zal waarschijnlijk niet zoveel slapen, weinig tijd hebben voor het huishouden en je soms afvragen wat je vroeger eigenlijk allemaal deed. Laat de boel soms maar eens de boel. Schakel eventjes hulp in van vrienden, familie of zelfs buren. Als je een half uurtje hebt, gebruik het gerust om iets leuks te doen voor jezelf. Probeer niet te hard te zijn voor die kersverse mama die het beste van zichzelf probeert te geven.

Mama’s die nog tips hebben. Laat gerust een reactie na!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.