Morgen is het weer volle maan. Lange tijd heeft dit me totaal niet kunnen boeien. Ik was niet geïnteresseerd in de maan. Ik leefde volgens het ritme van de zon. De seizoenen spraken me aan, de jaarfeesten waren de belangrijkste ankerpunten in mijn ‘heksenjaar’, mijn humeur hing voornamelijk af van de zon.

Wat het kantelpunt was, weet ik niet meer. Mijn interesse in de maan begon met een klein vonkje. Ik volgde het hemellichaam. Hoe de maan aan de hemel stond, boeide me mateloos. Toen begon ik te lezen over de maan. Ik kende wetenschappelijke theorieën, maar hoe zat het met de maan volgens heksen en pagans? Onzin en fictie filterde ik eruit,volgens mijn eigen maatstaven. Ik ging wandelingen maken in het maanlicht en begon uiteindelijk kleine rituele handelingen te voltrekken tijdens verschillende fasen van de maan, de moedergodin.

Tegen die tijd was ik al even ingewijd in de wicca, maar nam ik nog geen deel aan esbats, maanvieringen. Toch was dit net het aspect dat me het meeste boeide. Begin dit jaar besloot ik maandelijks naar de volle maan toe te leven en vieringen te doen. In mijn eentje of met een vriendin. Soms kwam het zo uit dat er een esbat met de coven was, dan deed ik die mee.

Met de komst van de zomer en de vakantie verdween de maan een beetje naar de achtergrond, maar de laatste week begon ze toch terug aan mij te trekken. Hoe ging ik aan deze maan invulling geven? Via een medeblogster kwam ik op Maantijd en zo ook de facebookgroep van de maantempel waar maanvieringen worden georganiseerd waar mensen van thuis uit aan kunnen deelnemen. Ik sloot me aan en de eerste maanviering zit uitgewerkt in mijn mailbox.

Het is nooit mijn stijl geweest, kant-en-klare rituelen. Maar voor deze keer wil ik het proberen. Het is net als koken. Ik heb een recept, pas het hier en daar wat aan mijn voorkeuren aan en krijg dan een persoonlijk gerecht. Het is tijd voor het ritme van de maan.

Hoe kijken jullie tegen de maan aan? Welke plaats heeft ze in jullie leven?

6 Replies to “Tijd voor de maan”

 1. Ik weet dat ik wel anders naar de maan aankijkt als jij. Maar ik vind het het een ongelooflijk mooi natuurfenomeen. Ik geniet er gewoon veel te weinig van. In de zomer ga ik ’s avonds veel meer wandelen dan in de winter, waar ik dan liever binnen blijf. Het zou wel eens een goed idee zijn om daar verandering in te brengen komende winter.

  1. Iedereen heeft zijn manier en die manier is goed. Ik maak ook wel eens maanwandelingen en in de winter is dat inderdaad makkelijker dan in de zomer. Maar geheel vreemd is het ook niet dat mensen in de winter meer binnen blijven en ook naar binnen keren.

 2. De zon en de maan zijn altijd belangrijk geweest, als algemene kennis kreeg ik dat van jongs af aan mee, ik weet niet beter, alle maanstanden, wat ze doet, en mijn oma, Hollandse oma, kon er intens van genieten van alle weertypen, de zon en de maan, ik weet niet beter of het één kan niet zonder de ander, en de invloed op de zee, eb en vloed, en nog zoveel meer.

  Elke dag luisterde mijn opa naar land en tuinbouw berichten waar alle waterstanden en zee winden werden opgenoemd en zo kwam het ook voor dat hij ineens zei, ga je mee? Gaan we even naar de zee, de storm kijken…

  Alles in verbinding met elkaar, erg belangrijk, en ook toen hoorde ik al; ‘Men zegt dat als je zaad plant op of met die maanstand dan….’

  Of, dat mensen erop reageren, of dit nu onzin was of niet, het kwam allemaal al voorbij en ik weet nog als we in de avond in de auto zaten dat ik altijd verwonderd was, de maan reisde met ons mee, althans dat leek zo, jarenlang hebben ze dat zo gelaten tot ik iets ouder werd en kreeg ik de natuurlijke materie hoe dat werkt ook mee.

  Hoe mooi eigenlijk voor juist een non gelovige familie, dat velen feiten toen al werden vertelt aan mij.

  Maanrituelen, of kant en klaar zoals jij zegt, is inderdaad een recept, ergens moet je starten, en leren ook, en daar leer je van, de eerste keer hield ik mij compleet aan een recept, nu, kijk ik, lees ik en voel wat wel of niet past en pas aan 😉

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Scharoline: de beste vlek oplosser ter wereld!My Profile

  1. Ik denk dat jij grootouders had die nog heel erg in verbinding met de natuur leefden. En dat is prachtig! Want in de landbouw heeft de maan eigenlijk altijd al een veel belangrijkere rol gespeeld dan de zon tot de industrialisatie kwam. Mooi dus hoe jij eigenlijk al die ‘volkswijsheden’ (die soms echt wel wijs zijn!) hebt meegekregen van je grootouders!

   Gelukkig heb ik wel al wat ervaringen met rituelen, maar als je inspiratie op is en je intuïtie met andere dingen bezig is, dan is het fijn om eens met een recept te werken. En het is me zeker wel bevallen!

 3. Ik ben iemand die echt lang naar de maan kan staren en geen idee heeft waarom. Ik vind haar zo mooi. Dit jaar voor het eerst ga ik ermee aan de slag. Ik heb een werkboek/agenda besteld en deze begint in oktober als de grote cyclus start. Een jaar lang leven volgens het ritme van de maan. Ik heben echt geen idee wat ik moet verwachten, maar ik ga er open in en heb er heel veel zin in.

  1. Ik denk dat de maan een heel mooie rol kan spelen in jouw spirituele zoektocht Marion! Ik hoop dan ook dat je veel uit dat werkboek mag halen. Als je al zo gefascineerd bent door de maan dan denk ik dat dat zo goed als zeker een mooi pad wordt om te volgen!

   P.S: als je ooit zin hebt om van gedachten te wisselen hierover, je weet me te vinden 😉

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.