Onze kleine ontdekkingsreiziger is nog geen spetter veranderd, ook al is het nu vele graden kouder buiten. Het liefst van al gaat ze op ontdekking. Nog steeds is de tuin haar favoriete plek. Onze tuin staat nog steeds niet op punt, maar dit is wel een van de volgende items op onze (t)huiswishlist. Daarom ging ik even op onderzoek uit: een kindvriendelijke tuin aanleggen, hoe doe je dat? Ik zet voor jullie tien interessante tips op een rij!

1. Onderhoud

Hoe je het ook draait of keert, we houden er meer van om met onze kinderen te spelen dan om onze tuin te onderhouden. Een tuin die goed en makkelijk te onderhouden is, kan voor kinderen ook een heus speelparadijs zijn.

 • Kies voor vaste beplanting en voornamelijk voor groenblijvers.
 • Plaats de planten die wel blad verliezen op een plaats waar je de bladeren kan laten liggen. Kinderen kunnen uren speelplezier beleven aan een hoop bladeren.
 • Een eenvoudige ingreep, zoals filters voor je dakgoot, kan een groot verschil maken. Die hoef je dan al minder vaak schoon te maken.
 • Kies voor grind om de groei van onkruid te voorkomen of plaats bodembedekkers tussen je planten. 

2. Optimaal speelplezier

Wie kinderen zegt, zegt meteen ook speelgoed. In een kindvriendelijke tuin mag ruimte om te spelen dus niet ontbreken. Een zandbak kan in de zomer een heerlijke plek zijn om te vertoeven, met de tenen in het warme zand. Schommels en glijbanen kunnen ook in de winter hun dienst bewijzen.

JmvMini Amélie

3. Kleine groene vingers

Kinderen zijn niet bang om zich vuil te maken. Ze zitten graag met hun handen in de aarde. Geef je kind zijn eigen werktafel waar bloemen verpot kunnen worden of zaadjes de grond in gaan.

Ook heel leuk om met de kinderen te doen, is een moestuin aanleggen. Dankzij de vierkante-meter-moestuin hoef je ook geen grote tuin te hebben om dit te realiseren.

4. Spelen mèt grenzen

Als je kinderen in de tuin laat spelen, is het fijn om te weten dat ze veilig kunnen spelen. Een goede omheining is daarom onontbeerlijk in een kindvriendelijke tuin. Een jong kind kan anders al gauw de straat oplopen zonder over de gevolgen na te denken.

Je kan kiezen voor draad, houten platen of hagen. Een beukhaag is bijvoorbeeld een leuk idee. Het is een inheemse plant, heeft weinig last van ziekten en de bladeren blijven lang hangen waardoor je privacy gegarandeerd wordt. Ideaal voor een natuurlijke, kindvriendelijke tuin!

5. Aanleg van het terras

Het terras dat je legt, speelt ook een grote rol in de kindvriendelijke tuin. Kies voor materiaal dat past bij jou en je kinderen. Een tegel die makkelijk glad wordt bij contact met water is bijvoorbeeld niet interessant. Kinderen die met hun natte, blote voeten uit een zwembad komen, kunnen makkelijk uitglijden. Ook ruw hout dat bij vallen schaafwonden veroorzaakt of een risico op splinters vormt, is voor ons geen optie. Een gespecialiseerde zaak kan je alvast goed op weg helpen.

6. Beplanting voor een kindvriendelijke tuin

Amélie in de tuin

Let goed op bij het kiezen van de beplanting voor je tuin dat je giftige soorten vermijdt. Een ongelukje is gauw gebeurd, in je eigen tuin laat je je kinderen al eens zonder toezicht spelen.

Ook de wijze waarop je beplanting plaatst, verdient aandacht. Het is leuk om plantengroepen te maken waar kinderen zich kunnen verstoppen of kampen bouwen. Maak ‘eilandjes’ waar de kinderen kunnen spelen en andere plekjes waar jij je favoriete planten kan plaatsen.

7. Op ontdekking in eigen tuin

Maak van je tuin een echt paradijs voor insecten, vogels en andere kleine diertjes. Kinderen houden ervan om de vlinders te bewonderen, rupsen te spotten of vogels te tellen. Ga dan ook met hen op ontdekkingstocht in je eigen tuin.

Hoe meer er te ontdekken valt in jouw kindvriendelijk tuin, hoe liever jij en je kinderen er zullen vertoeven. Het wordt een waar paradijs!

8. Dierentuin

Naast de kleine wezentjes die uit zichzelf in je tuin komen wonen, is het ook leuk voor kinderen om kippen of konijnen te houden. Het voordeel van kippen is dat zij ook nog goede afvalverwerkers zijn. Geef hen hun dagelijkse portie graan en vul aan met je keukenafval. Je tuin zal meteen gevuld zijn met vrolijk gekakel.

kippen kindvriendelijke tuin

9. Niet alleen een kindvriendelijke tuin, ook een budgetvriendelijke

We wonen niet in een tropisch land, na het buiten spelen is het fijn om binnen te komen in een lekker warm huis. Bezuinigen op de prijs van de gasketel is dus niet meteen je prioriteit. Maar met enkele eenvoudige ingrepen kan je je kindvriendelijke tuin ook budgetvriendelijk aanleggen.

 • Bouw zelf avontuurlijke speeltuigen. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een paar planken en een stevige boom bouw je zo je eigen boomhut. Gebruik de fantasie van je kinderen en maak er meteen een heus spel van!
 • Dure zandbakken hoeven voor kinderen helemaal niet. Graaf een kuil in de tuin waar ze in kunnen ravotten en zandtaarten kunnen bakken.
 • Ook een water- of zandtafel is voor een kind een speelparadijs. Deze tafels zijn heel eenvoudig zelf te bouwen met een houten bijzettafeltje uit de kringloopwinkel en een paar metalen kommen.
 • Beplanting hoef je niet altijd meteen ‘kant-en-klaar’ te kopen. Ga met je kinderen lekker zelf bloemen zaaien en leer hen meteen hoe de natuur prachtige creaties kan realiseren.
 • Met oude paletten kan je perfect zelf een vierkante-meter-moestuin in elkaar steken of originele bloembakken maken.

10. Even lekker chillen

Een loungehoek is niet alleen voor mama en papa een ideaal idee, maar ook voor oudere kinderen. Haal ze weg van de televisie of hun computer met een fijne loungehoek waar ze kunnen hangen met hun vrienden. Of gebruik die loungeset lekker voor jezelf om een boek te lezen, terwijl je de kleinste spruiten goed in het oog kan houden.

Wat is jouw ultieme tuintip?

Lees de disclaimer voor meer info over samenwerkingen.
Photo on top by Jenn Evelyn-Ann on Unsplash

26 Replies to “Kindvriendelijke tuin? 10 tips voor een waar speelparadijs”

 1. wij hebben een appartement met dakterras en balkon. Dan hebben we ook nog geen kinderen, maar dat willen we wel in de toekomst. We staan op het punt om een huis te bouwen en hebben nog niet nagedacht over de tuin. Dus je tips zijn straks welkom!

  1. Dakterras en balkon zijn ook perfect bruikbaar voor kinderen. Vierkante meter moestuinen (of kleiner ;)) passen daar ook op. Maar als je een huis bouwt, is een tuin wel fijn. Leuk dat je wat aan de tips zal hebben!

 2. Onze tuin is ook kindvriendelijk en onderhoudsvrij. Met een heerlijk stuk tegels en gras waarop ze lekker de ruimte hebben om te kunnen spelen en fietsen.

 3. Ai, wij waren destijds mensen met een ‘tegeltuin’, maar wel anders! Hele mooie terracotta en gele kleuren. Hoogteverschil. Zitjes en toch … heel veel groen. Een aantal borders vol met hortensia’s. Twee grote bomen achterin de tuin. Potten met bamboe. Hedera van de buren. Helleborussen hier en daar. Uiteindelijk is onze tuin groener dan groen 🙂

  1. Maar zoals jij het beschrijft, klinkt het wel als een mooie tegeltuin. Ik vind terracotta mooi tenminste. Wat ik niet mooi vind, is alleen tegel/beton/steen en geen groen meer 😉 Dat noem ik ook geen tuin…

 4. Hier heb ik heel weinig aan toe te voegen, gezien ik nooit een eigen tuin heb gehad, het moest doen en nog met een balkon, kortom hier was het weer belangrijk dat er een speeltuin in de buurt was, maar ook op het balkon waar gelukkig best ruimte is, stond een badje in de zomer, en vooral planten en bloemen en zaaien deden we ook, en nog overigens nu ze 26 is, hahaha

  Erg leuk, en zo jammer dat mijn dochter mijn opa en oma niet meer mee heeft gemaakt, dat mijn opa weg viel juist toen zij de leeftijd kreeg om haar mee te nemen de tuin in, en leren planten en zaaien… en ja, daar heb ik weinig tijd voor gehad, dus kocht ik meestal eenjarig voor op balkon. Gelukkig kon ze wel haar ei kwijt bij oma toen ze nog heel jong was, daar stond haar zandbak annex badje etc.

  X

 5. Wij hadden een prachtige tuin… voor een stel zonder kids. We zijn hem nu leuker voor onze zoon aan het maken… Vijver eruit, gras erin. Zonde, maar wel veiliger en ruimte om te spelen!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.