‘Bewust in het leven’ is de baseline van mijn blog. Ik schrijf daarbij regelmatig over Mindfulness en hoe je bewuster met emoties en gedachten kan omgaan. Maar natuurlijk is daar ook nog een ander aspect dat af en toe komt bovendrijven: fair trade en groen leven. Vandaag is het Fashion Revolution Day, de dag om eens stil te staan bij de vraag: who made my clothes. En iets minder fijn: het is ook de dag waarop twee jaar geleden een kledingfabriek in Bangladesh instortte. Daarbij lieten meer dan 1000 mensen het leven. Tijd om eens stil te staan bij waar onze kleding vandaan komt.

Ik had het al eerder gelezen op de blog van de Groene Meisjes dat deze dag eraan zat te komen. En eerlijk gezegd twijfelde ik ook of ik er iets over zou schrijven. Wat weet ik tenslotte over eerlijke, groene kleren? Mijn kledingkast hangt vol met kledij die in erbarmelijke omstandigheden is gemaakt. Het enige wat ik tot nu toe heb gedaan is gewoon stoppen met kopen van kleding en bewuster stilstaan bij de vraag of ik echt iets nodig heb. Maar ik heb natuurlijk wel een mening over eerlijke kleren. Dus vandaag vul ik op zijn minst toch de Fash-rev-tag in!

Als je de deuren van je kledingkast open trekt, wat valt je dan op?

Bam, wat heb ik veel kleren!! Het is ook een kleurrijke bedoening in mijn kledingkast. De kleuren koningsblauw en verschillende tinten rood zijn goed vertegenwoordigd. En eigenlijk heb ik maar twee jeans die ik regelmatig draag. De rest hangt er maar te hangen (qua broeken dan). Het is echt eens tijd voor een opruimactie!

Er hangt ook een veelvoud aan huismerken in mijn kast: H&M, C&A, Vero Moda, JBC en Bel&Bo. Er hangen ook twee kledingstukken van Mexx en heel wat van Esprit. Gelukkig kan ik bij JBC en Bel&Bo nog regelmatig binnen wandelen want zij zijn lid geworden van de Fair Wear Foundation. Love you guys!

Hoe zou je jouw geschiedenis qua ‘kledingsstijl’ omschrijven?

Kennen jullie die bloemetjesleggings uit de jaren ’90 nog? Daar was ik als kind dol op. Ik droeg ook de raarste kleuren: een roze jeansbroek, fuchia panty’s en oranje vestjes. Oh ja, en ik combineerde dat altijd met bloemetjes! Ik kreeg regelmatig de opmerking dat ik me ouderwets kleedde.

Als tiener stapte ik over naar de meer neutrale kledij: jeans, eenvoudige sweatshirt en basic kleuren. Ik had enkel de basics uit de kledingwinkels nodig. Later ben ik dan ook nog in baggy-trousers gaan lopen, veel te grote sweatshirt en door mijn lengte kocht ik deze ook nog eens in mannenwinkels. Pas toen ik in het hoger onderwijs zat, begon ik er een meer vrouwelijkere trend in te steken.

Het is maar de laatste jaren dat ik voor casual-chic ga, makkelijk maar mooi en met veel kleur. Ik ben gek op kleur, al kies ik nu wel bewuster om een gekleurd item aan te trekken en de rest basic te houden!

Wat vind je belangrijk bij de aanschaf van nieuwe kleren?

Het doel van kleding bepaalt dit vrijwel altijd, maar kleren moeten makkelijk zitten, mogen niet beginnen ruiken en mogen niet irriteren. Dat wil zeggen dat ik meestal katoen, wol of linnen koop. Ook jeans komt in aanmerking natuurlijk. Afgeleiden van deze natuurlijk stoffen zal ik ook kopen.

Verder vind ik het fijn om een vrouwelijke touch aan te brengen door een blouse, een blazer of met leuke accessoires. Dit is trouwens nog maar een paar maanden het geval. Hiervoor stond comfort echt alleen in de top vijf!

Ondertussen kruip het aspect ‘duurzaamheid’ ook steeds hoger op de ladder. Ik vind het vrij eenvoudig om iets in de winkel te laten hangen als ik weet hoe het gemaakt is. Hierdoor heb ik in de afgelopen elf maanden geen schoenen gekocht. Het dieren- en menselijk leed dat eraan vast hangt, staat me niet aan. En als je weet dat ik daarvoor minstens vier paar schoenen per jaar kocht, dan is dat wel een hele verandering!

fashion revolution

Koop je jouw kleding bewust (e.d. let je op keurmerken of de filosofie van het merk) of is dit een ver-van-je-bed show?

Dit gegeven is eigenlijk het laatste jaar enorm veranderd. Ik heb tot op vandaag nog geen kleding gekocht waarbij ik naar keurmerken keek. Wel heb ik heel bewust nagedacht over welke kleding ik kocht en waarom ik ze kocht. Zo heb ik een jurkje besteld bij TopVintage, een Nederlandse webwinkel die retrokleding verkoopt. Hoe de merken daar hun kleding produceren kan ik niet meteen achterhalen, maar ik had een leuk jurkje nodig en steun liever zo’n initiatief dan een grote keten.

Maandag kocht ik een basic blazer bij H&M, in het idee dat deze keten toch ergens moeite doet, ook al is het niet helemaal zoals het hoort. Mijn grootste probleem was tot voor kort dat ik helemaal geen idee had waar ik eerlijke kleding met een leuke stijl zou moeten kopen. Na wat onderzoek afgelopen week las ik op de website van de Schone Kleren Campagne dat JBC en Bel&Bo nu lid zijn van de Fair Wear Foundation, dat is al een pluspunt dat ik meeneem. Ook deelde Iris afgelopen week een aantal webshops waar je duurzame kleren kan kopen. Dat is iets om te proberen dus!

Wat denk jij van de huidige situatie in de mode-industrie?

Dat begint wel duidelijk te worden na antwoord op voorgaande vragen toch?

Ik vind het heel erg dat mensen onder dergelijke omstandigheden nog steeds worden uitgebuit. We hebben de slavernij afgeschaft, maar ik durf bijna zeggen dat slaven beter af waren dan de mensen die in de kledingindustrie werken vandaag de dag. Ik mis enorm veel transparantie van bedrijven – in het algemeen, ook bij andere zaken – over het hoe en wat van hun productie. Ze maken het ons niet makkelijk om een bewust keuze te maken. Toch stellen zij ons verantwoordelijk voor hun productie: de consument vraagt dit!

Daar denk ik namelijk anders over. Ik geloof dat er veel mensen uiteindelijk een heel andere keuze zouden maken als het eenvoudiger was om die keuze te maken. Denken jullie niet dat veel problematieken, ook wat betreft economisch vluchtelingen, zouden verdwijnen als iedereen een eerlijk loon kreeg?

Wat is jouw favoriete kledingstuk en waarom?

Mijn jeans! Een jeans zit ongelofelijk makkelijk, is met alles combineerbaar en als je een goed zittend model hebt, ziet het er ook wel chic uit. Met een goed gekozen jeans kan je nooit een miskoop doen…

Doen jullie ook lekker mee met Fashion Revolution Day? Ik post vandaag nog mijn foto op twitter en instagram. De spelregels zijn de volgende:

Fashion Revolution

Hoe zit dat bij jullie? Kijken jullie naar welke kleding jullie kopen? Vinden jullie het belangrijk om hier bewust mee op te gaan? Op welke manier doen jullie dit?

13 Replies to “The Fashion Revolution!”

 1. Mijn favoriete kledingstuk in jouw kast, blijft het kleedje dat ik voor jou uitgekozen heb. Ik weet niet of het binnen je “nieuwe” filosofie past, maar het staat je beeldig 🙂

 2. Ik koop zelden kledij maar soms uit gemakzucht en omdat het goedkoop is, ga ik wel eens tot bij de H&M of Zara. Ik zou me eens moeten verdiepen in hoe eerlijk hun producten zijn. Maar ik koop ook wel eens tweedehands kledij of kledij die ecologisch en/of fairtrade is.

  1. H&M heeft een Consious lijn waarbij wel rekening gehouden wordt met het ecologisch aspect, maar ze zijn absoluut niet transparant over hoe eerlijk het is naar de mensen die de stoffen maken en essembleren. Zara is bij mijn weten eigenlijk op geen enkel aspect een goede leerling.
   C&A heeft ook een biokatoen-lijn die zich op het ecologisch aspect focust.

   Succes met uitzoeken, het is een heel lastige opdracht 😉

 3. Ik ben hier alweer een tijdje meer hiermee bezig, maar geef toe: ik koop wel basics bij de Zeeman en de Miss Etam bijvoorbeeld. Dingen als broeken en shirts probeer ik wel zoveel mogelijk tweedehands te kopen, maar bij kringloopwinkels en zo hebben ze niet zoveel grote maten, of het is al snel lelijk spul. Via webwinkels kopen gaat niet (ik kan niet internetbankieren), en ik ben pessimistisch genoeg om te weten dat duurder kopen bij ketens niet minder slecht is dan goedkoop. Dus ik hink echt tussen wat ik kan en wat ik wil wat duurzaamheid van mijn kleding betreft.
  Jantine onlangs geplaatst…Netgalley review| The Beach HutMy Profile

  1. Als ik naar de prijzen kijk van duurzame kleding dan ben je inderdaad wel vaak even duur of duurder uit dan merken als Mexx. Daarvoor moet je wel ook een deel financiële slagkracht hebben. Maar ik geef nu eigenlijk ook niet zoveel geld uit aan kledij in totaal. Daarom is het wel leuk om te lezen dat winkels als JBC en Bel&Bo (prijsklasse H&M) zich ook aansluiten bij de Fair Wear Foundation en dus een duurzame lijn op de markt gaan brengen. Ik ben benieuwd naar de prijs van die kleren.
   Maar je bent inderdaad niet slechter af bij een Zeeman dan bij Esprit wanneer het gaat over ethisch verantwoorde kleren!

  1. Ik begrijp je reactie en als je het financieel moeilijk hebt, is het niet altijd makkelijk om duurzame kledij te kopen. Maar ik koop liever een jas minder dan dat ik meewerk aan het uitbuiten van mensen. Als we allemaal duurzame kledij zouden kopen, zou er waarschijnlijk een pak minder belastingsgeld naar ontwikkelingshulp moeten gaan…

 4. Ik koop al sinds mijn tienerjaren bewust kledij. Ik was dan ook punker. 😉 Toen kocht ik hoofdzakelijk tweedehandskledij om niet bij te dragen aan de kapitalistische wereld.
  Nu draag ik nog steeds (goedkope) tweedehandskledij en meng deze met ecokledij uit Belgische winkels. De meeste van deze winkels hebben trouwens ook webshops: Andersgetint, Hempmade, Goddess Clothes, Ozon,… Deze kledij is duurder en koop ik dus niet zo vaak. Maar af en toe mag je jezelf wel eens verwennen. 🙂
  Katrien onlangs geplaatst…Natural living?My Profile

 5. Hm, Fashion Revolution Day helemaal gemist!
  Maar ik heb ook geen labels in mijn kleding, dus veel nut zou het toch niet hebben gehad 😛 (ik knip de labeltjes eruit omdat ze kriebelen, en ik denk dat ongeveer de helft van mijn kleding ondertussen zelfgemaakt is – het doel is 100% zelfgemaakt, behalve sokken/ondergoed). Ik weet van sommige stoffenwinkels/-kramen wel dat zij letten op waar de stof vandaan komt (biologisch of eerlijke/goede arbeidsomstandigheden, iets als Fairtrade oid), maar van veel stoffen ook niet. Maar dan denk ik alsnog, het scheelt weer in het transport van kleding en mensen die daar in fabrieken kleding zitten te maken. Dan kan ik het beter zelf doen 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.