Hoe doe je dat, loslaten? Hoe kan je beter omgaan met kritiek van anderen? Hoe overwin je je angsten? Aan de hand van deze drie vragen zal je waarschijnlijk al merken dat ik geen eenvoudige ‘this or that tag’ zal invullen vandaag. Deze tag kwam ik tegen op het blog van Dagmar, die iedereen tagde die deze vragenlijst maar wilde invullen. De oorspronkelijke versie komt van Sanny (van de blog Sanny zoekt geluk). Hier gaan we dan!

Hoe kan ik beter tegen kritiek van anderen?

Dit is meteen een vraag waar ik zelf eens goed over moet nadenken. Kritiek aanvaarden en er wat mee doen, is namelijk voor mij een gigantisch werkpunt. Al jaren! De reden daarvoor is dat ik kritiek altijd opneem als een afkeuring van mij als persoon, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Als ik heel eerlijk moet zijn dan moet ik bekennen dat ik heel anders ben gaan kijken naar kritiek door het antwoord van Dagmar op deze vraag. Zij beschreef kritiek namelijk als een cadeautje dat gewoon heel lelijk verpakt is. Pak het uit, bekijk het en beslis dan of je er wat mee kan doen.

En dat is het net, want je kan er alles aan doen om jezelf te verdedigen en te beschermen tegen kritiek, maar uiteindelijk brengt dat je niets verder. Je moet elke feedback, ook kritiek, even laten doordringen. Aanvaard het, accepteer het, dat mensen zo over jou denken. Iedereen zijn eigen waarheid toch? Iets moet die gedachte tenslotte hebben uitgelokt. Bekijk de kritiek dus vanuit het standpunt van de ander, bedenk of je hier iets mee kan doen en laat het dan los. Als je er wat mee kan doen dan kan je er verder aandacht aan besteden. Anders laat je het gewoon zijn wat het is.

Ook hier is acceptatie volgens mij het sleutelwoord. Accepteer de mening van een ander voor wat het is.

Hoe benut ik mijn tijd optimaal?

Daarbij wil ik dan meteen een wedervraag stellen: is het altijd nodig om efficiënt en optimaal met onze tijd om te gaan? Is het niet gewoon ook eens nodig om op de bank te hangen, lekker te lummelen en op het einde van een dag eens niets nuttigs te hebben gedaan? Natuurlijk! Dat is gewoon van levensbelang. Als je dan toch eens zo’n dag hebt waarbij je veel te weinig tijd hebt om veel dingen te doen, heb ik de volgende tips voor je:

 • Maak een goede planning en hou je daaraan;
 • Focus je op één ding tegelijk;
 • Hou een goede balans van werk en ontspanning aan!

En daar komt dan natuurlijk weer de aap uit de mouw: een goede balans tussen werk en ontspanning. Het is namelijk niet de bedoeling dat je snel even facebook checkt tijdens werktijd of je werkmail tijdens je pauze. Neem de tijd om de dingen gewoon echt te doen zoals je ze wilt doen. Daarbij is focus een belangrijke aangelegenheid. Ook in je vrije tijd is het beter om je te focussen op één ding tegelijk.

Hoe maak ik sneller contact met mensen die ik niet ken?

Geloof in jezelf en geloof in de mensen rondom jou! Voor mij was het namelijk altijd moeilijk om contact te leggen met mensen die ik niet ken, omdat ik veel te onzeker was over mezelf en dacht dat mensen mij onmiddellijk zouden veroordelen. Think again! Iedereen wil graag gewaardeerd worden. Iedereen wil lief gevonden worden en heel veel knuffels krijgen. Mensen hebben namelijk menselijke gevoelens en daar heb je meteen de eerste gelijkenis.

Hou op met denken dat je idioot uit de hoek zal komen of dat iedereen je aan zal staren. Hallo zeggen kan al veel doen. Het weer is ook een aangenaam gespreksonderwerp en volgens mij leer je nieuwe mensen voornamelijk kennen tijdens een cursus of op een event. Tadaam, genoeg onderwerpen om een random conversatie te starten. Je zal meteen voelen of er een klik is en als dat zo is dan loopt een gesprek meestal als vanzelf verder. Hé, onbekende mensen zijn zo eng nog niet. Ooit waren je vrienden toch ook onbekenden van je?

geluks tag

Hoe vind ik het werk waar ik van houd?

Als jij mij nou eens het antwoord zou kunnen geven op die vraag dan zou ik je ontzettend dankbaar zijn, aangezien ik op dit moment zelf heel hard bezig ben met deze zoektocht.

Volgens mij ligt het geheim van werk vinden waar je van houd bij durven dromen en ook durven gaan voor de dromen die je hebt. Focus je niet teveel op loon, extra voordelen of het idee ‘dat je het niet kan’. Twee jaar geleden kende ik niets van overheidsopdrachten. Nu kan je mij gerust een nieuw lastenboek laten opmaken en op je lauweren rusten dat het wel in orde komt. Ik heb de kans gekregen om me daarin te verdiepen en me de kennis en vaardigheden eigen te maken. Ik geloof dan ook dat ik dit ook zou kunnen als het aankomt op andere nieuwe materie. En dat kan jij vast ook.

Ook hier komt het er weer op neer dat je in jezelf moet geloven. Yes, you can!

Hoe leer ik om los te laten?

Wanneer slechte dingen op ons af komen, zeggen mensen vaak: laat het los. Dat is iets wat echter niet zomaar gaat. Loslaten van gebeurtenissen doe je door de gevoelens die ermee gepaard gaan volledig te doorleven. Acceptatie is the key! En dat is een heel moeilijke weg die je moet bewandelen. Met loslaten bedoelen mensen dat je er niet meer aan denkt, dat het je niet meer bezig houdt en dat je erover kan praten zonder dat alle lastige emoties weer boven komen drijven.

In eerste instantie laat je alle emoties die ermee gepaard gaan dus gewoon lekker toe! Ga huilen, brullen, schreeuwen, schoppen, tieren, slaan, … Maar wees wel lief voor jezelf en voor de anderen. Het is normaal wat je voelt. Je bent geen alien en niet abnormaal. Laat de gevoelens toe en doorleef ze. Voor mij helpt het ook heel erg om te praten over alles wat er gebeurd is en wat ik voel. Spreek met die mensen die het waard zijn om jouw verhaal te horen. Schrijf het eventueel van je af. Tijdens het schrijven merk ik vaak dingen op die ik nooit zou gezien hebben als ik niet aan het schrijven was. Reflecteer over alles wat er is gebeurd en geef het betekenis.

Toelaten, doorleven en accepteren. Je zal merken dat loslaten plots geen hol begrip meer is.

Hoe kom ik van mijn angsten af?

Och lieve mensen, ik wou dat ik hierop het wonderantwoord had. Dat heb ik echter niet. Wat voor mij helpt, is het onder ogen zien van die angsten. Toegeven dat ze er zijn en stapje voor stapje tegen de angsten in gaan. Dat lukt niet altijd meteen, omdat je door een angst soms zo verlamd wordt dat je gewoon vast zit. Zo durfde ik vroeger nooit alleen ergens heen gaan, omdat ik bang was dat mij wat zou overkomen. Of nog erger, dat iemand zou denken dat ik zielig was en geen vrienden had (euhm… toevallig voelde ik mij ook zo). Het is maar met kleine stapjes dat ik die angst te boven ben gekomen.

Moed is niet dat je nergens bang voor bent, moed is dat je iets doet ook al ben je er bang voor.

Heb je zin om deze tag in te vullen: neem hem lekker over en laat het weten in de reacties. Hoe leg jij contact met mensen die je niet kent?

8 Replies to “Tag op zaterdag – de gelukstag met zes interessante levensvragen”

 1. Een hele bijzondere diepzinnige tag in elk geval, mooi om jou weer beter te leren kennen. En wat jouw vraag betreft, contact maken met vreemden, hahaha dat zou je aan mijn omgeving moeten vragen, ik heb geen idee, maar ik ben er zo eentje die werkelijk waar overal en altijd contact weet te maken als ik daar zin in heb en dan heel lang met iemand kan staan kletsen ook al ken ik ze niet…. Tot ergernis vaak van mijn moeder vroeger al… mijn kind… mijn nicht… lol…

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…De 100 dagen ChallengeMy Profile

 2. Wat een ontzettende interessante tag!

  Hoe ik met mensen in contact kom die ik niet ken? Wel ik ben zo een gweldige huismus en heb ontzettend veel baat bij Facebook. Binnen bepaalde groepen leer je snel mensen tegen met dezelfde interesses en als je een beetje chatvaardig bent kan je eens proberen af te spreken. Ach ja zo probeer ik het al een paar jaar. En ik heb toch een aantal zeer interessante mensen mogen ontmoeten 😀

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.