Je ziet het niet altijd aan hun gezicht, je zal het ook niet altijd merken aan hun gedrag, hoogstens zal je het merken aan de manier waarom ze spreken over die dingen die voor ons ‘gewoon’ zijn. Er zijn mensen die lijden onder een chronische ziekte, maar waar op het eerste zicht niets aan te zien is.

Als dochter van iemand die chronisch ziek is, is het ook niet altijd gemakkelijk. Aan mijn moeder zie je niet dat ze ziek is. Je kan wel zien dat ze moeite heeft met een beweging, vermoeid is of dat het niet lukt om haar handtekening te zetten. Ik kan het niet hebben over het gevecht dat zij dagelijks moet leveren. Wel kan ik getuigen over de ondoordachte uitspraken die worden gedaan.

Enkele klassiekers:

 • Het zit allemaal in haar hoofd;
 • ‘Get yourself together!’;
 • Het lukt wel om eens naar de zee te gaan, maar om te poetsen, is ze te ziek;
 • Je zou het toch ook niet zeggen als je haar ziet;
 • Allemaal plantrekkerij;
 • Ik heb gehoord van die specialist dat het medisch niet bewezen is dat die ziekte echt bestaat;
 • Dat is gewoon luiheid!

images

Mensen denken er niet bij na als ze zo’n uitspraken doen. Neen, sommige ziektes zijn niet te zien aan mensen. Sommige ziektes zijn bij medici nog te onbekend om de juiste diagnose te stellen of om zelfs maar de moeite te nemen om de klachten serieus te onderzoeken. Over heel wat ziektes is gewoon nog veel te weinig gekend.

Dat wil niet zeggen dat de pijn die de persoon in kwestie voelt, niet echt is. De problemen die ze ondervinden in het dagelijks leven om de gewone dingen te doen zijn niet uit de lucht gegrepen. De vermoeidheid is niet vals en de handtekening zal er niet komen, hoe hard je ook aandringt.

Het is niet omdat je het niet meteen ziet dat het voor die mensen geen dagelijkse realiteit is!

IMG_761178739536

6 Replies to “’t Is niet omdat je het niet ziet…”

 1. Mijn ex is ooit lange tijd overspannen geweest. Hij was toen midden 20 en werd erop aan gekeken dat hij zo lang thuis was. Hij zei altijd ‘ik wou dat ik mijn been gebroken had, dan zagen de mensen tenminste waarom ik thuis ben’. Tja … zo is het nu eenmaal ben ik bang. Veroordelen is gemakkelijk.
  Maar ook denk ik dat mensen vaak zonder kwade bijbedoelingen domme/ondoordachte/kwetsende opmerkingen maken.

 2. Ja, Mrs. T. ik denk dat veel mensen dingen zeggen die ze eigenlijk niet zo bedoelen. Dat gebeurt ook tegen bv. mensen met een depressie. Ze bedoelen het goed wanneer ze zeggen ‘Get yourself together’, maar het is kwetsender dan zij ook kunnen bedenken.

  Beaunino, ik denk dat je veel dingen als vanzelfsprekend aanneemt als je zelf nooit tegen de grenzen aan bent gelopen of iemand in je omgeving dat doet. En zelfs ik heb bij mijn moeder ook echt een proces moeten doormaken om te begrijpen hoe het gaat. Heel erg vind ik het niet, maar het is belangrijk dat mensen ook open staan voor het verhaal van een ander 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.