De laatste weken onthoud ik mijn dromen. Voor mij is dit een vreemd fenomeen, want ik ben me er wel bewust van dat ik gedroomd heb, maar ik weet zodra ik tien minuten wakker ben niet meer wat ik gedroomd heb.

Op vrij korte tijd heb ik ook twee maal een droom gehad waarbij vrij heftig geweld aan te pas kwam. De eerste keer werden twee mensen gemarteld. Ook was er iemand in die droom die zichzelf vrijwillig martelde. De tweede keer, deze nacht, waren er gladiatorenspelen waarbij mensen elkaar echt doodden. Beide keren had ik zelf een soort van afkeer voor het geweld, maar dit soort heftige gebeurtenissen die ook gepaard gaan met heftige emoties beklijven een hele dag en soms wel langer.

Ik heb nooit echt veel aandacht besteed aan dromen, maar op een groep op facebook hebben we een dromenrubriek. Als ik eens wat onthouden heb, vind ik het dan wel leuk om te delen, dus dat doe ik daar ook. Een van onze leden is echt goed in het verklaren hiervan. Niet alleen van dromen, maar ook van tekens die je in het dagelijks leven tegen komt.

Hierdoor wordt mijn nieuwsgierigheid naar symbolen en hun betekenis wel getriggerd. In een ver verleden las ik eens de verklaringen van Jung voor dromen en hoe hij daarmee omgaat, maar ik had daar zelf nog niet lang bij stilgestaan. Nu ik ook met astrologie meer bezig ben en deze dromen steeds meer vragen bij mij opwerpen voel ik terug de roep van Jung. Misschien wordt het tijd om nog eens binnen te springen in de bibliotheek om een boek of twee op te halen.

Jung, here i come…

2 Replies to “Symboliek en dromen”

  1. De droomanalyse van Freud is best ook interessant. Jung was trouwens “eerst” een vriend en volgeling van Freud, las ik zopas.

    Freud benadert de droom eerder als uiting van verboden sexuele en aggressieve impulsen terwijl Jung vooral het belang van de religieuze kant van de menselijke geest benadert.

    Persoonlijk vind ik beide benaderingen interessant. Volgens mij zijn dromen gewoon “vervormde weergave van het onderbewuste”. De verschillende benaderingen duiden op het feit volgens mij dat er gewoon geen pas klaar antwoord is, en het soms heel moeilijk te bevatten is.

    Dromen verklaren kan interessant zijn. Maar misschien is een droom gewoon een fantastische inspiratie en verhaal op zich.

    1. Ik ben geen fan van Freud, maar lees wel graag Jung. Dromen zijn voor mij altijd een weerspiegeling van waar je mee bezig bent, vandaar dat ik het belangrijk vind. Maar niet elke droom heeft ook persé een diepe betekenis. Alleen is het zo zeldzaam dat ik dromen onthoud, dat ik geloof dat er dan wel een reden voor is 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.