Stilletjes aan naderen we het einde van december en daarmee ook het einde van het jaar. December is altijd al een moeilijke maand voor mij geweest. De donkere dagen beginnen hun tol te eisen, mijn humeur gaat er op achteruit en ik begin naar de lente te verlangen, terwijl de winter nog helemaal niet begonnen is. Dacht ik vorige week nog dat ik er dit jaar eigenlijk best goed vanaf kom, volgt vandaag het keiharde besef dat het gevecht tegen een winterdip weer op gang raakt.

Herken je dit gevoel? Raise your hands! Ik vertel je over mijn survivalkit tegen de winterdip en inspireer je graag om er zelf ook eentje samen te stellen.

Ik ben zó moe

Er zijn maar weinig mensen die zich zo energievol voelen in de donkere herfst- en wintermaanden als in de zonnige zomermaanden. Al regent het nog elke dag, we krijgen veel meer licht te pakken dan tijdens de winter. Ik ben alvast een van de mensen die uitkijkt naar het einde van december. Na de Kerstdagen lijkt de wereld even stiller te staan, maar daarna begin het licht langzaam terug te keren. Ik zie het elk jaar weer in januari wanneer de zon ’s morgens wat vroeger aanwezig is en ik ’s avonds de vogels plots weer hoor fluiten wanneer februari om de hoek komt kijken.

Maar nu ben ik moe, ontzettend moe. Ik heb moeite om me te concentreren op het werk. De taken die ik moet uitvoeren duren langer dan wanneer ik vol energie zit. De fut is eruit. Ik heb ’s avonds geen zin meer in huishoudelijke taken en kan het gebrabbel van Amélie in hoge tonen steeds moeilijker verdragen. Een winterslaap klinkt vreselijk aantrekkelijk. Als ik nu maar de dekens over mijn hoofd mocht trekken en niemand me stoorde tot de lente effectief van zich laat horen.

Het gevecht tegen de winterdip

Zo begint mijn jaarlijkse gevecht tegen de winterdip. Elke ochtend moet ik mezelf uit bed schoppen. De wekker staat wel een half uur te snoozen. Tijd om mezelf de wapenen om dit gevecht tegen de winterdip weer met volle moed aan te gaan. Dit zit er in mijn survivalpakket:

Een lekker warm dekentje: dat is hard nodig om de avonden die ik doorbreng in mijn zetel door te komen. In de winter is er niet alleen minder licht, de temperaturen zakken ook wel eens onder het vriespunt. Met een lekker warm dekentje kan ik me alvast wapenen tegen de kou en mijn lichaam niet verder vermoeien doordat het zichzelf moet blijven opwarmen.

Feelgood roman: liefst een verhaal over verre bestemmingen of dat zich afspeelt in de zomer. Zo kan ik in mijn hoofd toch al eens reizen naar die warme landen. Lezen is overigens zeer goed voor je, want het vermindert stress. Stress is wel het laatste wat je kan gebruiken als je al zo moe bent van de winter.

help me

Een extra wekker: deze keer niet om op tijd op te staan, maar wel om op tijd te gaan slapen. Als ik eenmaal weg gedoken ben in mijn boek is het heel moeilijk om mij er weer uit te krijgen. Slaap biedt echter dè oplossing wanneer je dat gevecht tegen de winterdip wil winnen. Minder dan acht uur slaap is echt niet meer aan te raden, alles erboven is top. Ik wens jullie dus allemaal de beste nachtrust toe!

Warme chocolademelk, chocolade en ander lekkers: oké, het is niet goed voor je lijn, maar lekkere dingen maken je gelukkiger, laat dat als een paal boven water staan. Dus af en toe een zonde mag zeker wel!

Fruit en super veel vitamientjes: je kan natuurlijk besluiten om vitamines te slikken tegen je winterdip, maar ik merk dat voldoende fruit en groenten eten ook al een hele oppepper is (niets tegen vitamine overigens, die kunnen echt een verschil maken). Daarom staan er dagelijks twee stukken fruit op mijn menu en zorg ik ervoor dat elke maaltijd vergezeld gaat van groentjes. Bij de lunch is dat meestal een kom soep!

Een lekkere kop thee: bepaalde kruiden helpen om je beter te doen voelen, maar thee in het algemeen kan gewoon een heerlijke opkikker zijn. Als het even moeilijk gaat tijdens mijn gevecht tegen de winterdip dan ga ik met een kop thee in mijn hand gewoon lekker voor me uit zitten staren. Omdat dagdromen gewoon moet kunnen en net als mediteren een positieve invloed heeft op je gedachten.

thee

En in jouw survivalkit?

Heb jij ook zo last van die winterdip? Dan is het voor jou ook tijd om die survivalkit samen te stellen om het gevecht tegen een winterdip aan te gaan. Een survivalkit is een hoogst persoonlijke samenstelling van dingen die je helpen om de winter door te komen. Om tot je eigen survivalkit te komen, sta dan even stil bij de volgende vragen:

 • Waar heb jij echt nood aan? Is het rust, extra energie, me-time of tijd om op te laden? Misschien heb je nood aan een goede babbel, verbinding met de natuur of een kluizenaarsmomentje.
 • Waar krijg jij energie van? Dat is bij iedereen anders en sterk afhankelijk van je persoonlijkheid. Misschien krijg jij energie van contact met andere mensen of ben je net iemand die graag weg kruipt onder een dekentje met een boek. Of is voor jou een wandeling in de natuur de manier om jezelf op te laden.
 • Wat heeft jouw lichaam nodig? Sommige mensen hebben gewoon veel slaap nodig in de winter. Andere mensen extra daglicht nodig. En nog weer andere mensen zweren bij extra vitamines.
 • Wat geeft jou het ultieme geluksgevoel? We hebben allemaal wat extra nood aan geluk in de winter. Sta dus eens stil bij dingen waar jij blij van wordt. Is het de kerstboom met al zijn mooie lichtjes? Een kopje warme chocomelk na een wandeling in de kou? Of misschien zelfs het nieuwste boek van je favoriete schrijver.

Met de antwoorden op deze vragen krijg je al een beeld van jouw survivalkit om het gevecht tegen een winterdip aan te gaan. Ik ben alvast helemaal klaar voor het komende seizoen. Jij ook?

6 Replies to “Survivalkit voor het gevecht tegen een winterdip”

 1. De gezellige Kerst gisteren deed wonderen. Kerstkaartjes ronddelen ook. Maar ik doe overdag ook veel extra dutjes. Ik zie er telkens tegen op maar fitness geeft energie. Ook een verkwikkende douche is heel belangrijk!

  1. Sporten kan echt veel energie geven. Beweging is ontzettend belangrijk. Ik merk zelf dat met de fiets naar het werk gaan ook veel meer voordelen heeft tijdens de wintermaanden 😊

 2. Fijn artikel dat me doet stilstaan bij wat ik nodig heb om de winter door te komen. Lekker veel thee, een leuke niet al te zwaarwichtige roman of fijne serie op tv, kaarsjes aan en veel momenten voor mijzelf. Dat zijn de ingrediënten om de donkere maanden door te komen voor mij. Geniet van jouw oplaadmomenten!

 3. Beetje ingewikkeld wat ik nodig heb tijdens de winterdip, dat is namelijk liefde, die ontvang ik nu volop, en dat is echt heel fijn, ik slaap beter, als vanzelf, langer, en fijner, intimiteit, weg kruipen bij hem, dat soort dingen, en dan ook samen van alles doen, samen in huis opruimen, en gewoon actie waar nodig. En rust, tv, of samen in bed, humor, lachen, knuffelen… dat helpt mij werkelijk, ik zei het altijd al, aandacht, van mijn lief… en andersom natuurlijk. Hier krijg ik energie van.

  En de rest gaat dan vanzelf, goed eten, drinken, fruit, thee, koffie, en lekkers amper nodig, als in chocolade en zo dan 😉

  X

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.