Dankzij Mindfulness ben ik steeds meer gaan luisteren naar mijn gedachten. Niet op de manier zoals ik het vroeger deed, maar bewust horen wat ik tegen mezelf aan het zeggen was. Wat ben ik toen ongelofelijk geschrokken. De innerlijke criticus was heel sterk aanwezig en ik was helemaal niet lief voor mezelf. Eigenlijk was ik er behoorlijk van overtuigd dat ik niet goed genoeg was voor deze wereld. Van dat laatste was ik me wel al langer bewust, maar ik ben er eigenlijk pas echt mee aan de slag gegaan begin dit jaar. En dat heeft een heleboel veranderd.

Tevreden worden met jezelf is heerlijk en ik wil jullie dan ook inspireren om zelf ook aan de slag te gaan. Daarom 3 tips van mij op een rij!

Tip 1: Luister eens naar jezelf

Luisteren naar je hart is ontzettend moeilijk merk ik iedere dag weer. Eens je weet wat je hart je vertelt is het niet simpel, maar het is ook nog eens een ongelofelijke kunst om dat kleine stemmetje van je hart tussen alle andere stemmen in je hoofd te horen. Toen ik werkelijk ging luisteren naar de dingen die zich in mijn hoofd afspelen, was ik verbaasd van de hoeveelheid stemmen in mijn hoofd.

Lees meer over de innerlijke criticus.

Sta eens rustig stil bij alles wat door je hoofd gaat. Ben jij dat werkelijk die tegen jezelf praat? Zou je zo praten tegen een goede vriend of vriendin? Er zijn stemmen die jou veroordelen en bekritiseren, er zijn de stemmen die over alles wat rondom je gebeurt commentaar hebben, er zijn de stemmen die gesprekken voeren die nooit zullen plaats vinden of die gesprekken afspelen die net wel hebben plaats gevonden. Geen van deze stemmen hebben eigenlijk enig nut.

Kristin Neff – auteur van Zelfcompassie – geeft aan dat zelfkritiek eigenlijk niet zo vreemd is. Het is de manier waarop we onszelf beschermen tegen kritiek van de buitenwereld. Want als wij onszelf al zo hard hebben aangepakt, dan zal een ander het nooit erger kunnen maken. Maar wanneer je tevreden wilt zijn over jezelf, helpt die innerlijke criticus je niet. Geen enkele van de stemmen in je hoofd helpen je.

Wanneer ik afstand neem en luister, besef ik dat dit helemaal niet is wat ik mezelf toewens. Vaak verdwijnen de stemmen dat als sneeuw voor de zon. Tijd om mezelf op een bemoedigende manier toe te spreken. En heel belangrijk: mezelf niet op mijn kop geven voor de stemmen die net hun discussies voerden in mijn hoofd.

Tip 2: weet waar jij voor staat

Mensen hebben idealen. We hebben intenties. We hebben waarden en normen. Maar we vergeten vaak om vanuit deze intenties en waarden te leven. Dat zorgt ervoor dat er een gevecht in onszelf ontstaat.

Vaak had ik in mijn leven het gevoel dat ik uit elkaar gescheurd werd. Het gevoel dat ik zou breken. Wanneer ik terug kijk naar deze momenten, zijn dat die periodes in mijn leven waarop ik door gevoelens uit elkaar gescheurd werd. De gevoelens vochten onderling om de eerste plaats en dat maakte dat ik niets meer helder zag. Wanneer dit met mijn eigen gedrag te maken had, ging het vaak over een schuldgevoel. Waarom had ik dit of dat nu weer gedaan? De innerlijke criticus aan het werk.

Maar als je weet waar je voor staat en blijft dit helder voor ogen houden dan kan je vanuit je kernwaarden handelen. Gaat er dan iets fout, dan weet je tenminste dat je die keuze hebt gemaakt vanuit een bepaalde waarde. En eerlijk gezegd, wanneer ik een keuze gemaakt heb vanuit een intentie van mezelf dan is het minder moeilijk om met de gevolgen ervan om te gaan.

Tip 3: Geef jezelf af en toe eens een knuffel

Geef jezelf gewoon eens een dikke knuffel. En dat bedoel ik letterlijk. Toen ik deze tip zelf voor de eerste keer las, verklaarde ik de persoon die het schreef ook gek. Waarom zou ik mezelf knuffelen? Omdat je af en toe gewoon wat meer liefde nodig hebt! En je kan die knuffel niet altijd eisen van iemand die in de buurt is, omdat er simpel weg niet altijd iemand in de buurt is die je wilt knuffelen.

We knuffelen mensen waar we van houden. En als je van jezelf houdt, dan mag je jezelf ook regelmatig wel eens een knuffel geven. Toch?

Steeds meer tevreden met mezelf

Het was een fijne gewaarwording deze week toen ik begon te beseffen dat ik eigenlijk best tevreden ben met mezelf. Steeds meer krijg ik het gevoel dat ik goed ben zoals ik ben en dat ik recht heb op geluk. Ik gedraag me daar ook steeds meer naar en heb meer de neiging om voor mezelf lieve dingen te doen.

Afgelopen zaterdag bijvoorbeeld had ik het vrij moeilijk omdat mijn man heel erg onder stress stond. Dat was uitgelopen in een onnodige discussie en ik had de spanning over genomen. Toen ik in het winkelcentrum liep om iets te regelen voor ons huis, besloot ik om even het tuincentrum in te lopen. Gewoon, omdat ik dat leuk vind. Met volle aandacht bekeek ik de bloemen, de planten en de dieren die ze in het tuincentrum verkopen. Ik droomde weg tussen de geuren van de kaarsen en de meltwax. Toen ik het tuincentrum verliet, had ik een tafelstukje in mijn handen. Een klein, eenvoudig stukje dat voor mij een bepaalde sfeer weer gaf die ik in huis wilde. Waarom nam ik dat stukje mee? Omdat ik het leuk vond om iets liefs te kopen voor mezelf. Niet omdat ik mezelf wilde opbeuren of om een gevoel te vergeten, maar omdat ik iets liefs voor mezelf wilde doen.

Het is fijn om mij te zijn. Daar raak ik steeds meer van overtuigd. Ik hoop dat jullie met deze tips aan de slag kunnen om zo steeds meer tevreden met jezelf te worden!

Hoe tevreden ben jij met jezelf? Doe je wel eens iets liefs voor jezelf?

12 Replies to “Hoe tevreden worden met jezelf? 3 tips op een rij!”

 1. Mijn innerlijke criticus krijgt steeds minder aandacht en gelukkig kan ik ook steeds meer tevreden zijn over mijzelf. Mooi om te lezen dat dat bij jou ook zo is! Jezelf een knuffel geven vind ik een heel goed idee, daar heb ik nooit eerder aan gedacht. Heerlijk dat je even in het tuincentrum bent geweest en dat je dat tafelstukje hebt gekocht! Zoiets doen uit liefde voor jezelf is prachtig.

 2. De criticus in mij wordt steeds stiller en dat geeft ontzettend veel rust. Ik doe geen dingen fout, ik leer. Ik vind het ontzettend mooi om je artikelen te lezen. Ik herken er veel in. Het is een prachtig proces van heel worden.
  Marion onlangs geplaatst…Happy Stuff #7My Profile

 3. Mijn innerlijke criticus heb ik al stil kunnen leggen, ik ken de worsteling en die weg is lang geweest. Nu kan ik die uitstraling hebben omdat gewoon van mijzelf vind dat ik er mag zijn en wezen, dat een ander dat ziet als arrogant, omdat ze mij dan niet kennen, hoofd rechtop, borst vooruit en zelf verzekerd ga winkelen, natuurlijk zullen er dagen bij zijn, als ik moe ben, dat het iets minder is, maar dan kom ik meestal de juiste personen ook tegen, om mij weer helemaal goed te voelen.

  En als ik moe ben en het even niet helemaal lekker loopt? Ja, dan juist verwen ik mijzelf ook, mits dat kan, maar vaak kan dat dan ook, dan haal ik een mooie bos bloemen bijv. of net als jij, een tafelstukje, nieuwe plant erbij, zo mooi wat bloemen en planten kunnen doen in huis! En met jezelf!

  Ben je ook bekend met de gouden driehoek? Edelstenen, de bergkristal, rozenkwarts en amethyst? 😉

  X

  1. Dat mensen dit verwarren met arrogant zijn, heb ik ook al gemerkt en dat komt soms best hard aan. Ik vind mezelf namelijk niet arrogant en dat is ook niet hoe ik wil overkomen naar andere mensen.
   Goed voor jezelf zorgen is ook zo belangrijk hè! De gouden driehoek ken ik wel, maar ik ben nog niet zo bekend met wat je ermee kan doen.

  1. Neen, Mindfulness is zo gek nog niet. En een enorm grote hulp vind ik zelf. Haha, verliefd zijn op jezelf mag absoluut! Je moet tenslotte wel je hele leven met jezelf samen leven!

 4. Wat een fijn zinnetje… het is fijn om mij te zijn… zo denk ik er ook over na jaren mij niet goed genoeg gevonden te hebben.
  We zijn met z’n allen uniek op ons manier… niks mis mee, integendeel dat maakt ons mooi!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.