Accepteren dat dingen anders lopen dan je gepland had, is een moeilijke opgave. Maar zelfacceptatie gaat nog een stapje verder. Op het pad naar zelfliefde is jezelf accepteren echter een eerste grote stap. Eentje die ook voor mij heel moeilijk was, maar die de moeite loont. Kijk naar wie je nu bent, waar je nu staat en accepteer jezelf zoals je bent.

Jezelf accepteren, zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Je kan niet alleen leven met je eigen mindere puntjes, maar je kan ook je sterke punten erkennen. Je voelt je dichter bij jezelf staan en kan zeggen dat je goed bent zoals je bent.

Jezelf accepteren geeft je leven meer glans en tilt het naar een hoger niveau. Je houdt nu tijd over voor dingen die waardevol zijn. Doen wat je hart je ingeeft, zonder tegen gehouden te worden door twijfels of onzekerheden. Wie droomt daar nu niet van?

Het is geen makkelijk of snel proces jezelf te leren accepteren, maar ik help je alvast op weg.

Cultiveer dankbaarheid

Dankbaarheid is een unieke, warme emotie. Ze is aanwezig in je leven zonder dat je er al te veel moeite voor moet doen. Je kan het leren. En het fijne van dankbaarheid is dat ze ook ruimte laat voor wat minder goed is zonder mee te gaan in negativiteit.

Dankbaarheid cultiveren is een eenvoudige opdracht waar je helemaal niet zoveel tijd voor nodig hebt. Je kan besluiten om een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Kies een mooi schriftje uit en schrijf elke avond voor je gaat slapen een lijstje met vijf dingen waar je dankbaar voor bent. Probeer tijdens het schrijven de dankbaarheid ook echt te voelen. Hoe langer je dit doet, hoe makkelijker het wordt om dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent.

Zelf werk ik heel graag met de dankbaarheidsapp Gratitude. Met deze app kan je ervoor kiezen dagelijks reminders te krijgen om je dankbaarheidsdagboek op je telefoon in te vullen. Ik heb de instellingen zo gezet dat ik drie keer per dag een reminder krijg, ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Ondertussen heb ik er een gewoonte van gemaakt om ook effectief drie keer iets in mijn dagboek te plaatsen.

Schrijf ook dingen op waar je dankbaar voor bent bij jezelf. Door ze op te schrijven en te erkennen, zie je de mooie dingen die je kan. Denk maar aan het eten dat je klaar maakte deze avond. Of de taak die je goed afrondde op je werk. Je kan ook dankbaar zijn voor de mooie krullen in haar of jouw mooie slanke vingers, of zelf jouw vindingrijkheid! Probeer elke dag minstens één iets over jezelf neer te pennen in je dankbaarheidsdagboek, zodat je je mindset over jezelf verandert.

Weet wat je waard bent

Er zijn dagen waarop ik bang ben dat wat ik doe niets uitmaakt. Op die dagen wil ik het liefste huilen en weg kruipen in een hoekje. Het deken over mijn hoofd, niet meer moeten vechten voor wat mijn hart en ziel belangrijk vinden.

Ik doe het echter niet, want ik weet wat ik waard ben. Er is geen reden om niet meer te geloven in wat ik doe. Het is namelijk nooit verkeerd om je hart te volgen. Ik wil het verschil maken. Daarbij wil ik tonen aan mijn kleine meid dat je altijd voor je dromen moet vechten, dat zelfzorg soms ook gewoon keihard werken is voor waar je hart ligt.

Jezelf accepteren, begint bij weten wat je waard bent. Ga er eens voor zitten. Neem er een blaadje papier of een dagboek bij. Schrijf neer wat jouw kwaliteiten zijn. Wat kan jij goed? Waar hou je van? Wat doet jouw hart sneller slaan?

Om inspiratie te vinden, kan je eens kijken waarvoor vrienden en familie allemaal bij jou ten rade komen. Er zijn vast momenten waarop mensen jouw advies gevraagd hebben. Denk eens na over deze momenten en de vragen die men je toen gesteld heeft. Zou daar niet een verborgen kwaliteit zitten?

Accepteer wat anderen vinden

Een van de grootste fouten die ik gemaakt heb in mijn leven, is proberen iedereen tevreden te stellen. Geloof mij maar, dat lukt niet! Het enige wat je bereikt is dat je jezelf ongelukkig maakt.

Ik vind niet iedereen leuk. Dus niet iedereen hoeft mij ook leuk te vinden. Dat hielp me om te leren accepteren dat anderen soms minder positieve dingen over me denken.

Maar je moet ook leren accepteren dat er mensen zijn die jou geweldig vinden. Je vrienden blijven je opzoeken, omdat ze iets aan jou leuk vinden. Je Lief houdt van jou, omdat hij iets geweldig aan je vindt. En dat is het belangrijkste om te leren accepteren. Er zijn mensen die echt van je houden. Je vrienden, je familie, jouw Lief, al deze mensen zullen voor jou door het vuur gaan. Waarom zou je dan nog moeite doen om die ene collega ervan te overtuigen dat je echt wel leuk bent?

Als je accepteert wat anderen van je vinden (dus ook de positieve punten), wordt jezelf accepteren ook een stukje makkelijker. En dan leer je ook accepteren dat jij echt wel de moeite waard bent!

Lees ook waarom ik anderen niet meer probeer te overtuigen dat ik leuk ben

En zeg af en toe eens: fuck it!

We zouden dit zinnetje allemaal veel vaker moeten zeggen (ook al staat het op de lijst van verboden zinnetjes). Het doet deugd om af en toe eens lekker ‘fuck it’ te kunnen zeggen.

Gaat het allemaal tegen? Fuck it, ik ga bankhangen met een boek. Ligt je haar niet goed? Fuck it, dan moeten ze maar op een verward hoofd kijken. Heb je weer eens de snoeppot geplunderd? Fuck it, morgen is er weer een dag.

Hoewel dit niet meteen de associatie is die je misschien zal maken, is ‘fuck it’ zeggen, eigenlijk heel lief zijn voor jezelf. De wereld kan eventjes de pot op, nu is het tijd voor jezelf. Ook om jezelf te accepteren is ‘fuck it’ een effectief zinnetje. Gebruik het bij al de imperfecties die je bij jezelf ontdekt. Fuck it, nobody’s perfect. Dus jij hoeft dat ook niet te zijn!

Wil jij ook starten met houden van jezelf? Begin dan bij het begin en accepteer jezelf voor wie je bent. Een betere versie van jezelf worden kan later nog!

Photo on top by bruce mars from Pexels

jezelf accepteren pinterest

2 Replies to “Start waar je nu bent: leer jezelf accepteren”

    1. Dat is een van de dingen die ik regelmatig tegen mezelf zeg. Waarom zou die of die je leuk moeten vinden?
      Overigens, als ik dat idee los laat vinden de mensen mij vaak ook leuker, omdat ik niet de moeite doe iemand anders te zijn dan mezelf.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.