Een paar dagen geleden kwam ik een heel interessant berichtje tegen op facebook. Een heks die ik ken, werd door iemand op facebook een ‘amateurheks’ genoemd. Daarop volgende een heel geanimeerd gesprek, vooral aangevuld door mensen die zelf misschien ook wel eens een amateur kunnen worden genoemd. Dit fenomeen, dat men door anderen wordt bestempeld als amateur, is iets wat in de gehele spirituele wereld terug te vinden is. En het lijkt wel uniek voor dat wereldje…

Waarom noemen mensen elkaar amateur, was de vraag die op een bepaald moment gesteld werd en ‘Heksen in het wild’ schreef er zelfs een blogje over. Hoe kunnen wij elkaar zomaar gaan beschuldigen van amateurisme? Spirituele zoekers zijn heel vaak mensen die ‘liefde en licht’ aanhangen, die ervoor kiezen om te gaan voor een betere wereld. Is dat maar zolang alles in hun plaatje past?

Het zijn net mensen… En dat mogen we natuurlijk in dit verhaal niet vergeten. Menselijke gevoelens als jaloezie, hang naar macht of erkenning en het gevoel uniek te willen zijn, is ook de spirituele zoeker niet vreemd. Misschien zijn het niet de mooiste gevoelens binnen dat wereldje, maar ze zijn er wel.

Spiritualiteit trekt nu eenmaal mensen aan die met mentale problemen zitten, een minderwaardigheidsgevoel hebben, mensen die uniek wensen te zijn. Het zijn vaak mensen met een pestverleden, die misbruikt zijn geweest of die gewoon worstelen met hun eigen identiteit. Spiritualiteit en paganisme bieden daar antwoord op, voornamelijk omdat zij uitgaan van persoonlijke groei en ontwikkeling. En dat klinkt mooi: laten we onszelf gelukkig maken, wij nemen ons eigen leven in handen.

Er is echter ook een minder positief kantje aan spiritualiteit: er bestaan zoveel stromingen en meningen dat het heel makkelijk is om jezelf boven anderen te plaatsen. Je vormt een groepje en gaat jezelf boven anderen stellen. In de hekserij zie ik het vaak gebeuren onder het mom van: ik heb een coven, jij stelt niets voor. Of, ik vier elke maanfase, wat weet jij daar nou van? En, trancereizen is voor mij zo simpel, ik ga nog maar zitten met een mooie drum en ik ben al op weg.

Oh ja, er zijn mensen die dit zo graag doen, zichzelf boven anderen stellen. Het is een menselijke fout, iets waar Boeddha zelfs voor waarschuwde wanneer je de Verlichting zoekt. Elk moment waarop je denkt dat je verder staat dan de ander, dat jij het nu wel weet en die ander niet, is een moment waarop je een ‘terugval’ beleeft. Werkelijke Verlichting vergelijkt niet. Maar we zijn allemaal mensen en we doen het allemaal wel een keer, toch?

Op mijn eigen pad heb ik dit ook verschillende malen meegemaakt: ik zit in een discussie die niet helemaal verloopt zoals ik het wil. Iemand is het niet eens met mijn ideeën. En daar ga ik dan: ik loop te gooien met mijn inwijdingen, mijn ‘deel-zijn’ van een coven, mijn graden, mijn jaren ervaring, … Alsof dat mij de autoriteit zou geven om de ideeën van een ander volledig af te breken en niet te willen erkennen. Het aller moeilijkste is op het moment dat je er een ander op betrapt, dan heb ik de neiging om mezelf als beter te gaan zien. Zie je, ik maak die fout niet. Wrong!

Hoe makkelijk is het niet om een ander te beoordelen of te veroordelen? Hoe makkelijk is de fout niet gemaakt? Zijn we werkelijk beter dan een ander of beelden we het ons alleen maar in?

4 Replies to “Spirituele amateurs?”

 1. We beelden het ons eventueel in Saar, hahaha Een heks, dan pak ik graag terug naar de oudheid, betekent niets meer of minder dat je gewoon wijs bent waar dat nodig is, denk aan de 3 voud als vrouw zijn, maagd, jij bent nu op weg om die moeder te worden (maar een vrouw die geen kinderen heeft, is zij dan minder moeder?), en ik ben op weg naar de laatste fase, met alle wijsheid in pacht, of een ander dat wil horen is weer iets anders. En dan ook is het inderdaad mijn visie, mijn ervaringen, dat is wel iets wat ik vooral doe, dat ik mij alleen uit vanuit eigen ervaringen eventueel, en alleen als een ander erom vraagt. Zijn ze het er niet mee eens? Dan is dat ook goed.

  Een heks was vroeger de vroedvrouw, de medicijnvrouw en de kruidenvrouw die zalfjes, dus medicijnen kon maken eventueel.

  Dat is voor mij een heks, en dat coven gedoe etc? Dat zegt mij dus weer helemaal niets, puur en alleen omdat ik daar alleen maar jaloezie aantref of inderdaad, dat men met graden gaat gooien etc. Dan ben ik al weg, hahaha

  En ooit, mocht ik wel een hele mooie coven tegenkomen waar alles echt in harmonie is, en men naar buiten toe dat ook blijft? Dan zal ik er eens gaan kijken, zeker wel!

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Vitamine B12 tekort, oorzaken en mijn persoonlijk verhaalMy Profile

  1. Jij hebt een ander beeld van heks dan ik (en dan vele anderen). Alleen is dat even goed als het beeld van ieder ander.
   Ik ben niets beter dan jij door mijn ander beeld of omgekeerd en daar gaat het net over. Sommige mensen denken van wel, en het is een ‘val’ waar we allen wel eens intrappen.

 2. Ik blijf hangen in die fase dat iedereen meer heks lijkt in mijn ogen, dan ikzelf. Wat weet ik nou? 🙂 Een valkuil, voor iedereen, zowel naar anderen als naar jezelf. En eigenlijk? Het maakt allemaal niet zoveel uit. Een ander gelooft wat hij/zij wilt geloven, en zo ook jij. Dat maakt jou niet beter, en een ander niet minder. Dat is het mooie van het pad.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.