Being spiritual means a good many things, and most of them are misunderstood by a good many people. So to clarify, here’s how I see “it” and you:

Being spiritual means seeing yourself as divine, not just of the divine; a creator, not just the created. You needn’t be saved, forgiven, or fixed. You’ve already changed the world, added to its brilliance, and done enough. You’re there because in some long forgotten time, you already earned your wings.

Of course, there are still challenges. You wanted it this way. It’s part of your nature and they’ll serve to make you even greater. In spite of these, you are still a winner, you are among the relative few who have been so bold, and today is part of your victory.

Notes from the Universe

De zoektocht naar zingeving is inherent aan mijn leven. Al van in de middelbare school was ik op zoek naar de zin van het leven en welke betekenis ik daaraan kon geven. Die zoektocht bracht mij langs de grote wereldreligies, waar ik ontzettend veel kennis over opslorpte. Maar de beleving van die religies was voor mij nooit helemaal wat ik zocht. Het boeddhisme sloot – van alle religies – nog het meeste aan bij hoe ik geloofde.

Mijn uiteindelijke pad heb ik nu al een aantal jaar gevonden, maar 2016 was toch een spiritueel jaar voor mij.

Deel van het grote geheel

deel van het grote geheel

Mijn spiritueel jaar begon eigenlijk fantastisch. Ik kon om te beginnen een grote droom waarmaken door op een stilteretraite te gaan waar ik grote lessen leerde in vrede en bewustwording. Daarnaast lukte het mij om een dagelijkse meditatiepraktijk op te bouwen. En ook op mijn pad als wiccan had ik prachtige ervaringen. Zeker toen ik eind april met een groep gelijkgestemden een prachtige vierdaagse beleefde waar ik verbondenheid op een andere speciale manier leerde kennen.

Doorheen het jaar maakte ik een ontwikkeling door: ik voelde me zelfzekerder op mijn pad, mede door de twijfels die mij middenin het jaar overvielen. Maar bovenal begon het gevoel dat ik deel ben van een groter geheel, een goddelijke energie, zich steeds meer in mij te nestelen.

Twijfels en hoe daarmee om te gaan

twijfels

Zoekende zal ik altijd zijn. Niet persé naar het pad dat ik wil volgens, maar wel naar de manier waarop ik dat pad wil beleven. Ik pin me niet graag vast met namen, al maak ik van een aantal groepen deel uit. In het midden van 2016 was er weer zo’n twijfelmoment gekomen. Was deel uitmaken van een coven, deel uitmaken van wicca wel mijn pad? Voelde ik me daar wel goed bij? De voornaamste oorzaak van die twijfel was de praktische kant van de zaak. Ik wist dat er een klein wezen in mijn groeide en ik vroeg mij af hoe ik dat allemaal zou gaan combineren.

Ik ging de confrontatie met die twijfels aan op mijn manier. Ik liet de gedachten door mijn hoofd rollen, nam alles onder de loep, ging er nog eens dieper op in en legde de twijfels even langs de kant. Om ze daarna weer op te pakken en te beslissen dat twijfelen gewoon deel uitmaakt van wie ik ben op spiritueel vlak. Telkens weer kijk ik kritisch naar de dingen die ik geloof. Daardoor slaat de twijfel toe en stel ik mij vragen. Telkens opnieuw bevestig ik daardoor de keuzes die ik gemaakt heb voor mezelf. En eigenlijk is dat broodnodig om mij weer goed in mijn vel te voelen en met overtuiging te gaan voor de dingen waar ik voor gekozen heb.

Pagan, wicca en zoveel meer

pagan wicca zoveel meer

Verbondenheid met de natuur speelt in mijn spirituele leven een zeer grote rol. Ik volg met veel bewondering het verloop van de seizoenen, stem me af op de cyclus van de maan en vind het heerlijk om me in de natuur terug te trekken. Het is waar ik heling vind, waar ik verbinding vind. Daar voel ik me pas echt deel van het grotere geheel.

In de loop van het jaar werd voor mij ook de dualiteit van het leven veel belangrijker. Dat we als mensen ook misérie kennen, dat we verdriet, woede en pijn kennen, dat maakt voor mij inherent deel uit van het leven. Leren accepteren wat het leven je geeft, al is het iets minder gewenst, was een mooie les die ik leerde. Voor mij werd loslaten steeds minder belangrijk. ‘Anders vasthouden’ is een methode die veel beter werkt voor mij. Gevoelens accepteren voor wat ze zijn, zonder ze daarmee mijzelf te laten overheersen, gebeurtenissen erkennen als deel van het leven, deel van ons mens-zijn, het zijn dingen die steeds meer op de voorgrond komen. Ik vond ook meer balans en evenwicht, zoals gisteren reeds schreef, in meditatie en het dagelijks leven. Het is niet zo eenvoudig meer om mijn geloofsovertuigingen te omschrijven.

Ik ben pagan, wicca en zoveel meer … Er passen sinds dit jaar zoveel etiketjes op mijn pad, op mijn spiritualiteit dat ik zelfs geen poging meer doe om ze allemaal op te lijsten.

2 Replies to “Spiritualiteit”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.