Over spiritualiteit valt een heleboel te schrijven en te vertellen. Natuurlijk kan ik dan dit hele blog volschrijven vanuit mijn eigen spiritualiteit en referentiekader, maar ik geloof dat anderen ook veel kunnen vertellen over spiritualiteit. Daarom laat ik graag lezers aan het woord over hun ervaringen.

Ik leerde Elise een paar jaar geleden kennen. Tussen ons klikte het niet meteen. Haar eigenzinnigheid botste met mijn eigenwijsheid en we verloren elkaar uit het oog. Een tijdje geleden vonden we elkaar terug, beiden gegroeid in wie we zijn en tot mijn eigen verbazing kon ik veel inspiratie vinden in de manier waarop Elise haar spiritualiteit beleeft en in het leven staat, hoewel onze ideeën nogal uit elkaar liggen.

Elise omschrijft haar spiritualiteit als ‘natuurlijke spiritualiteit’. Ze gaat mee met de flow van het universum, neemt haar omgeving als referentiepunt en gaat heel praktisch aan de slag met de elementen die ze in de natuur treft. Ze zoekt haar eigen weg in de wereld van het spirituele. “Ik ga namelijk vooral uit van de natuur en niet wat er in boeken staat of wat mensen al eeuwen zouden doen. Tradities heb ik losgelaten en ik kijk vooral naar hoe ik iets ervaar en hoe dat in verbinding staat met mijn omgeving. Mijn tuin en het park waar ik vaak kom zijn mijn referenties. Zodra daar de narcissen in bloei staan, is dat voor mij het eerste teken van de lente. En dat is meestal verschillend van hetgeen natuurreligies en tradities zeggen. Mijn spiritualiteit uit ik heel praktisch, is gericht op de plek waar ik woon en is een tikkeltje eigenzinnig. Zo schrijf ik samen met een vriendin Maanvieringen die ik op Facebook en in mijn nieuwsbrief deel. Hierin gebruiken wij niet de namen van de Volle Maan die in tradities gebruikt worden, maar hebben wij zelf onze namen gekozen. Zo is er ‘Moon of Home’, de Maan in februari omdat veel mensen dan de voorjaarsschoonmaak doen. Het huis eens goed opruimen en nog proberen te genieten van het gezellige samenzijn in huis. Na deze maand trekken we steeds meer naar buiten en begint het extraverte deel van het jaar weer. Dat past voor mij veel beter dan ‘Sneeuwmaan’ zoals het in tradities wordt genoemd. Nul sneeuw bij ons rond deze tijd, waarom het dan nog zo noemen? Daar kan ik dus niks mee en dus pas ik het aan zodat het in mijn leven past. Veel mensen begrijpen het werken met energie zo beter en dat is een fijne bijkomstigheid!”

elise

De hemellichamen nemen een belangrijke plaats in in het leven van Elise. Ze noemt niet alleen de maan, maar ook de zon en de sterren zijn voor haar belangrijk. “Dankzij verschillende cursussen en opleidingen heb ik de waarde van de planeten en onze omgeving leren inzien. De Maan heeft een bijzonder plekje. Dankzij de Maanenergie en het begrijpen van die energie voel ik mij sterker als persoon en snap ik dingen beter van het leven.”

Of je er nou in gelooft dat je maar één leven, of meerdere levens hebt; probeer er wat van te maken!

Het leven begrijpen, een interessant onderdeel van spiritualiteit. Maar wat geeft Elise zin in het leven? “Het leven zelf. Sinds ik erg ziek ben geworden zie ik het leven als een bijzonder iets. Of je er nou in gelooft dat je maar één leven, of meerdere levens hebt; probeer er wat van te maken! Ik vind het erg treurig om te zien dat er maar weinig mensen zijn die er echt het beste uithalen en blijven zitten in een neerwaartse spiraal. Als ik een goede dag heb met niet zoveel pijn geniet ik enorm van het leven. Ik kan ook genieten van de kleine dingen, de zon die de hele woonkamer verlicht en verwarmd, de kraaien op het dak, het muisje in de tuin. Ik neem het leven zoals ze komt. Ik stroom mee met het Universum zoals ik dat wel eens zeg en dat bevalt goed en geeft zin aan het leven.”

Meestromen met het Universum, meegaan met de flow. Elise neemt het mee, ook in andere delen van haar leven. Zo blijkt magie voor haar geen manier te zijn om het leven naar je hand te zetten, maar wel een aanwezigheid om rekening mee te houden. Vooral in haar meest pure vorm blijft magie een aspect waar Elise ten volle in gelooft. “Ik geloof wel in magie en de meest pure vorm van magie blijft voor mij liefde. Liefde heelt alles, overstijgt alles. Magie aanwenden om dingen voor elkaar te krijgen doe ik zelden, weer dat mee stromen met het Universum hè? Ik ben naar mijzelf al heel duidelijk wat ik wil en die gedachte is sterk genoeg. Daarvoor hoef ik geen uitgebreide rituelen te doen. De kracht van de geest is groots wanneer je ontdekt hoe de geest werkt. Daarvoor is mijn ziekte een voordeel, ik heb veel tijd met mijzelf gehad om mijzelf te leren kennen en dankzij die kennis over mijzelf zie ik nu ook mijn eigen kracht.”

edelstenen

In je kracht gaan staan, een belangrijk onderdeel van spiritualiteit. Daarom ga ik verder met persoonlijke groei, neem het mee in mijn dagelijkse leven en staat meditatie zo centraal voor mij. Het vinden van innerlijke rust is niet eenvoudig. Elise heeft ook haar eigen manier om die te vinden… “Door iets te doen waarbij ik geen ruimte heb om te overdenken. Een filmpje kijken, een boek lezen. Door iets echt te volgen en even mijn gedachten verzetten vind ik heel veel rust. Daarnaast werk ik graag met edelstenen, die ook het hoofdproduct vormen van de webshop die ik heb. Het maken van mandala’s met edelstenen geeft mij ook veel rust.”

Ik dank Elise om haar inspirerende manier van kijken met ons te delen. Je vindt Elise ook terug via haar eigen website en via facebook.
Heb jij zin om een paar vragen te beantwoorden over spiritualiteit en op die manier jouw visie te delen? Neem gerust contact op door een mailtje te sturen naar muireann.luna@gmail.com

5 Replies to “Spiritual Souls | Elise, praktisch en eigenzinnig”

  1. Heel mooi, en ook hier, ooit gebotst en veel van haar visie is eigenlijk ook mijn visie, iets wat ik al heel lang probeer te vertellen, dat rituelen eigenlijk niet nodig zijn, Susan Smit schreef dat zelfs, en daar komt dan ook mijn wijsheid vandaan.

    Meegaan met de flow doe ik ook, en genieten ook, dat is voor iedereen weer anders. Elise is net als jij een heel mooi mens, en gelukkig is er diversiteit in allerlei opzichten van het leven, wat je ook wel of niet doet, of wel of niet gelooft of uit 😀

    X

    1. Of rituelen niet nodig zijn, daar zou ik over twijfelen. Wat versta je natuurlijk onder rituelen? Daar valt ook weer een heel verhaal over te vertellen 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.