Spelen is niet alleen leuk, het is ook ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Kleine mensjes leren en ontwikkelen belangrijke vaardigheden door te spelen. Wil je spelenderwijs leren stimuleren, welk speelgoed bied je dan aan? In dit artikel ga ik wat dieper in de op de verschillende vaardigheden die je peuter kan ontwikkelen door te spelen.

Veilig speelgoed

Peuters stoppen graag van alles in hun mond. De mond is namelijk niet alleen een ideaal zintuig om te proeven, maar ook om te voelen. Zo ontdekt een peuter de wereld. Dit levert meteen een risico op: te kleine onderdelen kunnen verstikkingsgevaar inhouden. We willen het spelenderwijs leren natuurlijk wel veilig houden.

Daarom is het belangrijk om veilig speelgoed te kiezen. Tegenwoordig is speelgoed aan strenge veiligheidstesten en -eisen onderworpen. Op de verpakking staat meestal een minimale leeftijd, waarbij ook rekening gehouden wordt met kleine onderdelen die voor een peuter gevaar kunnen opleveren. Als je dus de aanwijzingen op de verpakkingen volgt, is de veiligheid van je peuter dus gegarandeerd!

Duurzaam speelgoed

Ook duurzaamheid verdient voldoende aandacht, want spelenderwijs leren vraagt heel wat experimenten. Speelgoed moet dus tegen een stootje kunnen, want het zal gegarandeerd vallen, rond gegooid worden of bedolven raken onder ander speelgoed.

kind en gezin

Bij ons thuis betekent duurzaamheid ook dat we kiezen voor speelgoed dat is gemaakt uit duurzame materialen en geproduceerd werd met respect voor onze leefomgeving. We lenen deze wereld uiteindelijk van onze kinderen, dus geef ik hem graag ‘schoon’ terug.

Aangepast aan je peuter

Te makkelijk speelgoed wordt algauw saai. Speelgoed dat te moeilijk is, werkt frustrerend. Wil je speelgoed dat de ontwikkeling van je peuter stimuleert, dan kies je best voor aangepast speelgoed.

Spelenderwijs leren doen kinderen voor met ‘speelgoed uit de zone van de naaste ontwikkeling’, om een pedagogische term te gebruiken. Oftewel, bied je peuter iets aan wat hij nog net niet kan. Je kleine spruit staat op het puntje om een nieuwe vaardigheid te leren, maar hij kan het nog net niet. Kies je dit soort speelgoed dan daag je hem uit om een stapje verder te gaan en zich zo een nieuwe vaardigheid spelenderwijs eigen te maken.

Amélie kleuren

Kies ook speelgoed dat nauw aansluit bij de interesses van je kind. Als wij op bezoek gaan bij andere kindjes of ik ga Amélie halen in de opvang, let ik er altijd op welk speelgoed daar haar voorkeur heeft. Op basis van wat ik zie en hoor, beslis ik dan welk speelgoed ik haar cadeau zal doen. Tot nu toe zijn het altijd voltreffers!

Overdaad schaadt

Zoals bij alles geldt ook hier: overdaad schaadt. Bied je je peuter teveel speelgoed (en dus prikkels) aan dan zal hij niet meer weten hij moet kiezen. Hij zal van het ene stuk naar het andere fladderen en zich nooit ergens echt in verdiepen.

Als je toch veel speelgoed in huis hebt, kan je een wisselsysteem inschakelen. Is je peuter uitgekeken op het ene stuk speelgoed, haal het dan weg en leg er iets anders voor in de plaats. Ruim regelmatig op deze manier op. Na een tijdje komt het eerste stuk speelgoed weer terug en is het voor je peuter weer helemaal nieuw. Zo kan je met een paar stukken speelgoed altijd de interesse van je kind blijven wekken.

Ruimte voor experimenteren en creativiteit

Als ouder zijn we vaak gericht op het resultaat en veel te weinig op het proces. Wanneer onze peuter aan het kleuren is, willen we een prachtige tekening zien. Spelenderwijs leren vraagt echter dat we aandacht geven aan het proces van het spelen, eerder dan aan het resultaat. Het belangrijkste voor de ontwikkeling van je peuter is niet de tekening zelf, maar het proces dat erachter zit. Ook al wil je het liefst een mooie blokkentoren zien, toch is het spelen met blokken op een andere manier dat wat zijn ontwikkeling en het spelenderwijs leren stimuleert.

Amélie kleurt

Biedt dus niet alleen speelgoed aan dat de ruimte laat voor experiment en creativiteit. Geef ze zelf ook de ruimte hiervoor. Dat betekent ook dat speelgoed soms geen speelgoed is. Spelen met potten en pannen, knijpers of bestek kan veel leuker zijn. Het stimuleert vooral de ontwikkeling van het creatief en oplossingsgericht denken veel meer.

Spelenderwijs leren van verschillende vaardigheden

Tijd voor taal

De taalontwikkeling gaat ontzettend snel bij een peuter. Rond de leeftijd van één jaar beginnen kinderen hun eerste woordjes te zeggen. Na 18 maanden komen de twee-woordzinnen in beeld. Vanaf dan groeit de woordenschat van jouw kind exponentieel.

Amélie spelenderwijs leren

Om de taalontwikkeling te stimuleren, zijn prentenboeken natuurlijk geweldig. Jij kan je peuter een verhaal vertellen, maar je peuter ook jou ook vertellen wat hij ziet.

Ook ander speelgoed kan je de taalontwikkeling van je kind stimuleren, zoals speelgoed om rollenspellen te spelen. Poppen, een speelgoedkeuken, servies, knuffels of treinen passen hier perfect bij.

Lekker bewegen

Nu jouw peuter het stappen heeft ontdekt, is het nog moeilijker om stil te zitten. Stappen, rennen, de fiets ontdekken, de meeste peuters zijn er gek op. Speelgoed dat dat bewegen stimuleert, is dus ideaal. Denk maar aan een loopfietsje waar je kind zich op kan uitleven. Maar ook ballen om achter te rennen, een glijbaan of een buggy waar de pop in kan zijn geweldig speelgoed.

spelenderwijs leren

Daar zit muziek in!

Muziek stimuleert de algemene cognitieve ontwikkeling van je kind, zo blijkt uit recent onderzoek. In muziek kan een kind patronen herkennen, wat later bij de taalontwikkeling ook weer van pas komt.

Daarnaast is muziek ook gewoon leuk, want het laat ontzettend veel ruimte voor creativiteit. Allerlei muziekinstrumenten zoals trommels, een rhythm set, een xylofoon, schudeitjes, … zijn heerlijk om mee aan de slag te gaan. Heel wat speelgoed bevat ook muziek, zoals voorleesboekjes of voertuigen met een melodietje.

Vormen, patronen en kleur

Als ze ouder zijn dan achttien maanden beginnen peuter kleuren en vormen te herkennen. Ze zien ook de patronen die dat met zich meebrengt. Speelgoed zoals een vormenstoof, puzzels of knikkerbanen laat de hersenen van jouw peuter extra werken. Kleuren met wasco’s, potloden of krijt, zijn leuke manieren om kleuren te leren kennen.

Motorische ontwikkeling

Zowel de grove motoriek als de fijne motoriek van je peuter is nu in volle ontwikkeling. Springen en klauteren zijn vast zijn favoriete bezigheden. Lekker naar de speeltuin gaan of in de eigen tuin spelen, is heerlijk.

lekker rennen

Dit jaar hebben wij samen met Amélie een reeks ‘peuterturnen’ gevolgd. Daar kon ze elke zaterdagochtend een vrij parcours ontdekken. Klimmen, klauteren, glijden, springen, … ze kon het allemaal uitproberen.

Voor de fijne motoriek van je kind hoef je niet zo ver te zoeken. Veel knutselactiviteiten vragen het gebruik van de fijne motoriek. Kleuren, knippen en plakken, laat je peuter maar lekker gaan!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.