Sommige relaties gaan verder dan alleen maar vriendschap. Het is meer dan elkaar graag hebben en vertrouwen. Het gaat verder dan herkenning, erkenning of gelijke ideeën. Naarmate de relatie evolueert wordt de persoon waarmee je de vriendschap bent aangegaan een stukje van jezelf. Je voelt de ander aan, weet wanneer ze je nodig hebben en zelfs als er een afstand tussen zit, weet je met een half woord via chat of sms genoeg.

Mensen die zo’n relatie hebben, noemen elkaar soulsisters, geloof ik. En hoezeer ik graag zou geloven dat mensen geboren zijn voor elkaar, volgens mij zijn het relaties die opgebouwd worden door een innig contact, een open geest en een grote dosis vertrouwen die aan elkaar geschonken wordt.

Een keer heb ik zo’n relatie mogen ervaren. Op het moment dat ik ze had, heb ik nooit beseft dat ik haar mijn soulsister zou kunnen noemen, maar hoe meer jaren er verstrijken nadat we uit elkaar gegaan zijn, hoe meer ik besef dat zij echt een deeltje van mezelf geworden was en hoe intens die relatie was. Maar ook dat dit het dichtste bij ‘soulsister’ is, dat ik heb mogen ervaren.

Jammer genoeg heeft zo’n relatie blijkbaar ook een keerpunt, want zij zag het als een ‘exclusieve’ relatie, geloof ik nu na al die jaren. Wanneer ik een sterke vriendschapsrelatie opbouwde met iemand anders, was er een spoor van jaloezie te bespeuren. En toen ik voor het eerst in mijn leven aan een serieuze relatie begon waarbij ik de sprong in het duister waagde en mijn hele zelf gaf, bleek zij daar heel afkeurend tegenover te staan.

Soms vraag ik me af of het mogelijk is om een ‘soulsister’ te hebben als je de Liefde hebt gevonden, omdat de relatie met beide enorm intens kan zijn. Bij mij lukte het alleszins niet, want toen de Liefde in mijn leven kwam, ontstonden de eerste ‘discussies’ en scheurtjes omdat ik altijd overlegde met hem wanneer ik in de weekends iets wilde gaan doen. Hij had blijkbaar andere visies dan zij en ze vond het vervelend dat hij er vaak bij was als we elkaar zagen. Ze verwachtte van ons dat we elkaar de vrijheid gaven die een stabiel koppel elkaar kan geven, terwijl onze liefde nog zo pril was en de wereld vaak maar bestond uit twee verliefde mensen.

Dat ik hem niet liet vallen op haar aanraden was voor haar niet aanvaardbaar. We gingen elk onze eigen weg en nog maanden nadien – terwijl het voor mij echt afgelopen was – kwamen mensen nog met mij praten over haar.

Het is ondertussen vier jaar geleden en door een orakelkaart die iemand voor mij trok, besefte ik dat ik toen niet alles heb afgesloten. Ik mis haar niet echt, maar ik mis wel de persoon die ze voor mij was en de diepe betekenis die onze relatie voor mij had. Er was iemand die mij begreep zonder woorden, waar misverstanden bijna nooit plaatsvonden, die mijn gevoelens bijna kon raden en waar ik alles bij kwijt kon. Iemand die een deeltje van mijzelf was en daarbij niet mijn partner of familie was.

Na al die tijd is het voor mij nu duidelijk dat ik nog steeds de relatie mis, maar om open te staan voor een ‘gezondere’ en nieuwe vriendschap zal ik deze eerst echt moeten loslaten. Het is tijd om af te sluiten; ik heb genoeg getreurd.

217385_1010028460028_3460_n
copyright: Saar

One Reply to “Soulsisters?”

 1. Wat een verhaal. Een soulmate wordt vaak verward met “een lief hebben”. En waarom? omdat het in beide gevallen inderdaad gaat om iets dat als zeer intens ervaren wordt.
  Ik heb geleerd dat een soulmate je beter begrijpt dan je jezelf soms begrijpt. Dat deze aanvaardt wie je bent, en ook in wat je doet. Dat deze het je gunt relaties met nieuwe mensen aan te gaan. Dat deze het toestaat dat je niet altijd de juiste keuzes maakt of zelfs fouten, maar je daarop niet afstraft.
  Jaloersheid is meer een teken van angst om de andere te verliezen.
  Terwijl vertrouwen iets creëert dat heel duurzaam mag zijn.
  Soulmate ervaren respect in de diepste betekenis van het woord.
  Een goddelijk gevoel dat overstijgt.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.