Het is zo verleidelijk om mijn mond open te doen en haar van antwoord te dienen. Haar reactie stond me helemaal niet aan. En het is gedaan met over me heen te laten lopen. Gedaan met mij de les te spellen over mijn leven. Niemand kan in mijn schoenen staan, dus kan niemand me ook zeggen hoe ik mijn leven moet leiden. Mij hoeven ze niet te zeggen hoe ik me hoor te gedragen.

Opkomen voor jezelf

In de loop van de jaren heb ik geleerd om mijn schaamte opzij te zetten. Wie ik ben, daar hoef ik me niet meer voor te verontschuldigen. Ik ben wie ik ben. Ik ben goed zoals ik ben.

yoga buiten

Steeds meer leerde ik daarbij om mijn ongezouten mening te geven. Niet alleen dat: ik leerde vooral opkomen voor mezelf. Ik durfde steeds meer aan mensen vragen waarom ze iets zeiden of deden. In het verleden had ik me altijd verontschuldigd, altijd redenen gegeven, verklaard waarom iets niet kon. Nu was het tijd voor anderen om dat te doen.

Als ik zelf met vragen zat, eiste ik een antwoord. Ik vond het ook niet erg meer om mijn verhaal te delen en daarbij te verwachten dat mensen mij begrijpen. Ik ben wie ik ben, en dat heeft zijn redenen.

Vechter

Ik zie mezelf wel als een vechter. Als iemand die opkomt voor de dingen die belangrijk voor me zijn. Ik heb gevochten voor mijn plaatsje in het leven. Maar ik heb ook gevochten om borstvoeding te kunnen geven aan mijn dochter. Ik heb gevochten om iets te kunnen doen wat ik graag doe.

wandeling

Vechten voor de dierbaren in mijn leven, is evident. Voor Amélie en mijn Lief ga ik door het vuur. En ik blijf vechten voor alles wat mij nauw aan het hart ligt.

Maar soms is het beter om het te laten gaan

Niet alle gevechten zijn echter de moeite waard. Soms is de relatie die je met iemand hebt, belangrijker dan je eigen gelijk. Of de persoon met wie je een discussie hebt, is niet belangrijk genoeg om op andere gedachten te brengen. Soms zijn verklaringen niet nodig om je geweten te sussen. Er zijn momenten waarbij het je meer energie kost om op antwoorden te jagen, dan het je kost om zonder antwoord verder te gaan.

Het is een afweging die we bij elk gevecht zouden moeten maken: is dit mijn energie waard? Wil je werkelijk vechten voor iemand die je dagelijks zoveel energie kost? Zijn verklaringen echt nodig voor je om je weer beter te voelen? Moet echt iedereen begrijpen waar jij vandaan komt en waar je voor gevochten hebt?

Je energie is kostbaar. Verspil hem niet aan dingen waar je niets aan kan doen. Laat hem niet verdwijnen in gevechten die de moeite niet waard zijn.

De woorden liggen op het puntje van mijn tong. Bijna rollen ze over mijn lippen. Ik zal haar eens duidelijk maken dat ze mij de les niet hoeft te lezen. Maar ik doe het uiteindelijk niet.

Omdat het soms beter is het te laten gaan. Omdat dit het gevecht absoluut niet waard is.

Photo on top by Andrew Neel on Unsplash

6 Replies to “Soms is het beter om het te laten gaan”

 1. Dat is heel erg goed, ooit had ik hetzelfde, dat ik mensen wilde laten zien, overtuigen misschien, maar nu? Al jaren niet meer, jouw idee, jouw gedachten, let it go… ben je belangrijk voor mij? Of, ben je slechts een voorbijganger?

  Kortom, pick your battles en heel vaak zeg ik zelfs, ja… joh.. je hebt helemaal gelijk! 😉 (zolang ik zelf maar beter weet, hahaha)

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Luca was here #2My Profile

  1. Pick your battles, absoluut! Ik denk dat de rust waarschijnlijk ook met de jaren komt. Hoe jonger hoe meer pit en hoe sneller we op ons paard zitten 😉
   En ik denk ook vaak: ik weet wel beter…

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.