Social media kunnen een enorme meerwaarde betekenen in je leven. Je kan er nieuwe mensen mee leren kennen. Contacten die op een afstand van je wonen kan je blijven volgen. Het is leuk om eens een kijkje te hebben in iemand zijn leven op een andere manier. En we hebben allemaal wel een podium om alles te delen wat we willen delen met de rest van de wereld.

Toch kan het gebruik van social media ook als storend ervaren worden, vooral met de komst van de smartphone is dit het geval. We kunnen op elk moment van de dag alle social media bekijken die we hebben. Elk moment van ons leven kunnen we delen met al onze vrienden. Echte contacten lijken daardoor steeds moeilijker te worden, want als we met vrienden op terras zitten, genieten we niet meer van ons glaasje wijn of het zonnetje dat op ons gezicht schijnt. Met z’n allen zitten we naar onze gsm te staren.

Instant happiness

Ik probeerde al eerder in mijn leven te minderen met social media. Ook al plakte mijn smartphone niet aan mijn hand, ik kreeg wel signalen van mijn omgeving dat mijn smartphonegebruik storend werd. Er stonden regelmatig foto’s online van wat er in mijn leven gebeurde. Ik keek graag wat er gaande was op de social media.

Maanden geleden besloot ik om mijn facebook messenger van mijn mobieltje te wissen. Het probleem met messenger was het volgende: ik wilde overal en altijd met iedereen in contact blijven. Het geluidje van de chat begon mijn vrienden te ergeren en zelfs als ik in gesprek zat, keek ik op mijn mobiel om te chatten. Heel gezellig was dat niet. Het verwijderen van messenger was een winst en ook al staat hij ondertussen terug op mijn mobiel, mijn leven zag er plots heel anders uit.

De voornaamste reden dat ik namelijk heel vaal social media bezocht, was mijn zoektocht naar instant happiness. Reacties en likes gaven mij namelijk een ontzettend goed gevoel. Maar het ontbreken ervan kon mij daarentegen ook wel enorm van de wijs brengen. Waarom houd ik er dan niet helemaal mee op?

social media twitter

Als blogger kan ik het niet laten om op social media aanwezig te zijn. Ik heb volgers op twitter en fans op mijn facebookpagina. Mensen liken mijn foto’s op instagram en ik onderhoud er contacten mee in de blogwereld. Toch voerde ik de afgelopen week een aantal nieuwe regels in voor mijn social media gebruik. Daar deed ik een enorme winst mee.

Bewust managen van social media: voordelen?

Hoe gek heb ook klinkt, niet altijd op social media aanwezig zijn, heeft zo zijn voordelen. Ik zet ze even op een rijtje:

 • Er blijft meer tijd over om je bezig te houden met de dingen die echt belangrijk zijn! Dat kan quality-time met je vrienden zijn, maar ook tijd om te investeren in onderzoek voor je blog, het schrijven van blogjes of de opmaak van foto’s en filmpjes.
 • Betere concentratie en efficiënter werken.
 • Een voldaner gevoel op het einde van de dag. Je hebt namelijk meer gedaan dan je anders deed.
 • Innerlijke rust. Zelf ben ik niet meer zo zenuwachtig en veel rustiger.
 • Kwaliteit op je social media, want je bent bewust bezig met wat je gaat plaatsen.

social media

Tips voor het managen van social media

 1. Kies een vast moment op de dag waarop je al je pagina’s gaat bekijken. Trek daarvoor toch minstens een uur uit en besluit wanneer je ophoudt. Op het afgesproken tijdstip hou je dan ook werkelijk op!
 2. Bedenk waarvoor je je social media wil inzetten. Wil je op instagram werkelijk alles delen wat je doet? Ga je op twitter elke stap die je zet delen? Een goede tip die ik daarvoor las bij Lisette Jonkman is: bekijk of je het woordje ‘weer’ in je statusupdate kan plaatsen. Als je dat kan, is dit geen relevante informatie voor je volgers.
 3. Spreek met jezelf af wanneer je je social media update. Ik mag – indien het binnen mijn ‘plan’ past – tussendoor een update online plaatsen. Mijn blik is daar ook op ingesteld. Leuke weetjes, creatieve dingen, lekkere gerechtjes mogen online komen. Ik mag echter geen andere updates lezen wanneer ik zelf iets online plaats buiten mijn vast moment.
 4. Gebruik voor de promotie van je blog een social media tool, zoals Hootsuite. Hierbij kan je de posts die je geschreven hebt inplannen. Natuurlijk is dit vooral handig als je werkt met vooruit geschreven posten. Publiceer je gelijk op je blog dan kan je ook meteen publiceren op social medie en zo’n tool gebruiken om de promotie verder in te plannen.
 5. Kom je echt niet van facebook, twitter of instagram af dan is het vaak handig om deze apps gewoon van je telefoon te gooien. Zelf heb ik dit een tijdje gedaan met messenger. De drempel die je hebt om dan via je browser te moeten gaan werken, is veel hoger, waardoor je de tijd hebt om te beseffen dat je opnieuw een social media kanaal aan het bekijken bent. Je vermijdt het automatisme daardoor.

Hoe gaan jullie met social media om? Vind je jouw gebruik soms ook problematisch worden?

15 Replies to “social media managen”

  1. Op die manier kan ik zeker wel geloven dat social media echt een hulpmiddel is! Zo blijf je toch een beetje sociaal contact houden. Ik geloof ook dat je oprecht via internet kan communiceren met mensen, maar dan vooral als je een relatie kan opbouwen waarbij beide partijen gewoon zichzelf zijn en niet constant een mooiere versie van zichzelf willen brengen. Er zijn ook genoeg verhalen te vinden van mensen die elkaar online vonden uiteindelijk.

 1. Instagram kan ik erg goed laten liggen, juist omdat het alleen op mijn telefoon staat. Maar zodra ik het ergens tegenkom, moet ik toch echt de neiging onderdrukken tot een: ‘Oh ja, instagram, ik heb al dagen niet gekeken! Even …’ Hetzelfde geldt voor andere social media, ik kan het tijden laten liggen, maar ook erg impulsief er ineens een tijd mee bezig zijn. Daarvoor is juist ook die tijd dat ik mag bepalen goed denk ik.
  Jantine onlangs geplaatst…7 Tips voor Beginnende BloggersMy Profile

 2. Goeie tips zitten erbij. Ik zit tegenwoordig amper nog op fb of twitter. Instagram vind ik heerlijk, maar ik heb wel alle meldingen uitstaan. Ik kijk wanneer het mij uitkomt. Ik ga wat minderen met blogs lezen. Ik lees er teveel en het neemt teveel tijd in beslag. Tijd die ik inderdaad liever aan familie of vrienden of in de natuur besteed. X
  Marion onlangs geplaatst…Am I the hunter or the hunted?My Profile

  1. In de blogs snoeien is ook nog geen slecht idee. Vaak heb ik geen tijd in het weekend om te lezen en dan sta ik daar met meer als 100 blogs die ik niet eens allemaal deftig kan lezen. Ik selecteer dan wel enorm, werkt ook 🙂

 3. Wat goed dat je dit onder de aandacht brengt en om ook iemand zijn ervaring over te lezen. Sociaal heeft een betekenis en helaas gaat dit woord niet vaak meer op voor het gebruik van die verschijnsel. Eerder asociale media. Ik wijs mezelf er ook op en die tips die je geeft zijn TOP!
  Mijn mobiel staat gerust in vliegmodus. Bellen kan altijd maar echt niet 24/7 meer bereikbaar. Precies wat je zegt, concentratie, rust….heerlijk gewoon.
  Alles met mate 🙂 Heel leuk artikel

  X

 4. In mijn 40 dagen heb ik mijn facebook van mijn smartphone verwijderd en eigenlijk ben ik daar heel gelukkig mee. Instagram bekijk ik veel minder tenzij ik een baaldag heb dan ben ik meer geneigd om te kijken. Mijn messenger zou ik niet kunnen missen, omdat ik daar een chatgroep heb met een aantal vrienden uit België, had ik dat niet gehad dan had ik mijn facebook-account verwijderd.
  Enkel op bepaalde tijdstippen kijken, werkt ook voor mij, maar daarbij herval ik snel om toch weer vaker te gaan kijken.

 5. Ik heb eventueel ook nog een tip: ik heb mijn contactpersonen op Facebook in groepen opgedeeld en zo kan ik heel snel de mensen volgen die ik ook werkelijk wil volgen zonder alle ‘bucht’ van pagina’s die ik ooit geliket heb. Ik heb daardoor ook minder de neiging om voortdurend te kijken, omdat ik weet dat ik alle updates erg snel kan zien.
  LiseD onlangs geplaatst…“Good job.” Over Whiplash & dromenMy Profile

 6. Overal zie je het bestaande fenomeen… aan de bushalte, in de winkel… overal staart men naar hun eigen kleine schermpje. Het is een gemakkelijk iets, maar toch o zo asociaal! Ik heb ook een smartphone met de vele apps er op (zoals bijna iedereen!) maar mijn mobiel internet ligt altijd uit, tenzij ik het nodig heb.
  Facebook, Instagram… ik bekijk het als ik er tijd voor heb… en meestal is dit tijdens de middagpauze op het werk…

  1. Mijn mobiel internet ligt ook gewoon uit. Ik doe het enkel aan als ik dat wil, maar tot voor kort was dat eigenlijk overal waar ik vijf minuten tijd had. En dat is ook geen goed idee.

   Je hebt namelijk gelijk met je opmerking dat het ontzettend asociaal is!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.