De Rode Tenten rijzen steeds meer uit de grond en vooral in esoterische en spirituele kringen hebben vrouwen steeds meer de mond vol van ‘sisterhood’. Het is steeds belangrijker om met vrouwen samen te komen, weg te kruipen van de boze wereld en echte vrouwenonderwerpen te bespreken. Net zoals in de goede, oude tijd gebeurde.

Men haalt de gewoonte aan van traditionele samenlevingen waarbij mannen en vrouwen elk hun ding apart deden. Maar in die samenleving is ook de rol van man en vrouw heel anders dan in de onze. Vrouwen zorgen voor het huis en de kinderen, terwijl mannen voor het inkomen zorgen. Beiden hadden elkaar nodig. Een vrouw had geen inkomen zonder man en een man had geen status zonder vrouw, want er kon niet voor nakomelingen worden gezorgd. De concrete invulling van dit gegeven verschilt van volk tot volk, maar laat het duidelijk zijn dat het in deze samenleving niet meer van toepassing is. Zowel mannen als vrouwen zorgen voor het huis, de kinderen en het inkomen. We trouwen met elkaar uit liefde en niet omwille van de noodzaak. Onze partner is vaak ook ons ‘maatje’.

Toch blijkt er een grote nood aan samenkomsten onder vrouwen. Want er is iets mis met ons. We zijn getekend door de patriarchale overheersing. Say what? Nu mag jij mij wijsmaken dat ik getekend ben door de patriarchale overheersing, maar dat vind ik niet. Ook begrijp ik het nut niet van een bijeenkomst van vrouwen die zich random maar inschrijven voor bv. een rode tent. Wat hebben we aan dit soort sisterhood, die gecreëerd is op het idee dat we ons als vrouwen moeten verenigen omdat er iets mis is met ons.

Wanneer ik echter samen zit met vriendinnen, terwijl onze mannen lekker samen een stapje zijn gaan zetten, voel ik wel het belang van ‘sisterhood’. Het belang om even bij andere vrouwen je verhaal te kunnen doen, even te genieten van elkaars gezelschap. Maar wat voor mij vooral belangrijk is, is de klik die je voelt als je bij elkaar bent. Het begrip over je verhaal en je situatie. Dat gevoel kan ik ook hebben met mannen, al is de klik er wel veel sneller tussen vrouwen.

Sisterhood heeft voor mij dus zeker een diepere betekenis en ik geloof dat vrouwen daar veel aan kunnen hebben. Alleen geloof ik dat je de vrouwen rondom jou gevoelsmatig moet weten te kiezen en niet at random naar een vrouwencirkel gaan. Al kan dat vast een mooie opstap zijn naar vriendschappen met die diepgang.

Misschien moet ik toch maar eens een rode tent binnen gaan om het echt helemaal te begrijpen…

7 Replies to “Sisterhood”

 1. Leuk stuk om te lezen! Net wat je zegt ondanks dat al die vrouwen activiteiten ons ook niet zo gauw trekken, maakt het inderdaad toch wel nieuwsgierig naar wat zich allemaal nu afspeelt in zo´n rode tent. Het lijkt toch een bijzondere ervaring op zich om zo samen die verbondenheid van het vrouw zijn te kunnen ervaren, zonder dat je deze of gene werkelijk kent.

  1. Ik stel me echter wel vragen over die verbondenheid. Daarom zou ik er dus wel eens naartoe gaan. Om te kijken of die verbondenheid er werkelijk is. En als het zo is, dan is dat er weer een mooie ervaring bij hè!

 2. Ohh zo denk ik over. Ik vind dat er vooral veel dingen worden wijsgemaakt en dat we wel eens wat beter mogen kijken naar het echte leven buiten zo’n tent. En dat wijsmaken.. ach een goede verkooptruc als je het mij vraagt. Iemand iets aanpraten. Ligt wel aan naar welke tent je gaat denk ik trouwens. Sommigen hebben het over hele algemene onderwerpen. Maar dat Sisterhood? Totdat ze elkaar in de haren vliegen ja. 😉

  1. Het zal zeker van tent tot tent afhangen. Maar die trend van ‘alles onder vrouwen, want vrouwelijke energie is veel fijner’ daar heb ik altijd al moeilijkheden mee gehad. Ik snap niet goed waarom mannen en vrouwen niet samen kunnen zitten. We zijn allen mensen en hoe je het ook draait of keert, soms begrijpen vrouwen elkaar zelfs niet.
   Verkoopstrucs? Ja, vast wel!

 3. Ik heb hier dus helemaal niets mee, net wat jij zegt, random en dan maar hopen dat er een klik is, zo ben ik weleens naar een heksencafé gegaan en wat mij opviel, de meesten komen er dan al jaren en jaren, en hebben al connecties onder elkaar, kom jij als nieuw, is er amper aandacht voor jou of andere nieuwe mensen, en dan is het de nieuwen die op elkaar zijn aangewezen, tot niet… dus nee, wat je zegt, ik doe het wel met de vrouwen om mij heen die ik gewoon tegen kom of al ken en dat is meer sisterhood dan random naar zoiets te gaan, vanuit ervaring durf ik dit te zeggen.

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Wat mij bezig houdt #2My Profile

 4. Leuk om jou te lezen over Rode Tenten. Ik ga komende tijd aan de slag met het opzetten van een Rode Tent in mijn dorp. Het gaat er voor mij om dat ik daar dingen kan doen en bespreken die ik niet als vanzelf met (al) mijn vriendinnen (of vrienden) kan bespreken.
  ‘Every friend represents a world within us’ en dat geldt bij mij ook voor sisterhood …

  1. Ik ben heel benieuwd hoe dat er bij jou dan uit gaat zien. Over welke onderwerpen zouden jullie het dan bijvoorbeeld hebben? Ik ben namelijk wel heel nieuwsgierig naar de Rode Tent, maar ik kan mij er helemaal niet bij voorstellen welke meerwaarde het zou hebben namelijk…

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.