Enthousiast zie ik mensen twitteren en bloggen over hoe goedkoop ze kleren hebben kunnen scoren. Bij de Hema twee vestjes voor maar twaalf euro en bij de Primark zagen ze een tuinbroek voor vijftien euro. Waarom zou je dan tachtig euro gaan betalen voor dezelfde broek? Maar weten mensen ook welk leed er achter kleren verborgen zit? Hoe zit dat nu met Schone Kleren?

Noot aan de lezer: ik besef heel goed dat kleren kopen betrekkelijk duur is en dat prijs ook geen aanwijzer is van de eerlijkheid waarmee kleren gemaakt worden. Maar als ik een goedkope prijs aan een etiket zie hangen dan denk ik toch al twee keer na voor ik het koop.

Menselijk leed

Onze kleren worden in veel gevallen niet op een eerlijke wijze geproduceerd. Kledingwinkels zijn er niet transparant over, omdat ze de stoffen halen van fabrikanten die niet transparant zijn over hun stoffen. De realiteit is echter wel dat het overgrote deel van onze kleren gemaakt is in lage loonlanden waar volwassenen en vaak ook kinderen tewerk gesteld worden tegen schandalig lage lonen.

In die landen is het vaak niet toegestaan om vakbonden op te richten, protesten te organiseren en staan er voor jouw job nog minstens tien andere kandidaten aan de poort te wachten om over te nemen. Voor de mensen in deze omstandigheden is het dus geen eenvoudige zaak om in opstand te komen tegen de armzalige omstandigheden waar deze mensen in werken.

Lage lonen is daarnaast ook niet het enige waar deze mensen mee te maken krijgen. De gebouwen waarin ze werken zijn onveilig, hun vakbondsleiders worden in de gevangenis gegooid, de vrouwen worden slachtoffer van seksueel geweld en de producten waarmee ze werken leidden gegarandeerd tot gezondheidsproblemen.

Meer informatie vind je ook op de website van de Schone Kleren Campagne

schone kleren

Dierenleed

Wanneer je kleren van wol of leer zijn gemaakt dan heeft er gegarandeerd een dier voor geleden. Ik deel hier liever geen filmpjes waarop de gruwelen van het schaapscheren, het martelen van konijnen voor angorawol of dergelijke te zien zijn, maar je zal niet lang moeten zoeken om ze te vinden. Als je denkt dat je gerust een wollen trui kan dragen omdat er geen dier voor heeft geleden dan denk je verkeerd.

Ook in andere sectoren worden dieren ingezet als goedkope dwangarbeiders. Ze werken in vreselijke omstandigheden, maar worden vaak ook niet goed verzorgd, krijgen weinig eten en drinken. Feitelijk is hun levenssituatie niet zo verschillende van de menselijke arbeiders die worden ingezet. Protesteren zit er voor hen ook niet in.

Het milieu

Belangrijke factor is daarnaast voor mij de belasting van het milieu voor de productie van onze kledij. Katoen is ongelofelijk vervuilend, veel synthetische stoffen leggen een heuse beslag op onze leefomgeving, kleur- en bewerkingsstoffen worden zwaar onderschat. Als de mensen die met deze stoffen werken lijden onder de negatieve gevolgen ervan, dan zal dat voor ons leefmilieu niet veel beter zijn.

Niet alleen dieren sterven daardoor massaal, maar ook wij krijgen deze stoffen uiteindelijk op de een of de andere manier binnen. Het watertekort zal ons op korte of lange termijn ook parten beginnen spelen. Het is dus ook voor onszelf belangrijk om op te letten welke kleren je koopt.

Mijn troubles

Het probleem waar ik nu mee worstel, is dat ik jaren lang kleren heb gekocht in gewone kledingswinkels. Biologisch katoen van de C&A zou wel ok zijn, dacht ik. Jammer genoeg niet helemaal waar, de arbeidsomstandigheden waarin deze kledij wordt gemaakt zijn nog altijd niet ok. Maar ik heb niet meteen een idee waar ik dan wel nieuwe schoenen, jeans en shirtjes kan scoren. Ik zal dus echt op zoek moeten gaan naar welke merken en shops eerlijke kleren verkoopt.

Op de website van de Schone Kleren Campagne kwam ik al wat informatie tegen. Maar ook de melding dat er momenteel weinig tot geen kleren op de markt zijn die aan al mijn eisen voldoen, kwam ik tegen. En dat is eigenlijk best teleurstellend. Ik ben vast en zeker niet de enige die graag Schone Kleren heeft, op alle vlak!

Denk jij na over welke kleding je koopt? Tips voor schone kleren zijn altijd welkom in de reacties!

12 Replies to “Shoppingtroubles, ik wil Schone Kleren!”

 1. Met gewoon echt geen geld voor dure kleding, koop ik het liefst tweedehands. Bij de kringloopwinkel bijvoorbeeld. Dat gaat lang niet altijd, en ja, ook bij mij komen er dus wel eens broeken, shirts etc. in van goedkope ketens – wat ‘gelukkig’ niet per definitie slechter is dan dure ‘gewone’ merkkleding, want daarbij betaal je nog steeds voor het merk, niet voor betere kwaliteit. Dus een merk-spijkerbroek was net zo slecht geweest als mijn MissEtam-spijkerbroek.

  Dan nog lees ik graag mee in de reacties. Ik wil namelijk ook wel eens sparen voor echt goede kleding, maar als ik twee keer weekgeld uitgeef aan een broek wil ik niet dat er alsnog mensen en/of dieren voor geleden hebben eigenlijk.
  Jantine onlangs geplaatst…#WijoverdrijvennietMy Profile

 2. Ik denk er zeker over na, maar ik moet toegeven dat de arbeidsomstandigheden het enige aspect is dat ik in overweging neem. En daarvoor heb ik alleszins nog geen oplossing gevonden. Ik vond het een beetje ontnuchterend en méér dan schandalig wat er in het nieuws kwam over United Colors of Benetton. Ik wil graag meer geld betalen als ik daarmee een eerlijker loon betaal, niet als ik enkel een merk naam koop…
  LiseD onlangs geplaatst…“Good job.” Over Whiplash & dromenMy Profile

  1. Erg onlogisch is het niet dat we in eerste instantie naar de arbeidsomstandigheden kijken. Maar het is al erg dat je daarvoor zelfs geen alternatief hebt! Veel betalen voor kleding duidt ook niet altijd op betere arbeidsomstandigheden. Het is zelfs zo dat een winkel als H&M meer inspanning doet dan veel merkkledij…

 3. Het is eigenlijk erg hé, ik probeer er ook vaak op te letten en ga nooit met een goed gevoel de H&M binnen. Gelukkig koop ik zelden nieuwe kleding. Onlangs kocht ik hier in een winkeltje een t-shirt dat van bamboo en biologisch katoen gemaakt is. Het is een winkel die zich inzet voor de ocean, Clean Ocean Project. Maar daar ben je natuurlijk niet veel mee, al wil ik gerust iets meebrengen als ik naar België kom.

  Ik wil ook alleen nog maar eerlijke kledij kopen en daarom vind ik tweedehandskledij ook een optie.

  1. Tweedehands is daarbij zeker geen slecht idee. Ik vind het wel soms moeilijk om daar ook echt mijn gading in te vinden. En eigenlijk ben ik niet op de hoogte of er veel tweedehandswinkels hier in de buurt zitten naast het kringloopcentrum…

 4. Ik ben het met je eens, maar het moet ook kunnen, ik zit in de bijstand bijvoorbeeld, en kan dus gewoonweg niet de prijzen betalen voor de schone kleding, hoe graag ik dat ook zou willen. En zolang dit ook bestaat, crisis, zullen mensen grijpen naar wat goedkoop is zoals een Primark, dat is ook hun succes ondanks het leed wat erachter zit. Ik sta er wel degelijk bij stil, maar als mijn bankrekening zegt, dat ik nog maar 30 euro heb en toch nieuwe kleding nodig heb? Ja, dan is het niet anders, mijn andere trouble is namelijk, dat ik een maatje meer heb ook nog.

  En dus niet reguliere tweede hands winkels in kan gaan, ik probeer het zeker wel, maar ook dan, waar komt het vandaan… dat is misschien nog meer dubieus bij tijd en wijle.
  Morgaine onlangs geplaatst…Voor de oude garde van mijn blog op web-logMy Profile

  1. Ik begrijp jouw punt. Ik zit niet in jouw situatie, maar heb als kind wel de andere kant gezien. Het probleem dat ik daar ook zie is dat kledij behoorlijk duur is. Maar het gaat gewoon niet naar de juiste persoon. Voor mij is het systeem gewoon inherent verkeerd en niet de mensen die moeilijkheden hebben om de keuzes te maken die ze willen maken (door beperkingen allerlei)

 5. Ik koop zelden kleren. Als ik iets koop, dan is het kringloopwinkel of uit een Fair Trade klerenwinkel of ecowinkel. In Gent en Leuven heb je er een paar. Het kost dan inderdaad meer geld, maar als je maar 1 keer per jaar kledij koopt, vind ik dit niet zo duur.
  Katrien onlangs geplaatst…Ch ch ch changesMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.