Wie al bij ons op bezoek is geweest, zal bovenstaande lamp zeker herkennen. Het is een pronkstuk waar we geen afscheid van kunnen nemen, omdat ze qua stijl zo bij ons huis past. Heel wat mensen zijn hier echter al tegen de lamp gelopen, letterlijk, omdat ze boven onze salon en eigenlijk net iets te laag hangt. In ons vorige huis, dat we huurden, wilden we in eerste instantie geen dure lampen hangen. Toen we tijdens het winkelen dit exemplaar tegen kwamen, konden we haar echt niet laten liggen. Nu is ze dus mee verhuisd naar onze nieuwe thuis.

Niet zomaar een lamp

Bij ons waren lampen een van de laatste dingen waar we aan dachten bij de renovatie van ons huis. Nochtans is dit echt de finishing touch in je interieur. Dat merkten we meteen toen we bezig waren met de afwerking. Deze ene luchter konden wij mee verhuizen van ons huurhuisje, maar verder hadden we geen lampen.

In onze keuken pasten we daar meteen een mouw aan. In het plafond – dat uit gipsplaat bestaat – installeerden we spots die meteen bijdroegen aan de meer industriële stijl die we toevoegden als kleine ‘twist’ in de landelijke stijl van ons huis. De spots zorgen voor een cleane look en zijn vooral heel handig, omdat op die manier op verschillende plaatsen in onze keuken een lichtpunt is. Geen plaatsen waar ik op een donkere winterdag minder licht heb. Voor deze spots kozen wij voor LED-verlichting.

lamp keuken

LED-verlichting is even sterk als de klassieke gloeilamp, maar is een stuk efficiënter. Een LED-lamp zet de elektrische energie namelijk meteen om in licht, zonder verlies van energie, want de warmteproductie is gering. Dat is natuurlijk een groot voordeel voor de portemonnee. Daarnaast is LED-verlichting hierdoor ook een pak duurzamer dan bijvoorbeeld een spaarlamp. Er zitten geen schadelijke stoffen, zoals kwik of metalen, in de lamp. Dankzij hun langere levensduur moeten ze minder snel vervangen worden (= minder afval) en ze zijn volledig recycleerbaar. Dankzij hun schokbestendigheid moeten ze sowieso al minder snel vervangen worden dan de klassieke lampen. Nog een leuk detail is dat LED-verlichting uiterst geschikt is als sfeerverlichting en voor andere verlichtingseffecten. Door een speciale techniek waarbij drie kleuren gecombineerd worden in de behuizing is er een heel kleurenspectrum aan mogelijkheden. LED’s kunnen ook worden geprogrammeerd en zijn richtbaar waardoor de kleurintensiteit en -mengeling kan worden aangepast.

Met LED-verlichting kan je dus de perfecte sfeer die je in je hoofd had creëren in huis. Ook in onze andere verlichting zitten ondertussen LED-lampen, want deze kan je verkrijgen in ontzettend veel vormen en kleuren.

Tijd voor iets nieuws

Even terug naar die lamp boven onze salon. Wij hadden niet zo goed nagedacht over onze verlichting in de woonkamer. De luchter die boven onze salon hangt komt niet zo goed uit, dus hebben we besloten om de haar een andere plaats te geven. Ze zou boven onze eettafel komen, waar ze minder kopstoten van ons bezoek zou ontvangen. Zo ontstaat er natuurlijk een lege plek. Ook op andere plaatsen in ons huis ontbreken na drie jaar nog steeds lampen. We zijn gewoon de ideale lamp voor die plaats nog niet tegen gekomen.

Intussen ben ik even gaan grasduinen en zo kwam ik op de webshop van Lampen24 terecht. Deze webshop heeft een heel ruim aanbod, zowel voor binnenverlichting als voor buitenverlichting. Je kan er de zoektocht naar een nieuwe lamp makkelijk organiseren, aangezien je in het aanbod zowel kan selecteren op ruimte, soort lamp als op stijl. Vooral die laatste vind ik heel interessant, want een lamp moet vooral een finish touch zijn in je interieur en daar dus ook in passen. Wij kozen voor een combinatie van landelijk en industrieel. Beide stijlen zijn terug te vinden in de webwinkel en dus kon ik even lekker wegdromen.

plafondlamp
Bron: webwinkel Lampen24

Deze rustieke pendellamp bijvoorbeeld lijkt me een interessante keuze om de ruimte goed te verlichten en toch niet voor te sterk licht te gaan. Ook deze hanglamp ziet er geweldig uit om verder te gaan in het landelijke thema in ons huis. Beide zijn natuurlijk wel hanglampen en daar kan ik dan weer mijn bedenkingen bij maken, aangezien ze misschien te laag komen om handig te zijn in onze salon. Dan maar even kijken naar plafondlampen die ook voor indirect licht zorgen in huis. Ook daar kan ik wel mijn smaak vinden en even lekker wegdromen bij de nieuwe sfeer die deze in onze huiskamer zouden creëren. Als ik er echt niet uitkom, heeft Lampen24 ook een handige advieslijn.

Luchter, spot en andere lampen

Deze keer wil ik dus wel goed nadenken over de keuze van de verlichting in onze woonkamer. Daarom ging ik op zoek naar een aantal handige tips en tricks.

Bij het kiezen van je verlichting is het interessant om aandacht te besteden aan een aantal punten. Welke soort thuis wil jij creëren? Wat is voor jou belangrijk om je thuis te voelen? Welke functie moet het licht dat je gebruikt hebben?

Wil je bijvoorbeeld een gezellig en sfeervol huis dan is het interessant om eens na te denken over indirecte verlichting. Bij indirecte verlichting wordt gebruik gemaakt van de omgeving om de ruimte te verlichten. Wandlampen, vloerlampen en spotjes in het plafond zijn ideaal om indirecte verlichting te creëren en daarmee ook een sfeervolle thuis.

kaarsen

Lees je graag een boek na een stressvolle dag? Dan zal je veel meer nood hebben aan direct licht. Je zal misschien ook niet altijd op dezelfde plaats zitten in je woonkamer. Verplaatsbare armaturen zijn daarbij een goed plan. Denk hierbij aan stalampen, zowel kleine als grote kunnen hierbij helpen.

In je eetkamer zal je waarschijnlijk wat meer licht willen en een ruimere lichtbundel nodig hebben om je hele tafel te verlichten. Daarbij is een luchter een goede keuze. Deze geven vaak meer licht en verspreiden het licht ook over een ruimer oppervlak.

Voor je de verlichting in je huis gaat kiezen is het interessant om over dit alles eens na te denken en te kiezen voor verschillende verlichtingstypes:

✨ Algemene verlichting kan gebruikt worden om de woonkamer aangenaam te verlichten en ‘te zien wat je doet’. Ze is aangesloten op de hoofdschakelaar en bestaat meestal uit plafondlampen.

✨ Taakverlichting zorgt ervoor dat je bepaalde taken, zoals lezen of aan de computer werken op een comfortabele manier kan uitvoeren. Hierbij zijn verplaatsbare lampen interessant, omdat je de taken dan overal kan uitvoeren indien nodig.

✨ Sfeerverlichting is bedoeld om, zoals het woord al zegt, sfeer te creëren in huis. Kaarsen kunnen hierbij de lichtbron zijn, maar je kan ook kiezen voor kleine lichtpunten met indirect licht.

Welke verlichting koos jij om van je huis een thuis te maken?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lampen24.

4 Replies to “Sfeervolle lampen, de finishing touch in je interieur”

  1. Wij hebben een aantal spots in huis die we kunnen dimmen. Dat zorgt al direct voor meer sfeer. Maar een drama wanneer een van de lampjes vervangen moet worden haha. Voor aan de eettafel hebben we gekozen voor een opvallende lamp. Zo is het direct ook een soort kunstwerk dat hangt. Het heeft wel even geduurd voor we daar tegenaan liepen. Ik ben overigens nog niet helemaal tevreden over onze verlichting. Ik zou graag nog wat “sier” verlichting rond de kast / planken willen hebben. Geeft net wat meer sfeer.
    Deborah onlangs geplaatst…Eerste vaart…My Profile

    1. Oh ja, dimbaar licht is ook handig. Je kan het zo aanpassen aan wat je aan het doen bent. En als het gedimd is, geeft het zeker al meer sfeer! Met die lampjes vervangen heb ik geen ervaring, omdat ik geen dimbaar licht heb 😛
      Van die kleine lichtjes rond kasten vind ik ook mooi. We hebben daarvoor gekozen in onze kleerkast en ik ben toch tevreden als ik ’s morgens kleren in mijn kast moet gaan zoeken!

  2. Wij hebben hier veel sfeerlicht gehangen voor gezellige avonden. Om te lezen zal het iets te donker zijn, ik zal mij nog een klein gemakkelijk leeslampje moeten aanschaffen 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.