Op sommige dagen overvalt mij dat gevoel. Het gevoel alsof ik de verantwoordelijkheid draag over alles wat er mis loopt op wereld. Oké, dat is een beetje overdreven, maar wel heb ik het gevoel alsof ik de schuld draag over alles wat er mis gaat in mijn directe omgeving: op mijn werk, in mijn relatie, tussen vrienden.

Op zo’n dagen heb ik ook nog eens het idee dat er dingen mis gaan, terwijl ze helemaal niet mis gaan. Dan krijg ik bijvoorbeeld een uitnodiging binnen voor een overleg. ‘Stand van zaken’ staat er in de titel. Meteen gaan de radartjes in mijn hoofd aan het werk: “Oh neen, waar zal het over gaan?” “Ik heb toch zeker alles gedaan wat ik moest doen?” “Ben ik iets vergeten te doen of op te volgen?” “Weet ik wel over alles de dingen die ik moet weten?”

Rationeel gezien weet ik ook wel dat overleg en stand van zaken niet meteen willen zeggen dat er iets mis is, maar ik wil ten allen tijde ervoor zorgen dat ik niet betrapt kan worden op een fout. Dus voel ik me ook meteen verantwoordelijk voor de fouten die een ander maakt.

Gisteren had mijn collega een fout in de planning gemaakt. Haar diensthoofd werd kwaad en vroeg zich af hoe het kon dat dat mis was gelopen. Het eerste half uur ben ik daar nogal ondersteboven van geweest…

Misschien wordt het eens tijd voor mij om die dingen van mij af te leren zetten i.p.v. ze de hele dag met me mee te dragen!

2 Replies to “Schuld”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.