Afgelopen nacht was het Al Hallow’s Eve, of Samhain zoals met in het Gaelic zegt (spreek uit als: Soween, Sowin). Het is de nacht waarop de sluiers tussen de werelden dun zijn zodat de overledenen van het afgelopen jaar de oversteek kunnen maken naar de andere wereld. Daarom staat deze dag al eeuwen in het teken van onze voorouders en de mensen die niet meer bij ons zijn. We herdenken en eren hen, ook al heeft de Christelijke Kerk 1 november de dag van de heiligen gemaakt. Vandaag zal je mensen massaal naar het kerkhof zien trekken om op het graf van hun dierbare overledenen chrysanten of andere bloemen achter te laten. Men herdenkt hen, rouwt om hen om daarna weer met het leven verder te gaan. Aangezien de sluiers dun zijn op Samhain is het ook het ideale moment om aan divinatie te doen. Het is voor ‘heksen’ ook het begin van het nieuwe jaar, een nieuw jaarwiel dat gaat draaien. Voor mij persoonlijk, is het vooral de start van een periode van bezinning waarbij de sluiers tot aan Yule dun blijven en boodschappen van de voorouders ons kunnen bereiken en onze boodschappen hen. Een van mijn eigen persoonlijke gebruiken is het plaatsen van een kaars voor het raam. De kaars brandt elke keer we thuis zijn en is er om de zielen die het afgelopen jaar hun stoffelijk ik hebben achter gelaten naar de andere wereld te leiden. Het is ook een manier om zij die al zijn over gegaan te laten weten dat er nog aan hen gedacht wordt, dat zij nog steeds deel uitmaken van mijn leven en in mijn hart verder leven.

As the veils grow thin, The wind gets bleak, The deceased arise to travel to the other side.

Remember the lost that we hold dear, Honor the Ancestors for the wisdom we receive. Celebrate and get ready for this new year. Dance around the fire and join the feast! Blessed Samhain!

10593028_294628827411554_4225524803441142892_n

3 Replies to “Samhain”

  1. Dat is zeker gelukt Jonas! Het was geweldig en intens 🙂

    Regina, dit maakt deel uit van mijn geloof. Er zijn wel meer mensen die kaarsen branden aan het raam 🙂 Denk maar eens aan je voorouders de volgende keer als je ze aansteekt!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.