Ik en mijn Lief zijn geen grote reizigers, maar we houden er wel van om een keer per jaar er even tussenuit te gaan. De eerste jaren van onze relatie waren dat kleine weekendjes die we onder ons tweetjes deden. Maar toen we al een tijdje samen woonden, ontstond tijdens een van onze reizen het idee om eens samen met een ander koppel of met vrienden op reis te gaan. Het was een idee dat niet meteen voet aan de grond kreeg, omdat veel van onze vrienden op andere momenten verlof hadden dan wij. Daarnaast was ik altijd een beetje terughoudend om bepaalde mensen mee te vragen, aangezien ze een heel andere stijl van reizen hadden dan wij.

Uiteindelijk gingen we een eerste keer met andere mensen op reis vorig jaar toen ik zwanger was. Mijn schoonouders gingen mee, samen met vrienden van hen. Mijn Lief wou uit nostalgie nog eens met zijn ouders naar het familiehotel waar hij als kind zo vaak was geweest. Eerlijk gezegd heb ik me doodgeërgerd. Niet omdat die mensen vervelend waren, maar omdat ik mijn vakantie op een heel andere manier wilde doorbrengen. Samen ontbijten vonden ze belangrijk, maar zij waren altijd veel vroeger wakker dan wij. ’s Avonds aten ze graag samen, maar zij vonden uitgebreid tafelen heerlijk, terwijl ik wel eens gewoon wilde eten om daarna met een boek in bed te gaan hangen. Dat ik zwanger was, speelde natuurlijk ook een rol. Elke geur en veel smaken zorgden ervoor dat ik me misselijk voelde. Toevallig moest de meest vreselijke week van mijn zwangerschap ook samen vallen met onze vakantie.

Diezelfde zomer stelden onze buurtjes – en heel goede vrienden – voor om in het najaar samen eens een weekendje weg te gaan. Daar hadden we wel zin in. Bij onze buren hebben we altijd al het gevoel gehad dat we heerlijk onszelf kunnen zijn. Aangezien het altijd moeilijk is om ’s avonds daar weer te vertrekken, zegt dat ook genoeg over hoe goed de klik zit. Over de vakantiebestemming hadden we geen idee, maar we zaten meteen op dezelfde lijn wat betreft het soort vakantie. We kozen een huisje in de natuur, waar we zelf konden koken, de hondjes mee konden en er ruimte was voor hun dochtertje en veel wandelingen.

verbinden

Het was een voorteken, want zodra we aankwamen in het huisje merkten we dat we op dezelfde lijn zaten. We hadden soort van dezelfde rituelen als je ergens aankomt. Er was veel overeenstemming over de taken, hoe net het moest blijven in onze vakantiewoning, wat we zouden eten, etc. Kort gezegd: alles leek vanzelf te lopen. Zonder al te veel overleg werd er gekookt, afgewassen en opgeruimd. We kozen samen wandelingen, hingen al eens in de zetel met een boek en gesprekken ontstonden zonder enige druk. Stilte was uiteindelijk een van de dingen die voor mij de doorslag gaf om dit nog eens over te doen. Als je gewoon in stilte bij elkaar kan zitten zonder een woord te zeggen, zonder je oncomfortabel te voelen, dan zit het goed!

Dit najaar gingen we niet gewoon een weekendje samen weg, maar trokken we meteen een hele week samen richting Normandië. Het was een gok. Vorig jaar was het weekend zo perfect vanzelf gelopen dat we het er dit jaar op wilden wagen om eens een volledige week met elkaar op stap te gaan. Als je een week in hetzelfde huis woont dan leer je elkaar echt goed kennen. Vooral ik en mijn Lief, want wij houden ons al niet in bij een avondje stappen, laat staan als je een week met ons op vakantie bent.

Waren er die week onenigheden? Die waren er. De een had al eens andere plannen die dag dan de ander. Een rustige dag wordt niet door iedereen op dezelfde manier geïnterpreteerd. Een fijne wandeling was voor onze mannen al vaker eens genieten van al het moois om je heen en fotograferen. Ergernissen waren er dus ook wel eens. Ze kwamen ter sprake en werden vergeten.

Maar al die kleine dingetjes vallen in het niet bij ongestoord in huilen kunnen uitbarsten, zomaar zonder reden. Ze vallen in het niet bij diepzinnige nachtelijke gesprekken. Of bij de schaterlach van een dierbare wanneer je weer eens iets geks zegt. Ze worden zo vergeten wanneer een heerlijke pannenkoek, een dampende kop chocolademelk of een met liefde bereidde schotel op tafel komt te staan. Als je samen weer genoten hebt van een prachtige wandeling, elkaar een dikke knuffel geeft, moet lachen om de gekke kuren van je kinderen.

Als je de mensen hebt gevonden met wie je een klik hebt en waarbij de dingen vanzelf lijken te lopen, dan is het geweldig om samen op reis te gaan. Een nieuwe traditie is hier alvast in de maak!

4 Replies to “Samen op reis, ja gezellig!”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.