Het tweede trimester van mijn zwangerschap vordert gestaag. Over een paar weken is twee derde alweer voorbij! Hoewel zwanger zijn een heel speciale ervaring is, is het ook niet altijd rozengeur en maneschijn. De laatste weken verliep alles vrij vlot, maar stilaan begint mijn lichaam zijn grenzen aan te geven. En daar loop ik dan keihard tegenaan…

Zwanger zijn vergt wat

Soms onderschatten we het, soms overschatten we het, maar een zwangerschap vergt wat van je lichaam en je fysieke conditie. Een zwangerschap is bij iedereen anders en wat het van je lichaam vergt dus ook. Hoewel ik wat langer last heb gehad van ochtendmisselijkheid en mijn pds soms parten speelt, mag ik over mijn algemene conditie niet klagen. Begin deze maand wandelde ik nog een achttal kilometer, ik ga nog dagelijks met de fiets naar het werk en ook de ochtendwandelingen met de honden schieten er niet bij in. Mijn sociale activiteiten kan ik betrekkelijk goed volhouden, ook als het wat later wordt. Een overvolle agenda, zoals ik gewend ben, mag ik echter vergeten.

soep

Afgelopen weekend gingen er wat dingen anders dan gepland. We zaten net bij mijn schoonouders vrijdagavond toen er wat mis liep met de oma van mijn Lief. Hij en mijn schoonvader brachten haar naar het ziekenhuis en het werd heel wat later dan we voorzien hadden. De volgende dag was een loop- en vliegdagje om verschillende boodschappen te kunnen doen, waardoor al mijn huishoudelijke taken plots op zondag gedaan moesten worden. En daar knalde ik met mijn hoofd tegen de muur: ik kan het lichamelijk niet meer aan om het huis in een dag te poetsen, de strijk te doen, te koken en dan nog wat dingen tussendoor als de afwas en de was te doen.

Tijd voor rust en ruimte

Aangezien de taken bij ons thuis al vrij goed verdeeld zijn, vind ik het niet nodig om een deel van mijn taken weer door te geven aan mijn Lief. Maar ik heb duidelijk nood aan meer rust tussendoor en ruimte in mijn hoofd. Dus maak ik voor mezelf even een plan van aanpak!

volle agenda

Wanneer ik weer in een periode kom waarin het te druk wordt en ik moet aanpassen vind ik het altijd fijn om te beginnen met een prioriteitenlijstje te maken. De centrale vraag is dan: welke dingen vind ik belangrijk in mijn leven? Hoewel we allemaal wel een beetje centrale waarden hebben, veranderen onze prioriteiten toch gedurende ons leven. De levensfase waarin je zit, de dingen die rondom je gaande zijn, spelen daar een grote rol in. Ook de volgorde van die prioriteiten verandert. Zo kan je je vrienden op nummer één zetten tijdens je studies, maar komen ze op nummer twee wanneer je de liefde van je leven ontmoet. Mijn lijstje ziet er op dit moment zo uit:

  1. Ons gezinnetje
  2. Huishouden
  3. Sociale contacten
  4. Ontspannende activiteiten als bloggen, lezen, schrijven, wandelen, …

Het huishouden is voor mij op dit moment belangrijk omdat het rust in mijn hoofd geeft wanneer alles proper ligt en de dingen hun plaats hebben. Mijn eis ligt niet super hoog, maar een schoon huis is een blij huis (zoals mijn Lief vaak zegt). Om dat huishouden onder controle te houden, zodat het niet boven mijn hoofd uitstijgt, wil ik een oplijsting maken van huishoudelijke taken. Daarnaast wil ik ook een lijst met de activiteiten die voor mij ontspanning betekenen.

lijstje

Als laatste wil ik graag meer aandacht besteden aan de weekplanning. Sociale activiteiten en het huishouden kan ik grotendeels inplannen in mijn agenda, maar ik vind het belangrijk om daarbij ook ruimte te laten voor mijn eerste prioriteit. Dus genoeg witte vlakjes laten die ruimte voor ontspanning en improvisatie betekenen. Voor het huishouden ga ik van mijn lijstje gebruik maken. Elke week wil ik een aantal taken gedaan krijgen die ik in een to-do-lijst plaats. Elke dag wil ik een of twee taakjes van die lijst volbrengen om zo op het einde van de week overal gekleurde bolletjes te hebben. In plaats van alles op een moment in het weekend te doen, ga ik die zaken dus veel meer verdelen over de week.

Hoe plannen jullie het huishouden in en waar ligt bij jou dan de prioriteit? Tips en advies zijn meer dan welkom 🙂

4 Replies to “Rust en ruimte”

  1. Ik doe hetzelfde, maar via Wunderlist. Wel zo handig, want daar kan je een ‘herhaling’ insteken. Zoals elke week op een vast moment dweilen, of elke maand de ramen lappen (jawel, één keer per maand is méééér dan voldoende! 🙂 )

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.