Diner bij kaarslicht, samen een film kijken, onverwachts een bos bloemen toegestuurd krijgen, een kus in de regen, … Bij romantiek denken we aan zeemzoete taferelen en perfecte, bijna onbereikbare momenten. Ik ben een echte romanticus, maar wanneer ik het over romantiek heb, dan bedoel ik niet het zeemzoete, irrealistische beeld dat de meeste mensen hebben bij romantiek. Met romantiek heb ik het over rauwe gevoelens, intuïtie en subjectieve observaties. Misschien is het sentimenteel te noemen, misschien is het gewoon een andere visie op het leven.

Eind 18e, begin 19e eeuw ontwikkelde zich een nieuwe stroming/tijdsgeest die de naam ‘Romantiek’ zou dragen. De Romantiek was een reactie op de Verlichting waar rationaliteit, objectiviteit en vooruitgang centraal stonden. De Romantiek ging daar tegenin met haar hang naar het verleden, haar liefde voor emotie en intuïtie en haar fascinatie voor het mysterieuze, de duisternis en de mystiek rond leven en dood.

Emotie en intuïtie

De rede en rationaliteit zijn een vernauwing van het bewustzijn. We zijn meer dan hoofden op een stokje. We zijn emotionele wezens met gevoelens die niet te onderdrukken en soms zelfs niet te beheersen zijn. Bij het nemen van beslissingen is het niet enkel het hoofd dat ons verteld wat het beste voor onszelf is. Ook het hart, de intuïtie, speelt een grote rol.

Voor mij is mijn gevoelsleven niet alleen belangrijk bij mijn beslissingen, maar ook mijn grootste bron van inspiratie en creativiteit. Zonder mijn emoties, mijn intuïtie, zou mijn leven in mijn ogen saai en oninteressant zijn. Ik hou ervan om een duik te nemen in de donkere kant van het leven, om daarna ten volle te kunnen genieten van de mooie momenten. Ik onderdruk woede en verdriet liever niet, maar zoek er een uitweg voor. Regelmatig verdrink ik in mijn emoties en dat kan best heftig zijn. Voor mijn omgeving is het zelfs beangstigend. Maar het leven heeft mij geleerd dat ik altijd weer aan de kust aanbeland om heerlijk verder te gedijen in de zon.

romantiek

Natuur

Voor romantici staat de natuur in schril contrast met de stedelijke omgeving waarin de mens zich voortbeweegt. Voor mezelf is het niet zo’n tweedeling, maar ik kijk vol bewondering naar alles wat de natuur voor ons in petto heeft. Ik zoek graag rauwe plaatsen op, waar de natuur zijn gang heeft kunnen gaan. Ik verloor mijn hart in Ierland omdat daar nog die ruwe landschappen terug te vinden zijn. Ik verdwaal graag tussen de bomen, hou van uitwaaien aan de zee, verkies de open velden boven de stad en ben weg van bergen en dalen. Wanneer ik iets wil zeggen, druk ik het graag uit in vergelijkingen met de natuur. Met de natuur voel ik me verbonden, daar kan ik mezelf verliezen.

Wegdromen in het verleden

Romantici zijn geen grote voorstanders van vooruitgang. Ze hebben een hang naar het verleden, waar alles nog veel eenvoudiger was. Mijn interesse voor geschiedenis is groot, het verleden heeft een enorme charme en het is een mooie plaats om naartoe weg te dromen. Ik hoef het niet te herbeleven en het verleden hoeft niet terug te komen. Als kind en tiener had ik echter altijd het verlangen om terug te keren naar de tijden van Grieken en Romeinen, om de middeleeuwen mee te maken, om deel uit te maken van de historische romans die ik las.

Ik ben een romanticus. Mijn hart verlangt naar strandwandelingen in de regen, verdwijnen in mijn tranen, het leven leven, luid lachen, dansen door de storm, de mysteries doorgronden en verdwalen in het diepe woud. Daarbij is een diner bij kaarslicht maar een gewone dagdagelijkse belevenis.

7 Replies to “Romantiek”

 1. Ik kom even off topic vertellen dat ik je niet vergeten ben, maar ik moet nu echt al mijn aandacht en concentratie vestigen op mijn ‘verplichte’ traject van de gemeente. Mocht je niet weten waar ik het over heb, dat kun je lezen op mijn blog. Het mag, hoeft niet, maar dan weet je wel waarom ik er even niet ben zoals je gewend bent van mij.

  Het slurpt al mijn energie op en aankomende maandag start ik in het Ouderencentrum en ga ik 8 uur per week erbij werken dus werk ik vanaf volgende week 10 uur en dan nog mijn verplichte huiswerk en gesprekken op het stadhuis wekelijks en een huishouden.
  Ik weet even niet hoe het bloggen gaat verlopen, ik hoop binnenkort mijn nieuwe ritme te hebben gevonden en gewoon weer er te kunnen zijn.

  X
  PS, dank je wel dat jij wel trouw blijft komen en reageren, dat doet echt heel veel goed!
  Morgaine onlangs geplaatst…Nee zeggen getuigt van krachtMy Profile

  1. Ik vind het ontzettend lief van je dat je me dit toch komt melden. Ik wens je heel veel succes met je traject en hoop dat je er ook iets uithaalt, ondanks de verplichting!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.