Een huis renoveren kost tijd en geld, veel geld. In het proces van verbouwen kan je wel eens op de grenzen van het budget stuiten. En dan moeten er keuzes gemaakt worden. Ook bij ons was dat het geval. We hadden bij het opmaken van ons budgetplan al gezien dat bepaalde dingen nog niet mogelijk zouden zijn. Een daarvan was het vervangen van de oude vloeren. Op de bovenverdieping hadden de vorige eigenaars vinyl gelegd, maar die had zijn beste tijd gehad. Over de gehele benedenverdieping lagen tegels, maar deze waren op de oude manier gelegd: gewoon in de aarde dus. De vloer beneden uitbreken, betekende naast graafwerken ook dat we zouden moeten investeren in een onderlaag. Maar niet getreurd, er zijn een heleboel creatieve oplossingen om een oude vloer in een nieuw kleedje te steken. In dit artikel overloop ik vier opties die wij in overweging namen.

Optie 1: de ultradunne tegel

tegels

Liggen de tegels van je bestaande vloer niet los en zijn ze nog glad? Tegenwoordig bestaan er ultradunne tegels die je op de bestaande vloer kan lijmen. Ze staan bekend als de zogenaamde renovatietegels. Met deze tegels leg je niet meteen een dikke laag op je bestaande vloer en creëer je toch die typische look van een echte tegelvloer. Hoewel de kost van deze tegels hoger ligt dan de kost van een gewone tegel, spaar je hiermee wel de kost en de moeite van uitbreekwerk uit. Het leggen van dit soort tegels besteed je wel beter uit aan een vakman, tenzij je zelf een heel handige harry bent!

Optie 2: warme kurk

Kurk is waarschijnlijk de meest ecologische oplossing. Een kurktegel of klikkurk is isolerend, heeft een warme look en is bovendien geluiddempend. Loop je graag op blote voeten door het huis dan heb je met kurk nooit last van de kou. Bovendien is kurk met de jaren steeds kwalitatiever geworden. Ze zijn afgewerkt met een kraakvaste laag, de kans op vlekken is verkleind en ook de schadelijke stoffen zijn verdwenen uit het productieproces. Kurk heeft anderzijds ook een heel eigen uitzicht. You love it or you hate it!

Optie 3: trendy laminaat

laminaat

Een heel klassieke oplossing – en ook diegene die wij gebruikt hebben voor onze bovenverdieping – is het leggen van laminaat. Laminaat is verkrijgbaar in ontzettend veel kleuren en structuren. Je hoeft niet meer voor de klassieke houtlook te gaan. Wie graag een design in leisteen wil, zal zeker ook zijn gading vinden in dit aanbod. Laminaat is overigens ook verkrijgbaar in uitvoeringen voor verschillende ruimtes, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over vlekken of vochtigheid. Je investeert wel beter in een goede kwaliteit van laminaat zodat deze tegen een stootje kan. Want hoewel laminaat zeer eenvoudig zelf te leggen is, kan hij beter een tikje van de hamer verdragen.

Optie 4: onderhoudsvriendelijke vinyl

Het grootste voordeel van vinyl is zijn onderhoudsvriendelijkheid. Kindjes die plakkerige drankjes morsen? Honden die met hun modderpootjes je vloer decoreren? Bij vinyl krijg je alles makkelijk weg gepoetst. Hoewel de slijtage bij vinyl iets sneller zichtbaar is, is vinyl ook ongelofelijk veelzijdig. Je kan kiezen voor klikvinyl die legt als laminaat. De matten waarmee je grote oppervlakten aanpakt, zijn een tweede optie. De grootste keuze in design vind je nog altijd bij vinyl: hout, steen, blits metaal of een leuk detail? Vinyl heeft het allemaal!

Nog enkele aandachtspunten:

  • Ligt je bestaande vloer niet helemaal recht? Vergeet dan niet te egaliseren. In de meeste doe-het-zelf-zaken kan je egalisatie kopen die vrij snel droogt en een perfect resultaat geeft.
  • Vergeet niet om je deuren en drempels aan te passen. Bij houten deuren en schilderdeuren kan je met een eenvoudige figuurzaag een laagje weghalen zodat de deur weer perfect past.
  • De opties die hierboven vermeld zijn, zijn handig als je vloer nog in redelijk goede staat is. Een verzakte vloer kan je beter gewoon meteen vervangen. Ben je niet zeker? Aarzel dan niet om een vakman in te schakelen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Carpetright.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.