Op facebook verscheen een berichtje van Kosmos Uitgevers met de oproep of er vrijwilligers waren om het boek ‘Reizen voor wereldverbeteraars’ van Daniel Houghton te lezen. Duurzaamheid blijft een van mijn stokpaardjes. Reizen doe ik ook heel graag en minder dan ik eigenlijk zou willen. Het idee om duurzaam op reis te gaan, stond me wel aan, dus ik stelde me kandidaat.

Lees ook : Waarom Saar gaat voor groener leven

Ik was dan ook heel enthousiast toen het boek bij mij in de bus viel en ik het mocht recenseren. Zo snel als ik kon, begon ik met lezen. Deze recensie bleef echter even op zich wachten, omdat ik het moeilijk vond om hem te schrijven. Waarom? Dat lees je nu!

Waarover gaat ‘Reizen voor wereldverbeteraars’?

De ondertitel belooft een boek waarin Houghton uitlegt hoe je bewust en duurzaam op pad gaat. Ook de korte inhoud speculeert daarover:

In Reizen voor wereldverbeteraars laat Houghton zien hoe een vakantie met respect voor de aarde en voor andere culturen positieve effecten heeft. In dit boek staan zowel zijn eigen inzichten als inspirerend interviews met bevlogen reizigers als Laura Dekker en Richard Branson. Het is een pleidooi om duurzaam en bewust op reis te gaan, waarvan je mag genieten.

Korte inhoud ‘Reizen voor Wereldverbeteraars’

Houghton vertelt in dit boek inderdaad over zijn eigen reiservaringen. Deze verhalen worden afgewisseld met interviews die hij afnam van verschillende andere reizigers, voornamelijk bekende namen of mensen die vaak zakelijke reizen maken.

De inhoud komt echter niet helemaal overeen met wat de cover en de titel beloven…

Mijn leeservaring

Daniel Houghton is voormalig CEO van het bedrijf Lonely Planet en heeft dus kennis van zaken wat reizen betreft. Als CEO reisde hij de hele wereld af en kwam op plaatsen waar weinigen van kunnen dromen. Reizen heeft zijn blik verruimt, zegt hij en je hoeft je er niet voor te schamen dat je op reis gaat. Want reizen kan ook een manier zijn om de wereld te verbeteren! Met dit boek wil hij dat bewijzen.

In de zoektocht naar een duurzaam leven is een van mijn struikelblokken reizen wel. Zodra je je verder wilt verplaatsen dan je eigen landje laat je eigenlijk een enorme voetafdruk achter. Ook heeft jouw aanwezigheid in een ander land telkens weer een beetje invloed op dat land, om nog niet te spreken over de kost van de hotels en resorts die voor reizigers gebouwd worden.

Lees ook ‘Duurzaam op reis naar Duitsland – mijn tips

Daniel Houghtons boek sprak me dus meteen aan, omwille van de titel ‘reizen voor wereldverbeteraars’. De ondertitel beloofde een boek over duurzaam op pad gaan. Ook de cover is prachtig vorm gegeven en doet je meteen zin krijgen om in het boek te beginnen.

Jammer genoeg dekt de titel de lading helemaal niet. Houghton lijkt met dit boek ten eerste vooral te focussen op zijn eigen carrière, en ten tweede de rich and famous nogmaals in de spotlights te willen zetten. Doorheen het boek vertelt hij hoe hij bij Lonely Planet terecht kwam, hoe zijn carrière als CEO evolueerde en hoe reizen een belangrijk aspect van zijn zakelijke leven werd. De hoofdstukken over zijn eigen tijd bij Lonely Planet worden afgewisseld door interviews met mensen die in de reissector werken of voor hun werk veel reizen. Een aantal voorbeelden zijn: Richard Branson, Charlie Clifford, Fred Dixon, Kevan Chandler, … Deze interviews lezen wel vlot, maar omdat het ook echt in interview stijl is weergeven, voelt dit doorheen het boek vrij gekunsteld aan. Alsof Houghton een vragenlijst stuurde naar mensen en de antwoorden dan gewoon copy-paste in zijn boek.

De grootste domper was dat over duurzaamheid er in dit boek weinig tot niet gepraat wordt. Als het er al over gaat, dan zijn er een aantal mensen die een project hebben rond duurzamer reizen (maar echt bijzonder zijn die projecten niet). Ook wordt er een aantal keer gedurende het boek vermeld hoe reizen je blik verruimt, maar verder dan dat gaat het niet. Mijn verwachtingen werden dus totaal niet ingelost qua tips over duurzaam reizen. Ik had mijn hoop dan nog gezet op de lijst met reistips op het einde van het boek, maar daar staan de meest gangbare tips die je overal op het internet kan vinden wanneer het over reizen in het algemeen gaat. Het duurzaamheidsgehalte is dus nul…

Wel vond ik dit boek vlot leesbaar door de korte hoofdstukken. De schrijfstijl is niet slecht en het was wel amusant om de verhalen van de verschillende reizigers te lezen. Ik zou het boek echter niet aanraden aan mensen in mijn vriendenkring, zelfs niet aan die-hard-reizigers.

Eindoordeel

Waardering: 2 uit 5.

Reizen voor Wereldverbeteraars heeft mijn verwachtingen niet kunnen inlossen. Het boek ging niet over duurzaam reizen. Het bevatte ook totaal geen tips. De vlotte leesbaarheid van het boek en de fijne cover maakten wel iets goed, waardoor ik het boek niet helemaal tegen mijn zin heb uitgelezen. Een aanrader is het voor mij echter niet.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.