Gisteren hoorde ik het nieuws van het overlijden van een wiccazuster. Ook al kende ik haar niet zo persoonlijk, het raakt je toch, of je dat nu wilt of niet. Eenmaal het goed tot me was doorgedrongen wie zij was, besloot ik om de stilte op te zoeken. Maar heel eenvoudig was dat niet!

radio-tuning-1094

De radio ging uit…

Normaal speelt bij ons in huis altijd de radio. Het is een onbewust proces. Wanneer we opstaan, drukken we meteen op de powerknop van de hifiketen. Tijdens de week staat de zender altijd op Radio 1, omdat het een zender is waar kwalitatieve programma’s op komen. Je blijft up-to-date wat betreft het nieuws en krijgt er nog wat verdieping bij. Wij volgen nooit de nieuwsuitzendingen op televisie, een mens moet dus wat.

Wanneer de radio uit gaat, doe ik dat echter heel bewust. Ik besluit dat ik even nood heb aan stilte, even weg van het wereldnieuws en de beslommeringen van andere mensen. En ook muziek moet je gewoon even kunnen weg zappen. Ik luister liever bewust naar muziek dan dat ik er uit gewoonte naar luister. Toen ik dus de stilte wilde opzoeken om even te bezinnen over het nieuws van het overlijden dat ik net gehoord had, besloot ik de radio uit te zetten.

De buren beslissen daar anders over

Eerst ging het goed. Ik zat met mijn kopje thee aan de laptop en besloot na vijf minuten genieten van de stilte om blogs te gaan lezen. Dat doe ik ook het liefste in stilte. Kwestie van concentratie. Maar wij wonen in een rijhuis dat langs twee kanten ingesloten is en waarvan de muren ongelofelijk dun zijn.

Langs de ene kant woont een alleenstaande vader met zijn drie kinderen. Twee dames en een jongen die volop in hun tienerjaren zitten. Geweldig! Meteen klonken de voetstappen op de trap, het geroep naar elkaar en uiteindelijk de muziek die tieners de dag van vandaag graag horen. Als je op zoek bent naar stilte kan je dat alles behoorlijk missen als de pest!

De radio ging terug aan…

Ik besloot dus maar om mijn radio terug aan te zetten. Alleen koos ik de muziek die ik wilde horen en niet onze gebruikelijke zender. Ik dacht er even over na: zoeken naar stilte en dan je radio moeten aanzetten om de geluiden die je storen niet te moeten horen. Wat een luxe hebben we toch als je met zoveel op dezelfde oppervlakte leeft!

7 Replies to “Radio aan…”

  1. Het is bij mijn eigenlijk andersom. Ik kan het geluid van de radio niet goed verdragen. Daar word ik onrustig van. Maar met twee zonen die vaak vrienden meenemen heb ik vaak een huis vol tieners en die hoor ik helemaal niet. Ze maken wel lawaai, maar het komt niet aan, zeg maar. Als ik me echt even af wil sluiten zegt ik rainforestgeluiden op, ofzo.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.