Afgelopen weekend was het stil in ons nieuwe huisje. Ik en mijn man hadden even een weekend vrij genomen. Niet omdat we geen zin meer hadden om verder te werken in ons huisje, maar vooral omdat we alles wat we konden doen voor de aannemers aan de slag gingen al hadden gedaan! In die toestand bevinden we in huis al zo’n drie weken, maar de laatste twee weekends van april hadden we wel iets anders om handen!

Herinneren jullie je dit nog?

ons huisje tuin ons huisje achtertuin

Belangrijk is dat je let op de overvloed aan groen langs de rechterkant en de achterkant op de eerste foto. Op de tweede foto zie je ook een heleboel groen! Dat zijn de hagen die onze hele tuin omringden. De hagen die uit een sparrensoort bestonden waren zo’n anderhalve meter breed. De laurier die je op de onderste foto ziet pronken achter de hortensia was wel twee meter breed!

We hadden bij een tuinman geïnformeerd welke soorten dit waren en hoe we ze het best iets minder breed konden maken. Anderhalve en twee meter is namelijk veel te breed, daar verlies je een hoop plaats mee. Mijn man had in zijn hoofd eigenlijk al besloten dat hij de laurier en de sparren weg wilde hebben. Het onderhoud daarvan wilde hij niet doen, dat zag hij niet echt zitten. Toen we ook nog eens hoorden dat het inkorten van die sparren en die laurier niet echt mogelijk was, omdat je dan enkel bruine resten over houdt, was de beslissing snel gemaakt. Alle hagen rondom de tuin zouden verwijderd worden.

Uiteraard kan je dit door tuinmannen laten doen, maar toen we kostprijs daarvan zagen, was de tweede keuze ook snel gemaakt! Met heggeschaar, snoeischaar en elektrische zaag gingen we aan de slag. Het eerste weekend werden de takken en stammen van de sparren en de laurier langs de achterkant van het huis verwijderd. Mijn man en mijn schoonvader begonnen daarmee op vrijdag en zaterdag. Op zondag hielp ik mee door alle takken op een hoop te gooien zodat het makkelijk was om ze het volgende weekend in de container te gooien.

project (t)huis 2

Het weekend van 25 en 26 april was het dan zover. Vrijdagvoormiddag kwamen ze een container van 40m³ leveren en ook de gehuurde hakselaar kwam in onze tuin te staan. Mijn man had de hele dag verlof genomen, zelf stopte ik ’s middags met werken om hem te gaan helpen. Jammer genoeg hadden we heel wat pech. De elektrische zaag werkte niet meer, de snoeischaar brak en de hakselaar deed het ook niet optimaal. Naar de avond toe begon de moed ons in de schoenen te zinken.

project (t)huis 1

Gelukkig konden we op zaterdag terug met goed moed beginnen, want er kwam hulp aan. Eerst hielp mijn schoonvader mee, toen kwam ook een vriend langs om te helpen en uiteindelijk kwam er nog wat hulp bij. Nadat de hakselaar door de leverancier herstelt was, ging het plots een heel stuk vlotter!

project (t)huis 3

Zaterdagavond waren alle sparren en laurier uit de tuin verwijderd, gehakseld en opgestapeld in de container. Als beloning voor ons harde werk trakteerden we onszelf op frietjes en een film. Een gezellig avondje uit met lieve vrienden, die ook hadden geholpen in de tuin. Voetjes omhoog in de cinema!

voetjes omhoog

Zondagochtend gingen mijn man en een van onze vrienden nogmaals aan de slag in de tuin om alle klimop en andere resten groen te verwijderen die weg mochten. De container werd tot aan de nok gevuld zodat hij uiteindelijk helemaal vol was. Het resultaat mocht er alvast zijn!

project (t)huis 7

project (t)huis 4

project (t)huis5

project (t)huis 6

Het verder inrichten van de tuin zal op zich moeten laten wachten tot we daar wonen. In juni wordt er alvast een omheining geplaatst om onze hondjes binnen te houden. Want die zullen zich hier alvast geen moment vervelen!

Hebben jullie al leuke tuinideetjes?

15 Replies to “Project (T)Huis | tuinieren”

 1. Een kruidentuin in de vorm van het wiel? 😉

  Dat hoeft niet groot te zijn, en kan in het midden zelfs, met mooie sierbestrating 😀 Zoals je vaak ook bij kastelen ziet in de kruidentuinen of bij de kloosters

  1. Ik heb nog een voortuin ook waar ik dit kan doen! Zeker de vorm van een wiel vind ik leuk. Ik had ook zoiets in gedachten, acht compartimenten en daar dan lekker allerlei keuken- en geneeskrachtige kruiden plaatsen een beetje per seizoen. Oh, ik ga nog wel wat werk hebben met uitzoeken denk ik!

 2. Wat een werk hebben jullie weer verzet zeg, wow! Ik ga met de anderen mee, een kruidentuin en/of moestuin is erg leuk om te doen. Bij ons hebben ze van die ‘vierkante meter’ moestuinen die makkelijk te onderhouden zijn, misschien zoiets? Anders eens voor leuke ideetjes kijken op Pinterest 😀
  Sandy onlangs geplaatst…Mijn DIY projecten voor deze zomerMy Profile

  1. Haha, Pinterest is altijd een goede plek om ideeën op te doen. Qua moestuin wil mijn Lief een serre zetten en vierkante meters vindt hij niet zo fijn, maar ik vind het wel leuk om een combinatie te maken van dit en Mrs. T’s idee van hoogtes!

  1. Oh, werken met hoogtes vind ik nog een leuk idee! Dat zal ook iets zijn waar we wat mee kunnen doen met die twee honden die rondlopen in onze tuin 😀

 3. Wat brengt een tuin toch veel werk met zich mee… maar het is zo zalig om er in te genieten.
  Een tuin is voor mij veel struikjes, bloemetjes… mocht ik groene vingers hebben, een moestuintje…

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.