De laatste update van onze verbouwingen is alweer geleden van begin mei toen ik vertelde hoe we de tuin hadden opgeruimd. Ondertussen is er al een heleboel gebeurd, maar door de drukte en het feit dat niet alles even fotowaardig was, zijn de updates er een beetje bij ingeschoten. Tijd dus om jullie opnieuw op de hoogte te stellen van alle werken die in tussentijd zijn gebeurd. En dat zijn er heel wat!

De maand mei was eigenlijk de maand van de aannemers, want heel wat werken konden wij zelf niet realiseren. Een gebrek aan kennis en handigheid vroeger er dus om dat we vakmensen lieten komen om de dingen op orde te stellen. Een voor een kwamen ze langs, soms met meerdere tegelijk terwijl wij ondertussen kleine klusjes klaarden.

Electriciteit

De elektriciteit in ons huis was volledig verouderd en voldeed langs geen kanten nog aan de wettelijke voorschriften. Daarnaast kan men in een moderne woning niet veel doen met twee stopcontacten in de keuken. Alle oude leidingen eruit en nieuwe leidingen erin dus! Begin mei begon de elektriciteitsman eraan en zorgde voor een groot web aan leidingen op ons plafond in de living.

Dat was namelijk de enige oplossing om de nieuwe leidingen in het huis te installeren, anders zou er overal in de vloer boven moeten worden gekapt. Dat zagen wij minder goed zitten, want de chape ligt daar vrij recht. Ideaal dus om een nieuwe laminaatvloer te leggen. Leidingen op het plafond dus, waarna we een valse plafond zullen leggen op de benedenverdieping.

In de muren waren er natuurlijk wel geulen gekapt, zodat de leidingen naar boven konden lopen. Het weekend nadat de elektricien was geweest, kwam mijn vader ook eens langs en samen met hem hebben we alle oneffenheden in de muren opnieuw dicht geplaasterd.

Hij heeft trouwens dat weekend nog meer goed werk verricht. Herinneren jullie je dit nog? Let op de hoek aan de rechterkant…

project (t)huis keukenDat werd dus dit… (terug letten op de hoek rechts, niet op mijn keuken)

De eerste foto is van midden april, de laatste is van vorige week. Jullie hebben dus al een klein idee gekregen van voor-en-na!

Nieuwe ramen en een terrasdeur

De ramen in ons nieuwe huis waren nog allemaal enkel glas. Niet ideaal om te verwarmen dus en aangezien ze stilaan hun beste tijd hebben gehad, besloten we om een vernieuwing van de ramen beneden op te nemen in ons budget. Om de verandering in de keuken door te voeren (richting eindresultaat zien jullie wel hierboven) metsten we de deur van de keuken dicht en trokken we het raam in de living open tot op de grond zodat er een terrasdeur kon in komen.

ons huisje living

Dit oude raam werd dus deze nieuwe terrasdeur:

En ook onze gevel kreeg een update, aangezien daar een nieuwe deur en een nieuw raam kwam!

Water en gas

Oorspronkelijk was ons plan om de waterleidingen en de gasleiding te laten voor wat ze waren. Daar staken mijn vader en de keukenbouwer echter een stokje tussen. In zijn haast had mijn vader namelijk de afvoer van het toilet boven doorgezaagd. De keukenbouwer liet ons weten dat de leidingen in de keuken niet conform waren en zij de keuken dus niet konden plaatsen op die manier. Hiervan werden we op de hoogte gesteld midden april… Dankzij mijn schoonouders vonden we nog een loodgieter die eind mei-begin juni aan de slag ging en op een week tijd ervoor zorgde dat we een nieuwe boiler, nieuwe waterleidingen en gasleidingen, nieuwe afvoerbuizen en de nodige aansluitingen kregen. Terwijl hij dan toch bezig was, lieten we hem ook centrale verwarming plaatsen op de bovenverdieping. Beneden kunnen we het nog even volhouden met de gascassette die er zit.

Er werd voor nieuwe gas- en waterleidingen gezorgd in de keuken.

Ook in de badkamer werden de waterleidingen en afvoeren vernieuwd.

Boven gaan we voor centrale verwarming.

Maar beneden blijven we nog verwarmen met deze cassette die in de schouw zit.

De keuken

Zodra de loodgieter zijn werk in de keuken had gedaan, kwam mijn vader met zijn gouden handen weer eens langs. Al die leidingen die bloot lagen, dat was natuurlijk geen manier om een keuken te plaatsen. Met waterbestendige gyproc werden de wanden terug opgebouwd. Dat leverde een heel goed resultaat op.

Het leveren en plaatsen van de keuken was behoorlijk stunt- en vliegwerk. Op vrijdag was de loodgieter bezig met zijn laatste werken en toen kwamen ze de keuken leveren. In het weekend hebben we de gyproc tegen de wanden geplaatst. De maandag om zeven uur kwam de keukenplaatser, terwijl de elektricien nog moest komen om de stopcontacten te plaatsen zodat de toestellen konden worden aangesloten. Om acht uur is hij dan begonnen en samen met de keukenplaatser is uiteindelijk alles in de keuken geplaatst, zoals het moest geplaatst worden. Dat heeft mij een heleboel stress opgeleverd, maar hé, het resultaat mag er zijn toch?

In de tussentijd…

Wij hebben natuurlijk ook niet stil gezeten, terwijl alle aannemers in mei hun ding deden. Er waren heel wat kleine voorbereidingswerken nodig hiervoor. Er werd geplaasterd, delen van de vloer effen getrokken, geschuurd, afgebrand en heel veel keuzes gemaakt.

Daarbij mag ik zeker niet vergeten te vermelden dat mijn schoonvader elk weekend bij ons in het huisje mee stond te helpen. We hebben twee gouden vaders samen, ik en mijn Lief!

En verder…

Nu de keuken is geplaatst, begint de sprint naar de eindmeet. We willen ten laatste op 25 juli verhuizen en we zijn ondertussen volop begonnen met de afwerking. De keuze voor het behangpapier, de verf en het laminaat is gemaakt. We hebben twee slaapkamers die klaar staan om behangen te worden, nadat het plafond en de deuren zijn geschilderd. Een derde kamer nemen we deze week na ons werk onder handen.

Komend weekend beginnen we dan ook echt met behangen. Enfin, mijn schoonmoeder begint ermee en ik ga het van haar afkijken. Mijn vader en schoonvader komen de valse plafond in de living steken zodat we daar ook weer verder kunnen.

Daarna moet de badkamer nog geïnstalleerd worden, zal er verder behangen en geverfd worden om als laatste de nieuwe laminaat te leggen. Er is nog genoeg te doen! Als ik dan bedenk dat ik ook nog moet inpakken en verhuizen, voel ik de stress terug op komen, maar zoals mijn Lief zegt: je kan maar verder doen… Ik hoop dat we de deadline halen!

12 Replies to “Project (T)Huis | terug opbouwen”

  1. Ik vind je keuken zo ontzettend mooi! Daar zul je straks vast heerlijke dingen gaan maken. 🙂 Het is echt fijn dat jullie zoveel hulp krijgen en dat het nu al opschiet met alles. Ik kan mij voorstellen dat het stress geeft, gelukkig kun je als straks alles klaar is gaan genieten van je prachtige huis!

  2. Wat fijn om te zien dat het echt ergens op begint te lijken! Ik moest trouwens heel erg lachen om de twee stopcontacten in de keuken die niet genoeg zijn. Misschien heb je het fragment wel eens gezien, maar in mijn gedachten gilde ik al “waar zijn mijn stopcontacten”

    http://www.rtl.nl/#!/rtlhome/nieuws/68b60ed6-fb8b-4957-9691-c7ca6ffe75ed-john-is-verbijsterd

    Super trouwens dat jullie zo veel hulp krijgen!
    Carlijn onlangs geplaatst…Jij bent zeker zo’n meisje dat nooit eetMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.