Op 20 maart tekenden wij bij de notaris de aktes en konden we het eindelijk zeggen: “We hebben een eigen huisje!” Heel bewust hebben ik en mijn Lief ervoor gekozen om een ouder huis te renoveren. Op die manier kunnen wij er toch echt ons eigen ding van maken zonder daarmee onze leefomgeving nog meer te gaan belasten. Ons huis staat op een stuk grond van ca. 500 m², telt vier slaapkamers, een badkamer, een ruime living, een te kleine keuken, een zolder, een kelder en een toilet. Op vraag van jullie, lieve lezers, post ik hier regelmatig eens een update over hoe het met ons project (T)Huis staat!

Mijn Lief en schoonvader, alsook een goede vriend, waren er al vrij snel in gevlogen. De keuken werd zo snel mogelijk gedemonteerd en op de bovenverdieping wordt de verf van alle vensters en deuren verwijderd. Op de benedenverdieping kunnen we overal nieuwe ramen laten plaatsen met dubbel glas, maar voorlopig laat ons budget het niet toe om dit ook op de bovenverdieping te realiseren. Verf afbranden en schuren geslagen dus!

Vorige week had mijn eigen vader, een man met gouden handen want hij is bouwvakker van beroep, een week verlof en hij kwam vijf dagen logeren en keihard helpen in ons huisje. Paasmaandag is voor mijn man en ik een vrije dag, maar daarnaast nam ik ook nog dinsdag en woensdag vrijaf, mijn man nam op donderdag en vrijdag vrijaf. Een beetje afwisselen in het samenwerken met mijn vader en in de werken zelf.

De eerste drie dagen van de week hield ik mij bezig met het strippen van de bovenverdieping: vloerbekleding ging eruit zodat we nu nog de chape over hebben. Het behang werd ook verwijderd en dat was nog een behoorlijk klusje. Er waren twee problemen:

 • schilderbehang dat was overschilderd met waterbestendige verf;
 • heel dun behang dat verbrokkelde.

Ik maakte gebruik van een product dat de lijm los weekt, maar op het schilderbehang had dit geen effect. De bovenste laag moest er eerst af gehaald worden en dan kon ik het product gebruiken. Bij het dunne behang kon ik kiezen tussen heel lang bezig zijn met droog behang afschrapen waarbij kleine delen toch bleven zitten. Of nat behang afhalen in kleine stukjes. Aangezien optie twee een beter resultaat gaf, heb ik dat meer gedaan. Het was echter een heleboel werk voor beide soorten behang en natuurlijk was het grootste deel van de bovenverdieping in dit soort behang gedaan!

Het resultaat na drie dagen werken mag er wel wezen. Ik kreeg trouwens het fijne compliment dat ik voor een vrouw toch wel hard gewerkt heb. Ha!

project (T)Huis behang
De muren en de vloer zijn volledig bloot en klaar om in een nieuw jasje gestoken te worden!
project (t)huis trap
Geen rood behang meer aan de trap! Dit ging er eenvoudiger af, maar wel met een paar beschadigingen op de plaaster.
project (t)huis boven
Hier ging het behang er in een uurtje vanaf! De eenvoudigste kamer van de vier!

Mijn Lief heeft voornamelijk geholpen met mijn vader, maar daarnaast brak hij de volledige oude badkamer af, haalde de keuken eruit, kapte de plaaster van de keuken af en deed alle resten behangpapier van de muren in de living. Hij verdeed ook een paar uur met het halen van materiaal en het ophalen van de nieuwe badkamer. Die laatste kon nog niet geïnstalleerd worden omdat de leidingen nog moeten worden aangepast. Ook het resultaat van zijn werk mocht er zeker zijn!

project (t)huis badkamer
Geen douche of wastafel meer, alle vloer- en wandbekleding weg. Lege boel hoor!
project (t)huis badkamer
Enkel het toilet is blijven staan, dat leek ons wel handig. Op termijn wordt dit ook vervangen.
project (t)huis living
Een deel van de living waar de muren geen restje behang meer bevatten!

Het beste heb ik eigenlijk voor het laatst bewaard. Mijn vader heeft ongelofelijk veel werk verzet en dat heeft hij goed gedaan ook! Op de foto hier net boven zie je het misschien een beetje, maar in de buitenmuren werd ‘terrepapier’ gestoken. Dit papier zorgt ervoor dat opstijgend vocht niet in je muren terecht komt. Injecteren zou niet lukken bij ons, omdat er teveel ruimte in de muren zit. Op die manier hebben we mogelijke vochtproblemen alvast voorkomen. Mijn vader sleep de sleuven in de muren, mijn Lief stak het papier op zijn plaats. Een vruchtbare samenwerking.

Daarnaast hielpen een aantal vrienden en mijn Lief mijn vader om een potrell/steunbalk te steken waar de muur tussen de keuken en de living mocht verdwijnen. Mijn vader deed de afwerking zodat de steunbalk goed op zijn plaats bleef zitten en de nodige steun bood en hij brak de muur af. Op die manier creëren we een open keuken!

Ook werd de keukendeur dicht gemetst waardoor het een venster werd. Ook langs de buitenkant werd er metselwerk verricht, want de gevel moet natuurlijk geen gek gat bevatten! Het venster in de living werd naar de grond toe open gebroken, daar komt een terrasraam. En natuurlijk werd ook het puin geruimd. Op wat stof na zie je op de vloer niets meer van de werken die er de afgelopen week zijn uitgevoerd!

project (t)huis keuken
De muur tussen de keuken en de living is weg, zodat hier een open keuken kan geplaatst worden.
project (t)huis deur-raam
De keukendeur werd dichtgemetst. Nu is het een raam … euhm … zonder raam voorlopig.
project (t)huis terrasraam
De stenen onder het venster in de living werden weg gehaald. Het raam mag voorlopig blijven zitten tot het terrasraam kan geplaatst worden.

Dit is wat er de afgelopen week zoal gepresteerd is. Een heleboel zou ik zo zeggen. De grote structurele werken zijn nu achter de rug. Het is voor ons nu kwestie om de deuren en vensters die we nog gaan gebruiken te ontdoen van verf. Verder moeten we nog even wachten op de aannemers die de nieuwe ramen komen plaatsen en die de elektriciteit komen vernieuwen. Ook de leidingen in de keuken en de badkamer worden door een aannemer onder handen genomen.

Bij mij begint het alvast te kriebelen om vloeren, tegels, verf en behangpapier te gaan kiezen!

Beginnen jullie al een beetje te zien waar we heen willen?

18 Replies to “Project (T)Huis – back to basics”

 1. Wauw! Jullie hoeven niet naar Help mijn man is Klusser in elk geval, zover is al duidelijk!

  Wat een hoop werk is er verzet en geweldig dat je vader dat kan doen voor jullie! Ik zou het kunnen zien hoe jullie het willen hebben, maar ik wacht rustig af op het eind resultaat 😉

 2. Zo, goed bezig geweest!
  Wij hadden trouwens ook ‘uitdagings-behang’ op de muren, maar dan verf over behang over verf over behang over verf over behang over behang … Manlief is daar twee weken mee bezig geweest … dus ik vind het enorm knap dat het jou in drie dagen gelukt is!
  Jantine onlangs geplaatst…Weinig geld en keuzesMy Profile

  1. Getver ja, dat hebben we ook gehad toen we gingen helpen bij vrienden. Ik vraag me af wat mensen in hun hoofd halen als ze dat doen. Dat is toch toppunt van luiheid? Gelukkig viel dat bij ons wel mee!

 3. Dit soort posts vind ik leuk om te lezen, ben nu zo benieuwd naar het eindresultaat! Wat een werk gaat er in zitten hè, zo’n huis renoveren en het direct naar je zin te maken. Maar het is goed dat jullie er direct al mee beginnen, zodat jullie er in kunnen als het helemaal naar wens is.
  Ik ken dus iemand die 10 jaar geleden al een huis kocht en het is nog steeds een bouwval. Direct na het kopen er ingetrokken, zonder eerst alles écht af te maken. Zo zonde.
  Dina onlangs geplaatst…Een soort mini-vakantie (maar dan kneuterig)My Profile

  1. Niet alles zal gedaan zijn, maar we doen het grootste deel nu wel al. Ik kan me wel inbeelden dat het renoveren lang kan aanslepen als je al in een huis woont tijdens je renovaties. Ik denk dat je gewoon weinig rust hebt en even los kan laten. We hebben die keuze dan ook heel bewust gemaakt 🙂

 4. Wauw! Wat een werk is er al verzet. En wat een heerlijkheid dat jouw papa bouwvakker is! Dat is handig. Ik vind het heel erg leuk om zo af en toe een update te zien. Geweldig om jullie project te volgen.
  Marion onlangs geplaatst…Happy & SadMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.