Verbijstering alom toen ik deze morgen de radio opzette op het werk. Er waren explosies geweest in de vertrekhal van Zaventem. Niemand wist wat of hoe, maar de bange vermoedens werd vrij snel bevestigd. Het zou gaan om een zelfmoordaanslag en een bompakket. Even later werd ook gemeld dat er een aanslag was gepleegd in een metrostation. Kippenvel, angst en woede. Dit is mijn land, onze hoofdstad, waarom?

Maar waarom zouden wij gespaard blijven, terwijl in het Midden-Oosten een oorlog wordt uitgevochten die zich tegen al onze westerse waarden keert? Waarom zouden wij met rust gelaten worden als zelfs in Parijs terroristen erin slagen om mensen te vermoorden? Onze regeringen hebben de oorlog verklaart aan terroristen. Men dacht deze oorlog uit te vechten in een ver land, in het Midden-Oosten. Maar de oorlog is naar hier gekomen, naar onze streek, ons land. We vechten tegen een onzichtbaar leger. En niemand weet waar het zich bevindt. Het is onbegrijpbaar hoe bepaalde mensen zich door dit monster laten opslokken en deelnemen aan haar destructieve activiteit.

Hoe we een weg vinden uit deze oorlog weet niemand, want niemand weet hoe ze te winnen valt. En ondertussen neemt ze steeds meer in van onze harten en onze samenleving. Het is vreselijk hoe mensen lijden onder deze oorlog, in Parijs, in Brussel, maar ook in Iran, Syrië, Turkije,… Focus niet op de angst. Als we niet willen dat haat en onverdraagzaamheid onze waarden vernietigingen, wordt het tijd om te focussen op de hoop. Blijf de hoop omarmen dat we gaan voor een betere wereld. Verbeeld jezelf dat de wereld beter wordt, geloof erin. En bid, niet voor Brussel, niet voor Parijs, maar voor de wereld.

11 Replies to “Pray for the world”

 1. Het nare is, dat als we niet uitkijken, we allemaal geleid gaan worden door angst – en uit angst doe je rare dingen.

  Ik wens jullie in België heel veel sterkte. En ik bid. Voor jullie, en inderdaad, voor de hele wereld. Dat er, in de tijd dat we naar nieuw leven zouden willen kijken, ook mooie dingen zullen ontstaan, waardoor de haat, angst en oorlog teniet worden gedaan, aan alle kanten die eraan zitten.
  Jantine onlangs geplaatst…Herlezen | ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’My Profile

  1. Het is zo eenvoudig om in angst te vervallen, en dat is een menselijke reactie, geloof ik. Maar wat ben je met angst en de gekke dingen die het teweeg brengt?
   Bedankt voor je lieve woorden.

 2. Ik denk dat de mens veerkrachtig is en dat hoop doet leven. Ondanks al het verdriet komen we dit te boven. En dan … dan zal er weer iets anders ergs gebeuren. Zo gaat het (helaas) al duizenden jaren. Maar de mens is veerkrachtig.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.