De leeskriebel had me goed te pakken deze maand. Ik begreep zelf niet helemaal hoe het me lukte om zoveel boeken weg te lezen, maar ik heb van elke letter genoten. Fantasy, thrillers en romantiek, maar ook waargebeurde verhalen kwamen aan bod. Tussen de acht boeken die ik afgelopen maand gelezen hebben zaten wel een aantal pareltjes. Deze deel ik graag met jullie!

De zomer die alles deed smelten – Tiffany McDaniel

boek zomer

Voor Fielding Bliss is de zomer van 1984 voor altijd in zijn geheugen gegrift. Het is de zomer waarin de duivel ingaat op de uitnodiging van zijn vader en naar hun dorpje Breathed in Ohio komt. Dat doet hij in de gedaante van een gehavende, dertienjarige jongen, Sal. Fielding en Sal worden niet alleen vrienden. Zijn familie neemt hem in huis, nadat blijkt dat de jongen nergens terecht kan. Maar niet iedereen is even opgetogen met zijn komst. Roddels verspreiden zich en al gauw rolt de familie Bliss in het ene na het andere drama.

‘De zomer die alles deed smelten’ greep me vast en liet me niet meer los. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Fielding die als bejaarde man terug kijkt op de gebeurtenissen in de zomer van 1984. Op de achterflap stond het volgende: “De zomer die alles deed smelten is een indrukwekkende roman die laat zien wat er in een gemeenschap gebeurt als angst voor het onbekende de overhand krijgt en hoe moeilijk de scheidingslijn tussen goed en kwaad dan nog te definiëren is.” Het is een beschrijving waar ik me alleen maar bij kan aansluiten!

De verjaardagenkoper – Adolfo Garcia Ortega

verjaardagenkoper

In een van zijn boeken schreef Primo Levi over het kind Hurbinek. Als hij dat niet had gedaan dan was het leven van de kleine jongen, dat eindigde in een ziekenbarak in Auschwitz, volledig onopgemerkt zijn gebleven. Net zoals het leven van vele andere kinderen die de verwoestende kanten niet overleefden. Hoewel Primo Levi hem slechts summier beschrijft, wil Aldolfo hem meer ruimte schenken. In dit boek probeert hij het leven van de kleine Hurbinek te reconstrueren, maar fantaseert hij ook hoe zijn leven was geweest als hij niet op driejarige leeftijd zou zijn overleden.

Aan dit boek wijdde ik al eerder een volledig blogje, omdat het zo’n indruk op mij maakte. Het is geen mooi boek, maar zeker wel indrukwekkend te noemen. Daarom hoort hij gewoon thuis in dit lijstje.

De Gallagher-trilogie – Nora Roberts

Deze drie boeken noem ik gewoon in een keer, want ze horen samen en vormen zo een prachtige drieluik die je meeneemt naar het mooie Ierland. Daar ligt aan de kust het dorpje Ardmore. Het levendige middelpunt is Gallagher’s pub waar twee broers en hun zus de boel runnen. In Ardmore komen de legenden tot leven. Ooit was er een vrouw, Lady Gwen, die haar hart verloor aan elfenprins Carrick. Een betovering zorgt ervoor dat zij niet samen kunnen zijn tot drie maal twee geliefden elkaars liefde onvoorwaardelijk kunnen accepteren.

Romantiek in zijn pure vorm. In elk boek wordt het verhaal van een van de drie koppels uitgelicht. Iedereen die begint te lezen, weet al hoe het verhaal zal eindigen, maar het is heerlijk om bij weg te dromen. Nora Roberts is een rasechte verteller en neemt je mee naar de mooie weilanden, prachtige kliffen en woeste zee van Ierland.

Welk boek heb jij gelezen in augustus dat echt de moeite waard was?

2 Replies to “Prachtige boeken van augustus”

  1. Ik las Eleonor Oliphant is completely fine. Leuk maar ook ontroerend boek. Zeker een aanrader.
    Knap dat je zo veel boeken hebt gelezen de voorbije maand en zeker leuk dat je je tips deelt. Ik wissel graag af tussen luchtig en wat zwaardere kost, ik heb wat inspiratie opgedaan met je blogje.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.