Recepten

Pompoensoep, om de herfst goed te starten

Stilaan komt oktober dichterbij, de maand van de pompoenen. Pompoenen zijn veelzijdige groenten waar je ontzettend lekker dingen mee kan maken. Maar om de herfst goed te starten, begin ik met een klassieker: pompoensoep!

Pompoenen

Pompoenen heb je in alle soorten en maten. De butternut zal wel de bekendste zijn. Dit is een flesvormige pompoen die niet al te groot is en dus makkelijk door kleinere gezinnen verwerkt kan worden in heerlijke maaltijden. Ik ben fan van de butternut, omdat deze pompoen zo eenvoudig te snijden is. Wil je snel even met verse pompoen werken, dan kan ik je zeker een butternut aanraden.

Maar het is ook altijd leuk om een grote kastanjepompoen uit te hollen. Deze pompoen vervangt de traditionele bieten die werden uitgehold om er Jack O’Lanterns van te maken. Zo’n lantaarn werd rond Samhain, ons beter bekend als Halloween, buiten gezet om de geesten van de overledenen de weg te wijzen. Rond Halloween zijn de sluiers tussen onze wereld en het hiernamaals namelijk dun genoeg voor de geesten om over te steken.

jack o'lantern
Photo by David Menidrey on Unsplash

Heb je dus wat meer tijd en zin om een lekker te knutselen: ga dan vooral voor een kastanjepompoen.

Tijd voor pompoensoep

Wat heb je nodig?

Voor de soep:
  • 500 g pompoen
  • 3 bietjes
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 kruidnagel
  • 0.5 koffiel. tijm (gedroogd)
  • 0.5 koffiel. basilicum (gedroogd)
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje peterselie (vers)
  • peper en zout

Voor de kruidenkorstjes:

  • 4 sneetjes lichtbruin brood
  • 2 eetl. olijfolie
  • 0.5 koffiel. tijm (gedroogd)
  • 0.5 koffiel. paprikapoeder
  • 0.5 koffiel. basilicum (gedroogd)

Dit doe je beter vooraf:

– Snipper het teentje knoflook fijn.
– Halveer de ui: hak een helft in fijne stukjes en prik de kruidnagel in de andere helft.
– Hak de peterselie fijn.
– Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snij het vruchtvlees in blokjes.
– Verwijder de zaadjes en de witte zaadlijsten uit de paprika en snij het vruchtvlees in kleine stukjes.
– Schil de bietjes en snij ze in blokjes.
– Snij het brood in dobbelsteentjes.
pompoen

Zo maak je het:

  1. Bak de fijngesnipperde ui 1 min. in 1 eetlepel olijfolie. Voeg de blokjes pompoen en de bietjes, het blaadje laurier, de halve ui met de kruidnagel, de blokjes paprika, 0,5 koffiel. tijm, 0,5 koffiel. basilicum, 1 mespunt cayennepeper en het bouillonblokje toe. Zet alle groenten onder water. Dek af en laat 12 min. sudderen op een zacht vuur.
  2. Verwijder de ui met de kruidnagel en het blaadje laurier.
  3. Mix de soep fijn. Kruid met peper en zout en warm – indien nodig – nog even terug op.
  4. Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan met antiaanbaklaag. Voeg de dobbelsteentjes brood toe en roer ze snel om zodat ze allemaal wat olie opslorpen. Roerbak ze goudbruin in 3 min. Kruid met 0,5 koffielepel tijm, 0,5 koffielepel paprika, 0,5 koffielepel basilicum en bak nog 1 min. terwijl je blijft roeren. Bestrooi de korstjes met peper en zout.

Afwerking

Bestrooi de soep met wat fijngehakte peterselie en serveer met de kruidenkorstjes

pompoensoep

Eet smakelijk!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.