Een van de punten waar ik deze maand aan wilde werken, was het vermijden van plastic verpakkingen in de supermarkt. Wegwerpplastic is een echte plaag en vult niet alleen onze vuilbak goed, maar zorgt overal voor een grotere afvalberg. Het is niet recycleerbaar en verdwijnt dus in de verbrandingsovens. Iedereen die al eens een stukje plastic boven een kaars hield, weet welke rommel je daarmee de lucht instuurt. De stank ervan zegt genoeg. De uitdaging was dus simpel: in de supermarkt kies ik voor andere, duurzamere verpakkingssoorten! Maar plasticvrij winkelen bleek makkelijker gezegd dan gedaan.

Groenten en fruit in bulk

De ultieme tip: koop groenten en fruit in bulk, laat de plastic verpakkingen links liggen en kies alternatieven voor de plastic tasjes.

Voor ik met Mei Plastic Vrij begon, legde ik paprika’s, tomaten en andere groentensoorten al in mijn kar zonder zakje. Ik heb nooit het nut ingezien van die zakjes. Snoeptomaatjes kocht ik vaak in bulk en daarvoor gebruikte ik wel een plastic zakje. Deze zakjes hebben wij ondertussen vervangen door linnen netjes die herbruikbaar zijn. Ze kunnen gewassen worden als ze vuil zijn en kunnen ook gebruikt worden om de groenten in de frigo te bewaren.

herbruikbare tas

Fruit kopen wij bij een plaatselijke handelaar en daar wordt alles in papieren zakjes verpakt. Wij vragen echter om alles zonder zakje in onze herbruikbare tas te steken. En als het nodig is dan gebruiken we de linnen tasjes voor groenten en fruit. Een aantal verkopers weten daar ondertussen dat wij kiezen voor zo min mogelijk verpakkingsmateriaal.

Jammer genoeg merk ik dat veel groenten en fruit nog steeds in plastic zitten en dat dit moeilijk te vermijden is. Ik heb bijvoorbeeld nog geen aardbeien gevonden die niet in een plastic bakje zitten. Als ik champignons koop die in een houten bakje zitten i.p.v. in het klassieke plastic bakje dan zit er uiteraard wel een plastic folie rond. Ook bepaalde slasoorten, zoals rucola vind ik enkel in een plastic bakje met folie rond. Zowel in de supermarkt als bij de lokale handelaar is dit het geval. En ook bij de boeren van de Buurderij blijkt plastic wel erg in trek…

plastic verpakkingen

Duurzame verpakkingen voor voeding en drank

Voor veel voedingswaren deed ik een poging om voor papieren verpakking te kiezen. Ook dat is niet makkelijk. Pasta bijvoorbeeld zit vaak in een plastic zakje. Koos ik voor een optie in een papieren verpakking dan betaal ik meteen ook meer voor hetzelfde product. En in dit geval was er nog een optie zonder plastic verpakking. Veel andere producten zitten sowieso in plastic, zoals boter.

Op vlak van dranken waren wij al geen grote consumenten van plastic. Meestal drinken wij kraantjeswater. Wij kopen sowieso ons bruisend water en frisdrank in flessen. Ook de biertjes die mijn Lief graag drinkt, zitten in een flesje. Er is maar één frisdrank die enkel in blik verkrijgbaar is, maar daar kunnen wij mee leven. Metaal is namelijk ook goed recycleerbaar. De vraag die ik me echter stel is: is glas werkelijk duurzamer dan PET? Uiteindelijk is een PET-fles ook volledig recycleerbaar. Het uitwassen en herbruikbaar maken van glazen flessen gebeurd met milieuverontreinigende producten. Welk van de twee is dan duurzamer?

flesjes

Huishoudelijke producten en persoonlijke verzorging

De reguliere supermarkt is geen ideale plaats om op zoek te gaan naar duurzame verpakkingen wanneer het op huishoudelijke producten en persoonlijke verzorging aankomt. Alles zit in vrij kleine plastic verpakkingen. Rond wc-papier en keukenrollen zit een folie. Tandpasta, deodorant, mondspoeling, shampoo, afwasmiddel, … Het komt allemaal in plastic. Er zijn ook geen hervulbare verpakkingen.

Daarom hebben wij nu besloten deze producten voornamelijk online aan te schaffen. Ten eerste hebben wij dankzij Sofie de webwinkel Big Green Smile ontdekt waar je ecologische producten kan vinden. Daarbij kan je de keuze maken voor navulbare verpakkingen. Zo spaar je alvast een pak afval uit. De eerste bestelling met huishoudelijke producten is al gebeurd en wij zijn alvast tevreden met wat we in huis haalden!

Pakje big green smile

Een tweede webwinkel waar ik fan van ben is Babongo. Babongo verkoopt allerlei spulletjes om Zero Waste te gaan, maar ook alles van persoonlijke verzorging. Er is geen spoortje plastic te vinden bij Babongo. Ook niet in de doos waarin ze hun spulletjes verzenden. Daar wordt een mens nu eens blij van!

Plasticvrij winkelen is dus een hele uitdaging, zeker in een reguliere supermarkt. Ik hoop alvast dat wij met onze kleine aanpassingen al een verschil konden maken!

Heb jij nog tips om plasticvrij te winkelen? Deel ze zeker hieronder!

12 Replies to “Plasticvrij winkelen, makkelijker gezegd dan gedaan”

  1. Ik denk dat het heel erg afhangt van waar je prioriteit aan geeft in je keuzes. Plastic is uiteindelijk wel schadelijker dan glas.
   Wij dachten ook altijd dat frisdrank in plastic goedkoper was, maar wij gaan nu tweemaandelijks naar Prik en Tik waar we alles in glas kopen en dat komt eigenlijk niet zoveel duurder uit. We kiezen voor bepaalde dingen dan wel voor huismerken.
   En wij drinken nu ook niet zo vaak frisdrank. Dat zal ook al veel schelen.

 1. Blij dat jullie tevreden zijn van Big Green Smile 🙂
  Wat betreft die flessen is dat inderdaad de vraag hè. Wij kopen alleen nog glazen flessen maar ook de gezondheid speelt daarin een rol: bij plastic flessen is er kans dat er allerlei stofjes in je drank lekken die daar niet in moeten zitten. Is overigens ook wel zo bij plastic voeding verpakking, maar het is inderdaad moeilijk vermijden hè… goed bezig jullie!
  Sofie onlangs geplaatst…Sterke staaltjes: 5 X natuurlijke douchegel minireviewMy Profile

  1. Klop zeker. Die deeltjes van wegwerpplastic zijn gevaarlijker dan we vaak vermoeden. Maar het is iets waar we bij bewaardozen ook rekening mee moeten houden. Correct gebruik is niet altijd schadelijk, maar ik weet dat veel mensen hun eten op een te hoog wattage verwarmen in de microgolf waarbij ook een aantal schadelijke deeltjes vrij komen.
   Bij duurzaamheid spelen er zoveel dingen mee waar je rekening mee kan houden in je keuzes!

 2. Ik neem in ieder geval altijd mijn eigen tassen mee en zo. En zelf zakjes voor de groentes meenemen vind ik ook altijd een goede tip, hoewel ik zelf die tasjes nog niet heb.

 3. Ik probeer al langer op ons ‘plasticverbruik’ te letten maar sinds deze actie natuurlijk nog veel harder. ’t is nu pas dat ik merk voor hoeveel dingen plastic gebruikt wordt en ik vind het bijna onvermijdelijk. Wij gaan meestal 1 keer per week naar de supermarkt en als we tijd hebben gaan we op zaterdag ook nog naar de gewone markt. Maar zelfs op de markt krijg je veel dingen in plastic verpakking mee (aardbeien zijn inderdaad het perfecte voorbeeld). Omdat we geen tijd hebben veel alternatieven te verkennen, zijn we voornamelijk aangewezen op de supermarkt en daar probeer ik gewoon de minst slechte keuze te maken. Wel goede tip van die online winkels, ga ik zeker eens proberen! En ik wil sowieso ook eens langs een verpakkingsloze winkel gaan, lijkt me heel interessant hoe alles daar dan meegegeven wordt!

  1. Naar een verpakkingsloze winkel gaan, wil ik eigenlijk ook wel eens doen. Maar het zijn alternatieven die je echt moet inplannen in je agenda. Wij zijn, wegens alle drukte, ook vooral aangewezen op de reguliere supermarkt. Dus ik begrijp zeker wat je zegt! Producenten zouden ook hun steentje moeten bijdragen, maar ik hoop met dit soort initiatieven ook een signaal te geven. Hopelijk snappen ze het dan nog ook.

 4. Benieuwd: waar kun je die linnen netjes kopen?
  Ik vertelde vandaag aan de verkoper van een verfwinkel dat mei plasticvrij was en hij zei dat hij sinds het begin van 2018 merkte dat mensen minder en minder plastic draagtassen vragen. Hoopvol he 🙂

  1. Oh, mooi zeg dat hij merkt dat plastic tassen uit de mode raken. Daar spelen veel winkels zelf ook al in (betalen voor een zakje doet mensen al eens nadenken hè).
   De linnen netjes heb ik gekocht bij Babongo. De link van die webshop staat ook in het artikel 🙂

 5. Het enige waar ik altijd op let is dat ik een tasje zelf meeneem. Vind het zo zonde 100 plastic tasjes te hebben. Ik heb een katoenen van de Zeeman, die ik kan oprollen en altijd meeneem. Verder ben ik eigenlijk *oeps* nooit zo bezig met groen leven e.d. Wel goed dat jullie er zo mee bezig zijn!

  1. Dat mensen herbruikbare tassen gebruiken, daar ben ik al super blij mee. En wij hopen met onze kleine steentjes toch iets voor onze planeet te kunnen betekenen 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.