De discussie ging over armoede. Voor ik het wist, ging ze over verslavingen en keuzes. Dat je toch een keuze hebt om met een verslaving als roken te stoppen. Waar ik anders moeilijk mijn mond kan houden, vond ik het nu moeilijk om mijn mening te geven. Ik kon alleen maar zeggen dat ik het er niet mee eens was. Dat er soms geen keuze is. Diep in mijn hart begonnen allerlei dingen te roeren. Ik blokkeerde.

Het verleden in je rugzakje
Plaatje van pinterest

 

‘Het is gewoon een keuze’

Het begon bij de melding van mijn collega dat ze niet begreep dat er mensen waren die zich geen vuilniszakken konden permitteren. Hoe was het mogelijk dat iemand in een week nog geen euro kon missen. “Drink dan een pint minder, of rook een sigaret minder,” werd er nog aan toe gevoegd. Ik kon het niet laten om erop te reageren.

“We weten dat jij daar anders over denkt,” kwam een andere collega tussen. Ze vond dat als je andere dingen nodig hebt, dat je dan geen geld moest uitgeven aan drank of sigaretten. Er zijn genoeg gezinnen die werkelijk op hun tandvlees leven zonder dat een van de gezinsleden zich werkelijk luxe permitteren, maar een gsm of een televisie wordt door veel mensen nog altijd niet als een noodzakelijk goed gezien.

De opmerking over sigaretten leidde tot de discussie over verslavingen. Ook een onderwerp dat bij mij gevoelig ligt. Gevoeliger dan armoede eigenlijk. Ik kon het echter moeilijk uitdrukken hoe het voor mij zat. Zowel met armoede als verslavingen heb ik onrechtstreeks ervaring. Aangezien het volgens mij collega dan maar gewoon een keuze was of je rookt of niet, werd ik behoorlijk kwaad.

Een lichtere rugzak

Ik heb het verleden achter me gelaten. Dat kan ik met volle overtuiging zeggen. Als ik dat niet had gedaan dan zou ik tijdens deze discussie gewoon in huilen zijn uitgebarsten.

In de periode dat ik nog volop bezig was met het verwerken van alles, om alles een plaats te geven, had ik ooit de vraag gesteld aan een vriendin: zal het verleden ons ooit verlaten? Het antwoord daarop is voluit ‘neen’. Je kan het verleden niet gewoon achter je laten en vergeten. Wel kan je leren om ermee om te gaan, om het een plaats te geven.

De dingen die je in het verleden hebt meegemaakt, zal je altijd bij je dragen in je rugzak. Je kan er wel voor zorgen dat de rugzak lichter aanvoelt zodat je de situaties van alle dag beter aan kan.

De ervaring leert

Wat hier voornamelijk het ‘probleem’ was, was dat de besproken onderwerpen te maken hadden met de mijn ervaringen. En die ervaringen lagen echt helemaal niet in de lijn van wat mijn collega beweerde, in tegendeel. Verslavingen zijn geen keuze, of het nu over roken gaat of over drugs of alcohol. Armoede is een vreselijk lot waar mensen nu eenmaal dingen doen die wij ongelofelijk onlogisch vinden. Maar wij hebben genoeg en zoveel in ons leven om ons aan op te trekken. Maar als een telefoon of een televisie de enige luxe is die je je kan permiteren dan wil je misschien toch op de een of andere manier graag meedraaien in een samenleving die je uitkotst, terwijl je daar waarschijnlijk niet eens iets aan kan doen.

Ik zal het nooit helemaal kwijt raken, mijn ervaringen. Maar ik heb er ook ongelofelijk veel van geleerd: genieten van kleine dingen in het leven, omgaan met geld, weten wanneer de grenzen er komen, weten wanneer er keuzes moeten worden gemaakt. En bovenal: weten wanneer ik het goed heb.

Ja, dan voel ik mij op zo’n momenten toch een klein beetje wijzer dan de persoon waarmee ik in discussie ga.

4 Replies to “Persoonlijk | Je draagt het verleden altijd mee”

  1. Prachtig geschreven. Ik ben aan het zoeken naar de juiste woorden om hier inhoudelijk op in te gaan maar ze komen nu niet… Ik kan alleen maar zeggen dat het mij raakt wat je schrijft. Heel mooi om te lezen dat je zoveel hebt geleerd van je ervaringen.
    Xaviera onlangs geplaatst…Thoughts & Tea #5My Profile

  2. Mooi geschreven!
    Ja dat is het probleem met mensen; oordelen gaat zo lekker makkelijk. En vaak denken mensen dat dat wat je ziet, dat het dan ook zo is (gebaseerd op hun eigen rugzak), nu is dat ansich niet zo’n probleem en doen we dat allemaal denk ik. Maar zonder te luisteren als iemand een visie aandraagt die je zelf nog niet kent en negeert dat er meer achter kan zitten maakt het kortzichtig. En dat is nog wel eens frustrerend.
    onderdeblauweregen onlangs geplaatst…Through the week @ JanuariMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.