“Als ik heel eerlijk mag zijn,” schrijf ik als antwoord op een vraag van een vriendin over de facebookgroep waar ik in het beheer zit, “zie ik het niet zitten om dat er ook nog bij te nemen.” Ze maakt er geen enkel probleem van en organiseert met de andere leden van het beheer het project dat ze wilde uitvoeren. Even zat ik een beetje bevreemd naar het scherm te kijken. Had ik nou net ‘neen’ gezegd? Ja hoor, enkel en alleen omdat ik lepels wilde sparen voor mezelf.

Lepels?

Een van de mooiste theorieën die ik zelf ooit las over het hebben van een chronische ziekte was de lepeltheorie. Emily Lotus heeft hem op haar website gepubliceerd als je het even wilt nalezen. Volgens deze theorie heeft iedereen in het begin van de dag een aantal lepels die men kan inzetten om activiteiten doorheen de dag te kunnen volbrengen. In deze theorie legt iemand aan haar vriendin uit dat een chronisch ziek persoon de dag begint met minder lepels, maar dat ook dagdagelijkse activiteiten gewoon meer lepels van haar vragen dan bij iemand die kerngezond is.

Ik heb op geen enkele manier een beperking, uitgenomen deze dat ik heel moeilijk ‘neen’ kan zeggen. En ook bij kerngezonde personen zijn de lepels die je aan het begin van de dag krijgt niet onuitputbaar. Het resultaat was dat ik soms wat lepels van de volgende dag stal, of nooit eens tijd nam om extra lepels in te zamelen (met activiteiten die je energie geven). Er bleven dus vaak te weinig lepels over voor een moment ‘rust’ en laat dat nu hetgene zijn dat ik regelmatig eens nodig heb!

choclepel1

Me-time

Iedereen heeft nood aan een beetje me-time. Een kort moment op een dag, of een lang moment in een week, waarop je tijd hebt om voor jezelf te zorgen. Wat dit inhoudt, zal voor iedereen verschillen. Sommige mensen zullen een bad nemen, andere mensen maken een wandeling en nog andere gaan gewoon hersenloos televisie kijken. Er vallen geen oordelen te vellen over deze me-time, maar het is een feit dat je die nodig hebt!

Ik ging echter heel gauw door tot ’s avonds laat waardoor mijn me-time zich beperkte tot mijn kwartier in de douche en mijn slaap. Het resultaat was dat ik tijd ging opeisen: ik deed echt het minimum in het huishouden, taken bleven liggen, mijn Lief snauwde ik af als hij even knuffeltijd nodig had en ik zou elk moment dat ik tussendoor vond in de zetel doorbrengen. En dan begon ik te facebooken.

Dat is voor mij geen me-time, geen moment om mij op te laden met als resultaat dat ik bleef doorgaan en geen energie terugwon, behalve door te slapen. Zeker op momenten als de winter eiste dit enorm veel van mij. Ja, je leest het goed: het was zeker destructief gedrag!

Het gaat niet lukken

Dat was dus een hele prestatie van mijzelf om in die specifieke situatie ‘neen’ te zeggen. Als ik overloop wat ik in mijn leven al allemaal doe, vraag ik me soms af hoe ik het bolwerk:

 • Fulltime werken: we werken dan wel met een flexibel uursysteem, maar iedere week moeten er 40 uur in mijn prestatiestaat ingevuld staan. Dat kan wel overgedragen worden over de weken en zelfs over de maanden, maar het feit is dat werken tijd in beslag neemt en ook energie;
 • Getrouwd zijn: wanneer alles goed gaat, is dat natuurlijk geen last, maar in een relatie moet je ook investeren en dat kost tijd! Aangezien mijn Lief ook niet stil zit, moeten we ons soms echt in bochten wringen om eens wat quality time te spenderen met elkaar. En dan zijn er natuurlijk ook de huishoudelijke taken die op je liggen te wachten (het minder leuke gedeelte);
 • Luna trainen: een border collie van twee jaar oud eist ook je tijd op. Ondertussen ben ik haar trainingen weer aan het opstarten die wekelijks doorgaan, daarnaast vraagt ze iedere ochtend een wandeling en meerdere keren per week een extra lange wandeling;
 • Tai Chi: reken dit maar als me-time! Wekelijks volg ik een les Tai Chi waarbij we verschillende vormen aan elkaar koppelen. De perfecte combinatie van beweging en meditatie als je het mij vraagt;
 • Mindfulness: dit mag ook gerust aan de me-time toegevoegd worden. Ik heb de cursus gevolgd die wekelijks doorging en waar gevraagd werd om dagelijks oefeningen te doen. Nu wil ik wekelijks een meditatie inbouwen en maandelijks zijn er opvolgingsbijeenkomsten. Weer een gaatje in mijn agenda gevuld;
 • De Coven: eigenlijk mag je mijn spirituele leven in het algemeen hieronder rekenen, maar voornamelijk de coven neemt tijd in beslag en ook wel energie, al krijg ik daar heel veel voor terug! De voornaamste reden dat dit doorweegt, is omdat ik telkens een uur en een kwartier enkele rit voor de boeg heb.
 • PFI: er werd mij gevraagd of ik deel wilde uitmaken van het nieuwe PFI Belgium team. Dat zag ik zeker zitten en ik heb mij aangemeld. Ik ben zelf verantwoordelijk voor de regio’s West- en Oost-Vlaanderen, maar ook voor een deel van de communicatie, zoals nieuwsbrieven en website.
 • Bloggen: ik hoef het bloggers hier niet te vertellen, maar bloggen neemt tijd in beslag. Dagelijks bloggen vraagt ook wel wat energie en eigenlijk wil ik dit project van mezelf tot een hoger niveau tillen, omdat ik er gewoon plezier in heb!
 • Curieus: dit is een lokaal cultuurinitiatief waarbij ik in de vrijwilligersploeg zit. Het staat nog volledig in zijn kinderschoenen en vraagt dus zeker de nodige inspanning qua communicatie en organisatie.
 • Mijn kleine extra’tjes: mijn eigen me-time-momentjes zijn met een goed boek in de zetel liggen, een serie kijken, koken, een bad of douche nemen. Daarnaast hebben mijn vrienden ook de nodige aandacht nodig.

schrijven1

Deze hele lijst valt natuurlijk in te delen in minactiviteiten en plusactiviteiten (maar dat is voor een ander blogje). Kan daar nog iets bij? Ten koste van een andere activiteit zeker wel, maar voor nu is het even genoeg. Dus besloot ik om lekker lepels voor mezelf te sparen. Iets wat in eerste instantie behoorlijk vreemd aanvoelde, maar waar ik – mede door de fijne reactie van mijn teamleden – alleen maar een goed en trots gevoel aan over heb gehouden. Neen zeggen kan best, als je het op de juiste manier brengt!

De eerste afbeelding heb ik hier geleend.
De tweede afbeelding is eigen werk.

20 Replies to “Persoonlijk | Veel, heel veel lepels!”

 1. Zeker weten dat ook ‘gezonde’ mensen op hun lepels moeten letten! Vind het heel knap van je dat je dit in ziet, jezelf aan het leren bent om nee te zeggen en vaker voor jezelf wil kiezen. Echt, knap hoor.
  Je doet inderdaad echt veel! Gelukkig staan er ook heel leuke dingen tussen.

  1. Dat is de theorie die mij eindelijk inzicht heeft gegeven in wat mijn mama iedere dag moet doormaken. Dus ik vind het altijd heel toepasselijk en fijn om ernaar te verwijzen.

  1. Ja, meer tijd is fijn, maar soms moeten we realistisch blijven: neen zeggen is mogelijk, uren bijmaken niet 😛 Al vergt ‘neen’ wel enorm veel oefening en uithoudingsvermogen, want soms moet je dan ook ‘neen’ zeggen tegen leuke dingen!

 2. Wat een ontzettend interessante theorie! Ik had er nog nooit eerder van gehoord, maar het is zo waar. Het is echt dé manier om aan andere mensen uit te leggen hoe jouw leven in elkaar steekt. Gelukkig heb jij ondertussen geleerd voor jezelf op te komen en goed voor jezelf te zorgen. Nee zeggen is inderdaad niet zo vreselijk als het lijkt 😉

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.